Halászhálóba gabalyodott egy bálnabébi az olasz partoknál, az anyja megpróbálta megmenteni, mindketten elpusztultak

ÁLLAT
2019 június 21., 10:54
comments 36

Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy nagy ámbráscet és borja a Tirrén-tengeren az olasz partoknál, Lazio tartomány magasságában - közölte a Marevivo olasz környezetvédelmi szervezet.

A szervezet közleménye szerint két bomlófélben lévő bálnatetemet láttak a tenger felszínén lebegni Palmarola-szigettől 8 mérföldnyire. A parti őrség a helyszínre küldött egy hajót, amelynek személyzete megállapította, hogy egy hatméteres felnőtt állat és egy bálnabébi pusztult el egy vízen hányódó halászhálótól.

Az anyaállat vélhetően ki akarta szabadítani a halászhálóba belegabalyodott borját, de mentés közben maga is elpusztult. Az anyaállat szájában megtalálták a kétméteres halászháló részeit, míg a kisbálnát teljesen beborította a háló.

A két tengeri emlős halála önmagában is veszteség természeti örökségünknek, az esetet azonban még tragikusabbá teszi, hogy az az ember hibájából történt - hangoztatta a Marevivo elnöke, Rosalba Giugni.Egy másik természetvédelmi szervezet, a WWF rámutatott, hogy az úgynevezett kísértethálók egyre súlyosabb problémát jelentenek, a hátrahagyott halászhálók évekig a tengerben maradnak "és a békés tengeri óriások valódi gyilkosaivá válnak".

Egyre gyakoribbak a bálnatragédiáik a Földközi-tengeren. Márciusban egy szardíniai strandon találtak egy nyolcméteres vemhes nagy ámbráscetet 22 kilogramm műanyaggal a gyomrában. A környezetvédők szerint a tengeri élővilágra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt a műanyag jelenti, az elmúlt két évben legkevesebb öt másik bálna pusztult el a sok lenyelt műanyaghulladéktól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.