A fóka nemcsak, hogy tud énekelni, de képes visszaénekelni egy tetszőleges dallamot

Tbg
ÁLLAT
2019 június 21., 21:26
comments 100

kúpos fókák képesek komplikáltabb hangképzésre és komplett dallamok visszadúdolására, állapíthatták meg a skóciai St. Andrews egyetem kutatói, miután három fókának megtanították a Twinkle, Twinkle, Little Star, magyarországon a Hull a pelyhes fehér hóként ismert altatót, illetve a Csillagok háborújának főcímdalát.

link Forrás

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire flexibilis a fókák hangképzése, és mint kiderült, eléggé: nemcsak a saját maguk által keltett hangokat tudták visszaadni, hanem később lejátszott dallamokat is visszaénekeltek, ráadásul olyan hangokat is elkezdtek használni, amik az alap fókahangtárból hiányoznak.

A kutatók ezzel bebizonyították, hogy a fóka képes elemeire bontania egy hangsort, és ezeket az elemeket képes osztályozni, majd újra felhasználni akkor is, ha ezeket a hangokat magától nem használta volna. Nem volt könnyű a folyamat, sokat kellett őket tanítani, de a videón látható eredmény magáért beszél.

„Valószínű tehát, hogy emberi hangokat is képesek lennének megformálni, kérdés persze, hogy értenék-e, amit mondanak. Ez egy következő kísérlet tárgya lesz" - mondta Amanda Stansbury a BBC-nek. (HuffPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.