Mészáros Lőrinc és családja cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly: 265 milliárd forintot

POLITIKA
2019 január 18., 05:25
comments 154

Az Átlátszó összesítette a tavaly közzétett közbeszerzéseket, kiderült:

Mészáros Lőrinc és családja tarolt.

A lap hivatalos közzétételekre alapozott számításai szerint

  • a felcsúti csodacsalád nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, 
  • mögöttük Szíjj László érdekeltségei végeztek 259,5 milliárddal,
  • a harmadik helyre pedig kettejük üzlettársa, Varga Károly került, nettó 116.8 milliárd forint értékű elnyert közbeszerzéssel.

Az Átlátszó nem csak azt vizsgálta, hogy mekkora értékben nyertek Mészárosék, hanem, hogy annak mekkora része költségvetési illetve uniós támogatásként érkező forrás. Az eredmény sokkoló:

a Mészárosék által elnyert 265 milliárd forint 93 százaléka Brüsszelből érkezett, uniós támogatásként. 

Az Átlátszó kiemeli: Balássy Gyula reklámcégei többet nyertek mint az Orbánt reptető Garancsi István építőipari cége, a Market. A lap összesítése szerint Balássy két cégeinél nettó 47,5 milliárd forint értékű kormányzati megbízás landolt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.