Az összeomlás szélére kerülhetett a Matolcsy család házibankja, a Növekedési Hitel Bank

gazdaság
2018 december 18., 07:53
comments 367

Drámai pénzügyi helyzet alakult ki a Növekedési Hitel Banknál, ami a Matolcsy család házibankjaként szolgál, 

így az a pikáns helyzet állt elő, hogy most éppen Matolcsy György (MNB-elnök) küldött felügyeleti biztost ahhoz az unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában álló NHB-hoz, ami nemrég 90 milliós hitellel támogatta meg az egyik fia, Matolcsy Máté luxusvilla-vásárlását, de úgy, hogy a Matolcsy-fiú kölcsönt felvevő cége veszteséges volt, a forgalma meg csupán 7 millió forint, vagyis a hitelösszeg 1/13-ad része. 

Az MNB friss közleménye szerint az NHB likviditási helyzete jelentősen leromlott és az úgynevezett LCR-mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolta.

A jegybank kemény lépésekre szánta el magát emiatt: a bank ideiglenes bezárása és a biztos kinevezése mellett 30 napja befagyasztották a 7 millió forintosnál nagyobb betétek kifizetését. Az MNB ezzel párhuzamosan “felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.”

Az MNB adatai szerint 28 olyan magánszemély és 83 vállalati betétese van a banknak, akiknek a 7 millió forintosnál nagyobb betétje van, közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel.

Ezek a betétek azonban esetenként egészen nagyok is lehetnek - jegyzi meg a g7 friss cikke - hiszen összesen 30 milliárd forint betétállománya van a banknak. (Nem valószínű, hogy ez sok apró lakossági betétből jönne össze, hiszen az NHB-nek nincs lakosságot kiszolgáló országos fiókhálózata.) 

A NHB minden újságírói túlzás nélkül, ráadásul szó szerint is a Matolcsy család házibankjaként szolgált eddig. 

Ez a pénzintézet tette például lehetővé, hogy idén Matolcsy jegybankelnök mindkét fia budai luxusházat vásároljon egymástól durván készáz méterre. A fiatalabb fiú, Matolcsy Ádám egy korábban 430 millió forintért árult luxusvillát vásárolt meg az NHB 280 millió forintos hitelének segítségével. Az épületben, mint az a 24. hu leleplezése révén kiderült, nem más, mint maga Matolcsy György jegybankelnök lakik a feleségével. Miután lelepleződtek, Matolcsy Ádám elismerte, hogy ő maga nem lakik az ingatlanban, az édesapja viszont igen, sőt a fiú azt is állította, hogy a cége ezért bérleti díjat kap az apjától.

Az idősebb fiú, Máté csak egy korábban 150 millióért árult villát tudott venni innen pár saroknyira, a nagybácsi 90 milliós hiteléből.

Szintén az NHB jóvoltából vehetett magának bútorgyárat Matolcsy Ádám.

A 444 korábban tényfeltáró cikkekben, például ebben mutatta be, hogy az NHB olyan séma alapján működött, hogy a jegybanktól vállalati hitelezésre igen olcsón kapott forrásokat jórészt magához Szemerey Tamáshoz, a család más tagjaihoz, illetve a szoros baráti körükhöz tartozó cégekhez helyezte ki még mindig igen kis kamattal. Egy két évvel ezelőtti összesítés szerint például:

A banktulajdonoshoz magához, Szemerey Tamáshoz kötődő cégek összesen 1,93 milliárd forint hitelhez jutottak:

  • New Wave Production Kft. 500 millió forint

  • Qut Ingatlanforgalmazó Kft. 469 millió forint

  • E-Power System Kft. 314,2 millió forint

  • NTSC-Finance Befektetési és Szolgáltató Kft. 336 millió forint

  • Tisza Elektrometál Kft. 150 millió forint

  • Frank Digital Kft. 90,2 millió forint

  • Info-Frame-Solutions Kft. 80 millió forint

Szemerey Tamás rokonainak cégei 1,2 milliárd forint hitelt kaptak:

  • Balaton Bútor Kft. 405.2 millió forint

  • Szempont Consulting Kft. 400 millió forint

  • Klíma és Hűtéstechnológia Kft. 400 millió forint

Száraz István köréhez kötődő cégek kevés híján 1,3 milliárd forint forrást hívtak le az NHB-tól:

  • Infit Invest Befektetési Kft. 891 millió forint

  • APK-Investments Kft. 300 millió forint

Száraz István az a vendéglátós és médiavállakozó és Matolcsy Ádám jóbarátja, aki egy ideig az Origo tulajdonosaként szerepelt, míg Matolcsy Ádám nyíltan át nem vette a lapot kiadó céget, majd fel nem ajánlotta azt a kormányzati médiaholdingnak.

(via portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.