Propagandaturnéra indultak a tüntetők

Média
2018 december 17., 17:17
comments 1865
  • Hétfőn is volt kormányellenes tüntetés, ezúttal a Kunigunda utcában az MTVA székházánál.
  • Tiltakoztak amiatt, hogy a köztévé biztonsági őrei inzultálták az ellenzéki képviselőket, akik be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.  
  • A tüntetés hivatalos része itt nézhető vissza
  • A képviselők végül kijöttek a székházból.
  • Több száz tüntető a Hír TV-hez ment, aztán Mészáros Lőrinc lapjainak a központja volt a cél, majd visszatértek a tévészékházhoz. Sehol nem votl balhé.  

A tüntetésnek mára vége.

Az utolsó bejelentkezésünk a helyszínről.

link Forrás

11:46

A tévészékháznál páran felálltak a rendőrsorfallal szemben, repült is egy petárda a tüntetők oldaláról. De elkezdték kiabálni, hogy ne dobáld a rendőrt.

11:35

Nagyon sok a rendőr az MTVA székháznál, de van egy kétméteres puffer a rendőrök es a tüntetők között, nincs hirig. 

11:30

Visszaértek a propagandaturnéről a tüntetők a tévészékházhoz, megörültek egymásnak. Maximum kétezren lehetnek. 

11:23

A rendőrök eloltották azt a tüzet, amit a tüntetők gyújtottak raklapokból, hogy megmelegedjenek - írja az Index. Feltüzelte (elnézést) a kedélyeket, meggyújtották újra, de nem lett belőle háború. A rendőröket sem érte durvább atrocitás ma, páran hógolyókkal dobálták őket korábban. 

11:19

Kecskemétre is hirdettek tüntetést 20-ára.

11:15

A nap legkülönösebb együttállása.

link Forrás

11:11

Sarkadi Zsolt Király kollégával sétál visszafelé az MTVA-székház, maximum 1000 tünetővel, inkább pár százzal. „Nyomják hogy minden nap tüntetünk, de most a lezárás is félpályás csak, elküldték a villamost is mellettük. Elég megalazó :(” 

11:08

Egyelőre eddig sehol sem volt könnygázazás, mégcsak rendőrségi felszólítás sem. Teljesen békés a tüntetés. 

11:00

Nézzük, mi van a Kunigunda utcánál, kapcsoljuk Herczeg Márkot. Hideg, emberek, de tűz, lángok nincs forradalmi hangulat.  

10:55

Páran leléptek, de tényleg visszamegy a többség az MTVA-hoz.

10:50

Némi tanácstalanság, a momentumosok visszamennének a Kunigunda utcai tévészékházhoz (ez a belvárostól kifelé van), van, aki maradna. „Akinek tetszik az épület, nyugodtan tegye emlékezetessé az estéjét", mondja a megafonba a momentumos Hajnal Miklós. A többség valószínűleg visszamegy.

10:46

Az együttes Vajda Zoltán korábban ideért, egy korábbi tüntetésen szerzett rendőrségi szalagot feszített ki az irodaház bejárata elé, mert ez bűnügyi helyszín.

10:45

A mai szlogenje itt is elhangzik: Hoztunk nektek gerincet. Szabad médiát követelnek.

photo_camera Fotó: Király András / 444

10:42

Nem tisztelik a felcsúti polgári sajtót: „Ezek a lapok arra se jók, hogy a fenekünket kitöröljük velük. Népszabadság!". Felolvassák az öt pontot. 

10:40

link Forrás


Hazudtatok eleget, Hazugsággyár skandálás megy. Sok a rendőr, sorfalba álltak. 

10:35

Mindjárt odaérnek a volt Népszabadság, jelenleg Mészáros Lapok-épülethez. 

10:33

A vonulás közben egyébként majdnem kifelejtették a Figyelő szerkesztőségének épületét. Amikor rájöttek, leálltak skandálni, hogy "szar szag van". És volt ugye a listázzatok, listázzatok, és a Ki nem ugrál, Schmidt Mária.

10:31

Ma még egyáltalán nem volt könnygázazás, mindenesetre CS R92 típus van a rendőröknél - vette észre a Mediaworks felé haladókat kísérő Király kolléga. 

22:28, MTVA-székház. 

