Nem dugnak többet azok a tinik, akik az iskolájukban juthatnak kotonhoz

külföld
2019 február 15., 09:37
comments 262

A világ jelentős részén rendkívüli morális pánikot szokott okozni, ha valaki felveti, hogy a középiskolákban kotont osszanak a diákoknak. A moralisták aggályai szerint ugyanis ha egy kamasz kotont kap, nyilván azonnal el akarja veszíteni a szüzességét, hogy aztán rendkívül promiszkuis életet éljen a továbbiakban.

Az ENSZ Népesedési Alapja most átvizsgálta a témában született tudományos kutatásokat, ezek összesítése alapján pedig arra jutott, hogy dehogy is.

A témában megjelent kutatások alapján ugyanis nem okoz változást a kamaszok szexuális hajlandóságában az, ha könnyen óvszerhez juthatnak. Sőt, bizonyos kutatások szerint azoknak a diákoknak, akik hozzáférnek az óvszerhez, kevesebb szexuális partnerük van, mint azoknak, akiknél nincs ilyen program.

Ellenben az is bebizonyosodott, hogy az óvszer hatékony védelmet jelent a nemi úton terjedő betegségek ellen. Tekintettel arra, hogy az AIDS Afrikában az első számú, globálisan pedig a második számú halálok a 10-24 éves populációban, igenis hasznos volna, ha a kamaszok valóban könnyen juthatnának óvszerhez.

A Népesedési Alap HIV-megelőzési tanácsadója, Bidia Deperhtes ugyanakkor elismeri, hogy az iskolai óvszerosztás érzékeny téma, tekintettel kell lenni a közösségek értékrendjére. "Nem lehet csak úgy ráerőltetni ezt a szülőkre, a közösségekre. Okosan kell viszonyulni a kérdéshez, párbeszédet kell folytatni, és lépésenként haladni. A szülői beleegyezés nagyon is fontos, hiszen olyan helyekről beszélünk, ahol a vallásosságnak komoly szerepe van a fiatalok szexuális életének megítélésében" - mondta. Ugyanő azt is kiemelte, hogy az óvszerosztási programok igazán a szexuális neveléssel együtt hatékonyak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.