Elmaradhat egy csalással vádolt magyar férfi kiadatása, mert a magyar rendőröknek bekavart a húsvét és a járatfoglalás Írországba

külföld
2019 április 19., 10:21
comments 123

A magyar hatóságoknak hétfő éjfélig van idejük arra, hogy Dublinba menjenek, és begyűjtsenek egy magyar állampolgárt, akinek a kiadatását múlt hónapban rendelte el az ír felsőbb bíróság, a High Court. 

Az Irish Times cikke szerint K. László Krisztiánt Magyarországon csalással gyanúsítják. Az ír bíróság március 29-ei döntésében 25 napot adott a kiadatásra, ez a határidő jár le hétfő éjjel, és a bíróság már jelezte, hogy nem fognak hosszabbítást adni. 

A 38 éves magyar férfi dublini lakcímmel rendelkezik, és a városban is dolgozott, de a kiadatási döntés után felmondott munkahelyén. 

A magyar ügyészség vádja alapján egy társával együtt magyar civil szervezetektől csaltak ki pénzt: egy díj befizetéséért cserébe azt ígérték a szervezeteknek, hogy indulhatnak egy pályázaton, melyen komoly támogatást nyerhetnek el. Állítólag több mint 560-an fizettek a vállalat számára. 

A több ezer euró beszedése után semmiféle visszajelzést nem adtak a pályázóknak. 

A magyar hatóságok korábban azt mondták az ír félnek, hogy április 16-án három rendőr érkezik majd Budapestről, hogy összeszedjék a férfit, később azonban azt közölték, hogy ezt nem tudták megtenni, és többek között a húsvéti hétvégére hivatkozva, illetve mert nem tudtak megfelelő járatot találni, kértek halasztást május elejére. 

Ezt ellenezte a férfi védőügyvédje, a bíró pedig nekik adott igazat. Azaz ha hétfő éjfélig nem veszik őrizetbe a magyar rendőrök, akkor a kiadatási parancs odalesz. 

A bíró szerint a magyar fél által benyújtott bizonyítékok az ügy során rendben voltak, ugyanakkor nem voltak elégedettek azzal az érveléssel, hogy olyan külső tényezők akadályozták volna a férfi begyűjétését, melyek a magyar hatóságok fennhatóságán kívül estek volna, ezért nem ítélte meg a hosszabbítást. Mint Humprehys bíró fogalmazott, kevés és nem meggyőző érvelést kapott azzal kapcsolatban, hogy miért ne lett volna elég a 25 nap a férfi elfogására. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.