000-1500 ember maradt ott, folyamatos a skandálás, dobolás, de nyugalom van. Valaki felmászott a csövekre egy fáklyával. Megy a Pókember, pókember.

22:26

A rendőrök már készülnek az érkezőkre a Bécsi útnál a Mediaworks-székháznál.

22:20

A Figyelő mellett Listázzatok, listázzatok skandálás megy és a Ki nem ugrál, Schmidt Mária.

22:18

Herczeg Márk a köztévé székháznál maradt. „Székely himnuszt éneklő, vesszentrianonozó LMP-kabátos fideszesek mellett állunk”.

22:12

A Globe irodaháznál megállt a tömeg, a kormányzati bulvárlap, a Ripost van ott, felolvasták az öt pontot, és Mészáros Lőrinc anyját szidták. Ez a lap speciel nem az öv volt a NAGY EGYESÍTÉS előtt. Az irodaház teljesen üresnek tánt, de rendőrök védték.

A Ripost szerkesztőségének helyt adó épület
photo_camera A Ripost szerkesztőségének helyt adó épület Fotó: Király András / 444

22:06

Az első tüntetők megérkeztek a Mediaworkshoz, és jött több kisbusznyi rendőr is. 1-2 ezer tüntető tart oda.

22:03

Miközben a tüntetők Mészáros lapjainak Bécsi úti központjához közelednek, az odavezényelt rendőröket gépjárműbe parancsolták, három ember maradt a bejárat előtt. Csak melegednek, nem mentek el - jelenti Sarkadi kolléga.


22:00

A Szentendrei úton vonulók az AKG előtt megálltak egy pillanatra, onnan kijött egy csoport, és közösen éltették az alternatív gimnáziumot. 

21:59

A köztévé székházánál tovább part a partihangulat, a Kétfakrúnak köszönhetően.

photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

21:51

Király kolléga 1-2 ezresre becsüli a Bécsi úti Mediaworks-központhoz tartók számát.  Nagy ováció, ha a szembejövő autósok dudálnak.

21:50

Hangulat a Kunigunda utcában.

link Forrás

21:48

A CNN is beszámolt a tüntetésről.

21:37

Eljutottak a Hír TV-hez a tüntetők, 1-2 ezer ember, de ott sem olvasták be az 5 pontot. Mennek tovább, propagandaturnét emlegetenek. A momentumosok a Mediaworkshöz mennek, a Mészáros lapok központjába. Ami a Népszabadság egykori székházában van a Bécsi úton.

21:34

A köztévé falára kezdtek vetíteni, Mészáros Lőrinces Szuper Máriót, imádják a tüntetők.

link Forrás
photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

21:24

A tüntetők többsége maradt a köztévénél, dobolás, skandálás van, de nincs konfrontáció a rendőrökkel. 

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/AFP

21:20

A tel-avivi nagykövetségnél is volt szimpátiatüntetés, jelezték a tiltakozók. 

21:07

Egy csoport elindult a Hír Tv felé. 

21:05

A rendőrökkel szemben egyelőre nincs feszültség, még nem is hangzott el, hogy a tüntetés elveszítette békés jellegét. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

21:01

Közben az Origo végzi a dolgát, és leleplezi a Soros-összeeskövés részleteit. Ezt a képet elemezték, amikor a még a székházban lévő képviselők lefeküdtek a földre, így tiltakozva amiatt, hogy a biztonsági őrök leteperték Varju Lászlót, a többi képviselőt pedig nem engedték a közelében.

És íme az Origo megfejtése:

21:00

Most az történik, hogy miután nagyon megéljenezték a székházból kijövő képviselőket, hangulatba jött mindenki, de beszédek már nincsenek, és cél sem nagyon. Eddig minden nap volt átmozgató séta a hidegben, most elég messze van a tüntetés mindentől. Igaz, tegnap meg kisétáltak ide. 

20:45

Több ezren vannak, többen, mint a tüntetés hivatalos részén.

link Forrás

20:41

Azt skandálják, hogy Ellenzéki kerekasztal, hejj, hejj. És minden eddiginél erősebben szól az elegünk van. Megfizetünk nektek az új szlogen. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

20:39

Azt is mondják, hogy ez nem az ellenállás vége, hanem az ellenállás kezdete. Az is elhangzik, hogy közös főpolgármester-jelölt kell, aki legyőzi majd Tarlóst.

