Amnesty: Példátlan, hogy képviselőket fizikai erőszakkal dobnak ki egy közintézményből

POLITIKA
2018 december 17., 17:56
comments 228


Nyilatkozatot adott ki a hétfő reggel az MTVA épületében történt incidens nyomán az Amnesty International jogvédő szervezet. Hadházy Ákos független képviselő több ellenzéki képviselővel oldalán vasárnap este megpróbált bejutni a közmédia stúdióba, hogy felolvassák ötpontos követelésüket. Reggel kidobták őket az épületből. 

Pillanatkép Szél Bernadett Facebook-közvetítéséből: a biztonságiak épp kirakják az MTVA székházából Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt
photo_camera Pillanatkép Szél Bernadett Facebook-közvetítéséből: a biztonságiak épp kirakják az MTVA székházából Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt Fotó: Szél Bernadett FB / 444

„A képviselőknek joguk volt ott lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni és a felelősöket bíróság elé kell állítani”   – mondta Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója az MTVA székháza elé szervezett tüntetés előtt hétfő este. Víg szerint 

példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből. „A biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon. Évek óta hallgatjuk a tudósok, újságírók, civilek és politikusok elleni rágalmakat, a mai reggel azonban mindenképpen fordulópontot jelent, hiszen fegyveres őrök fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben” - folytatta az igazgató, aki szerint a magyar hatóságoknak nem szabad erőszakot alkalmazniuk a békés tüntetőkkel szemben. 

Víg arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt. Az Amnesty elfogadhatatlannak tartja a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát. (Amnesty)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.