Szennyezett forrásvíz miatt lettek rosszul Orfűn

szórakozás
2019 június 22., 10:41
comments 183

„Helló, haverom gyerekét és annak barátnőjét épp hozzák haza, állítólag a csapvíztől betegedtek meg. Azt is hallom, hogy tele az eü. sátor, mindenkinek azt javasolják, hogy menjen haza...” - írta pénteken egy olvasónk a Fishing on Orfű fesztiválról.

Szombat délután a Baranya Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 

„járványügyi vizsgálatot folytat, mert az elmúlt napokban sokan rosszul lettek az orfűi fesztiválon egy feltehetően szennyezett vizű forrás vize miatt”. 

A kormányhivatal a vizsgálat eredményét követően ad majd részletesebb tájékoztatást a megbetegedések okáról. 

Tokár Gábor zenél a Fishing On Orfű fesztivál harmadik napján, 2019. június 21-én
photo_camera Tokár Gábor zenél a Fishing On Orfű fesztivál harmadik napján, 2019. június 21-én Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Egyedi Péter, a fesztivál sajtófelelőse az MTI érdeklődésére azt mondta: feltételezhetően egy, a rendezvény közelében található forrás vízéből ittak azok a fesztiválozók, akik később hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodtak. Mint mondta, a forrás nem a fesztivál területéhez tartozik, de a szervezők már segítenek őrzésében, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket. 

Hozzátette: az összesen 80-90 eset nagyobb része csütörtökön történt, pénteken már csak mintegy húsz embernél jelentkeztek a tünetek. Mióta őrzik a forrást, nincs tudomásuk újabb megbetegedésről, sokan pedig már meg is gyógyultak - tette hozzá. Elmondta: a fesztivál hátralévő időszakában folyamatosan felhívják a látogatók figyelmét a fokozott higiéniára. 

Füziné Kajdy Zita, Orfű független polgármestere az MTI-nek azt mondta, a helyi aquapark parkolójában lévő forráson általában tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a tábla az elmúlt napokban eltűnhetett róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.