20:36

Együtt állnak a színpadon, egymásnak adják a mikrofont. Tettek kellenek, nem elég a közösségi médiában aktívnak lenni, folytatni kell a tüntetések. A tömeg lelkesebb, mint korábban bármikor. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

20:32

Egymás után köszönik meg az MTVA-ból kijövő képviselők a támogatást, és összefogással el kell zavarni a kormányt.

20:27

Kijöttek a képviselők a székházból, maguktól, pedig nem olvasták be a közleményt. Kunhalmi Ágens beszél a tüntetőkhöz, szerinte a tüntetők nem sikerült volna, bár nem tudni, mi nem sikerült volna. Megvan, a botrány miatt többen tudták meg, hogy micsoda botrányos törvényt fogadtak el, mintha beolvasták volna a köztévében a közleményt. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

20:25

Sneider Tamás,a  Jobbik elnöke szerint a magyar történelmet mindig néhány tízezren írják, arról szólította fel a jelenlévőket, hogy tegyenek meg minden most is, hogy eltűnjön az enyveskezű maffiakormány. 

20:18

Márki-Zay nagyon hosszan beszél, nem csoda, hogy ilyen hosszú nevű település polgármestere. Tolvajoknak, bűnözöknek nevezi a fideszeseket és az európai ügyészséghez való csatlakozás melletti ívek aláírása mellett kampányol, mert azok számonkérnék a hatalmon lévőket. Azt is mondja, hogy az ország minden sarkába elviszik az igazságot. Végül azt üzeni, hogy tanultak 1990-ből és most lesz elszámoltatás és lesz börtön. Zúg a börtönbe, fellelkesültek a tüntetők. Bocsánat, mégsem a végén mondta, folytatta.   

20:12

Eközben a kormánymédia vezető anyagai:

20:05

A rendőrök leresztették a sisakot, mert előkerültek a füstfáklyák. Szilveszterre is tüntetést szerveznek a Kossuth térre. Az érdekes lesz, mivel a pirotechnika akkor legális. 

19:57

Mégis szót kapnak a független képviselők, Lengyel Róbert siófoki polgármester és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. Nyugalomra intenek, nem a rendőrök az ellenségek, hanem a diktatúrát építők. Az sem véletlen, hogy a hazugsággyárnál tüntetnek. Márki-Zay szerint a hatalom Budapesten már megbukott, akik a Fidesz kormányon tartják, azok a hazugságokkal megtévesztett vidéki emberek. El kell menni vidékre, és el kell mondani az igazságot, hogy a Fidesz hozott bűnözőket Magyarországra. „Nincs itt elég bűnöző, még importálunk is?” Ébresztőt skandálnak az emberek. Márki-Zay szerint  a mostani egy populista kleptokrácia. „A Fidesznek semmi más ideológiája nincs, mint a lopás”. Az sem igaz, hogy a kormány jólétet teremtet, még Romániában is jobban élnek az emberek.

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

19:56 

A rendszer ellenzéke van itt - mondta Fekete-Győr arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy itt az MSZP-től a Jobbikig van összefogás. 

19:50

Megvolt a Gyurcsány-interjú. Szerinte nincs DK-Jobbik egység, de együttműködés igen. Ezt egyelőre nekik is furcsa megélni, de nem az a kérdés, hogy milyen viták voltak korábban, hanem az, hogy milyen közös célokért küzdenek. Ez az ocsmány és fenntartathatlan rendszer leváltása. Arra a kérdésre, hogy a 2006-os események után nem érzik azt, hogy nem nekik kellene felszólalni a rendőri erőszak miatt, Gyurcsány elég határozott nemmel válaszolt. Szerinte nagyn más a két tüntetés, 2006-ban 380 rendőr sérült meg, a mostani egy békés tömeg, miközben a rendőrök fiatalokat visznek be, az MTVA-ban pedig képviselőket bántalmaznak. „12 év után engedjék meg, hogy előre nézzenek” - mondta Gyurcsány. 

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/AFP

19:42

Valahogy bejutott a székházban lévő képviselőkhöz a jobbikos Pintér Tamás. Közben Plankó Gergő az élő adásunkban felfedezte a tömegben Gyurcsány Ferencet, megpróbálja megközelíteni a DK látványosan hátrébb húzódott elnökét, aki sem a parlamenti akcióban, sem most nem bukkant fel a székházban, helyette inkább Vadai Ágnes lett a DK arca. 

