Megtámadtak egy ebolásokkal foglalkozó központot Kongóban, egy ember meghalt

külföld
2019 április 20., 14:04
comments 85

A Kongói Demokratikus Köztársaságban pénteken fegyveresek támadtak meg egy ebolás betegekkel foglalkozó kórházat, legalább egy ember meghalt, többen megsebesültek – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta, ez egy nagyon szomorú nap, az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek, nem válhatnak célponttá. Szerinte a támadás Butembo városában történt, ami az ország leghalálosabb ebolajárványának egyik epicentruma. Észak-Kivu tartományban található, ahol (Ituri tartomány mellett) a legutóbbi ebolajárványt augusztus 1-én kihirdették.

A térségben aktív fegyveres csoportok és az ebolás betegeket kezelő központokat ért rendszeres támadások miatt az egészségügyi dolgozóknak eddig nem sikerült megfékezniük a járvány terjedését.

Ezenkívül az orvosok iránti bizalmatlanság és a helyi közösségek vezetői által terjesztett téves információk sokakat arra késztettek az afrikai ország keleti felében, hogy utasítsák el az oltásokat. Felix Tshisekedi elnök kedden arról próbálta meggyőzni a lakosságot az ebolajárvány sújtotta térségben, hogy a betegség valóban létezik, és arra próbálta rábírni őket, hogy bízzanak az egészségügyi dolgozókban.

A Lancet orvosi folyóirat által nemrég nyilvánosságra hozott, Butembóban és az ebolajárvány másik epicentrumának számító Beniben készült felmérés szerint a megkérdezett kongóiak 26 százaléka nem is hisz abban, hogy létezik az ebolavírus.

A legutóbbi adatok szerint kb. 1300-an fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó vírussal, és több mint 840-en haltak meg a fertőzéstől.

A mostani az első ebolajárvány, ami egy konfliktus sújtotta térségben szedi az áldozatait. A térségben kb. 100 lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

Ápoló védőfelszerelésben a kongói Bikoro kórházban 2018. március 13-án.
photo_camera Ápoló védőfelszerelésben a kongói Bikoro kórházban 2018. március 13-án. Fotó: Mark Naftalin/UNICEF/AFP

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a kórokozó a denevérekről terjedt át emberekre. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. Súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.