19:40

A tömeg nagy része nem indult haza. Viszont nincs most igazán cél, skandálás megy. Bejelentik a színpadról, hogy itt van Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely és Lengyel Róbert Siófok független polgármestere. Ők már nem beszélnek, mert vége a hivatalos résznek. A szervezők békés sétát javasolnak az épülettömb körül. 

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/AFP

19:31

Megkérdezték a tüntetőket, hogy szeretnének-e, hogy kijöjjenek a még bent lévő tüntetők. Azt volt a válasz, hogy Menjünk be. Az MTVA már nem hajlandó beengedi országgyűlési képviselőket, akiknek elvileg törvényi lehetőségük van közintézmények meglátogatására. 12 képviselő még bent van, őket a rendőrök felszólították a távozásra. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

19: 30

Éjjel-nappal hazudtok, Hoztunk nektek gerincet, Ötmondattól féltek. Ezeket skandálják most. 

19:18

A tüntetés hivatalos részének vége, de azonnal elkezdett zúgni a Nem megyünk haza és az Elegünk van. A Kunigunda utcában óriási a rendőri készültség. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

19:17

Még a színpadról elhangzik egy ötletelés, hogy az autógyárakhoz vezető utakat kellene lezárni a túlóratörvény elleni tiltakozásként. 

19:14 

Magasba tartott világító telefonokkal zárják le a tüntetés hivatalos részét. Zúg a Mocskos Fidesz. Szinte kötelező kellék már az is, hogy felszólítják a tiltakozókat, hogy ne haragudjajanak a rendőrökre, nem bántsák őket. Azokra kell haragudni, akik kivezényelték őket. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

19:10

Hadházy szerint vidéken dől el az ország sorsa, ezért látogassák meg a helyi, Mészáros Lőrinc kezében lévő szerkesztőségeket ("szennymédiát"), és szelíden, de határozottan követeljék jelezzék nem tetszésüket, és követeljék a tájékoztatást az öt pontról. Aztán egy iskolai ünnepséghez hasonlóan eléneklik a Szózatot.  

19:07

A fiatalok nevében Pitz Dániel LMP-s szónok megkérdezte, hogy tényleg az lenne a családok éve, hogy megszüntetik a lakásvásárlási támogatást? Szerinte Orbán hiába számított arra, hogy karácsonykor úgysem fognak tünteni, mégis itt vannak. „Ez a mi országunk, a mi jövőnk, hajra fiatalok, hajrá magyarok. Itt leszünk.” 

19:05

Székely Tamás, szakszervezeti vezető szerint ők akkor lépnek majd, ha Áder aláírja a túlóratörvényt. (Zúg a Bajszos szar.) Támogatást kér, hogy meg tudják valósítani az általonos sztrájkot.  

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

18:56

Kepli Lajos (Jobbik) azt kéri, hogy üzenjenek a még a székházban lévő 12 képviselőnek. Zúg a Veletek vagyunk, veletek vagyunk. Eközben a köztévé működésében tényleg lehetnek zavarok, ifjabb Lomnici Zoltán állandó stúdióvendégeket küldős helyszínen tudták csak megszólaltani, el is ítélte az ellenzéki képviselőket. 

De vissza Keplihez, ő is arról beszél, hogy ideológiától, pártállástól függetlenül jó emberekkel töltötte az éjszakát (a képviselőtársairól beszélt, nem az őrökről9, olyan ellenzéki egység kezd kovácsolódni, amire eddig nem volt példa, köszönhetően a köztévének és Orbán Viktornak. A sminkszoba élménye tényleg erősen megmaradt az éjszakát a tévészékházban töltő politikusokban. Még Vona Gábort is majdnem bevitte Szanyi Tibor - meséli Kepli, pedig nem is biztos, hogy Vona egyáltalán ott volt. Összefogás, összefogás rá a válasz. Felháborító, hogy őrök bántalmaznak képviselőket, különösen az, hogy öt férfi tusakodott Vadai Ágnessel. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

18:55 

Társadalmi célű hirdetést ad majd be az MTVA-hoz az európai ügyészségről és az öt pontról. Azt le kell adniuk - mondta. 

18:53

A tüntetés házigazdájaként Hadházy azt mondja, hogy jó látni, hogy többen vannak, mint tegnap. A kormányzati médiától érkező támadásokkal szemben a tiltakozók védik meg. Megvédünk, megvédünk a tömeg válasza.  

18:44

Szél Bernadett a Momentumak adja át a szót, akik tegnap idevezették a tüntetőket. Fekete-Győr András egy történettel nyit, egy pékségben egy kislány ismerte őt fel, aki képben volt, hogy mi az a rabszolgatörvény, egy másik lány is gratulált, valaki felajánlotta, hogy elhozza. Itt elkezdőtt valami, büszke arra, hogy ennek a közösségnek a része lehet. „Hosszú út lesz, de jó veletek lenni”. „A NER keresztül néz rajtunk, semmibe veszi a véleményüket és a szemünkbe röhög, nem képes tárgyalni, nem képes kompromisszuot köti. Orbán csak az erő nyelvéből ért. Ezt az erőt most felmutattuk végre, nyolc év után”. És az ellenzék is rájött, hogy közösen kell cselekedni. Végül elmondatta a követeléseket a tüntetőkkel. „Az itt lévő ocsmány hazugsággyár nem a mi közmédiánk". Arra szólított fel, hogy országszerte minden helyi fideszes médiában követeljék az 5 pont beolvasását. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

18: 34

Szél Bernadett szerint szintet lépett az erőszak, smasszerek vágták ki a közmédia épületéből, ezt nem gondolta volna, amikor fent álltak a képviselőnőkkel a tüntetés színpadán tegnap. Van, aki azt üzeni, hogy ne rontsák el a karácsonyukat. Ők csak azt akarták, hogy olvassák be a közleményüket, de nem hagyták, hogy elvégezzék a munkájukat azokért, akiknek a képviselőik. Az MTVA épületében nem a rendőrség az úr, nem ők gyakorolják a kontrollt az erőszak felett. Nagyon sokszor félt az épületben, ahová rendőröket sem engednek be. „Mi ez? Mi folyik az országban? Pintér azonnal szólaljon meg, hogy mi a fene zajlik ebben az országban, aztán távozzon.” Szél szerint Orbán is felelős azért, ha egy közintézményben országgyűlési képviselőket ütnek-vernek, közben hosszan zúg a diktátor, diktátor. Ő is megköszni, akárcsak a többiek, hogy ennyien kiálltak értük. Ezután felolvassa az ötpontos követelést, amit a köztévé nem volt hajlandó.  

18: 30 

Szabó Tímea arról beszélt, hogy harminc éve nem fordult elő, hogy országgyűlési képviselőket verjenek meg. Orbán gyáva, nem áll ki a nép elé. Nem a tüntetők erőszakosak, velük viselkedtek erőszakosan az MTVA biztonsági őrei. Elegük van az elnyomásból, ezt a tömeg skandálással erősítette meg. Szégyelje magát Orbán Viktor és Pintér Sándor, hogy nem képes megvédeni a képviselőket. Orbán határolódjon el, Pintér mondjon le. Az összefogásról beszél ő is.  

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

18: 25

Székely Sándor (DK) szerint már vidékről hoznak fel rendőröket, de addig tüntetnek, amíg a kormány nem távozik.

18:23 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ellenzék együttműködésének fotnosságáról beszélt. Szerinte ők is apatiksuak voltak a választási vereség után, megalázó volt, ahogy leszavazzák őket. Ezért léptek a parlamentben, hogy megpróbálják megakadályozni a túlóratörvényt. Újra érzik, hogy van értelme politizálni, egységesek, de ki kell tartaniuk jövőre is. 

18:18

Hadházy kezdte a felszólalást, mert őt dobták ki először a köztévéből. Azt mondta, amikor legutóbb a köztévé előtt tüntetett, akkor 3,5 percben foglalkoztak vele a híradóban. Bemondták, hogy kevesen tüntettek, majd a beszámoló többi részében őt járatták le. 

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

1956-ban is csőcselékezték a tüntetőket, egészen addig, amíg el nem foglalták a rádiót.

Hadházy szerint kártyavárak dőlnek össze, ilyen most a munkaerőpiac, ami miatt a túlóratörvényt meg kellett szavazni. Megtalálták a hatalom lelkét és beletapostak. A legelképesztőbb hazugság szerinte az, hogy keresztényellenesek. Ennek cáfolatára elmondta a Hiszekegyet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.