Veszteséggel zárta a tavalyi évet Áder klímavédő alapítványa

politika
2019 június 23., 18:36
comments 137

Áder János köztársasági elnök alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 2017-hez képest 10 millió forint veszteséget hozott össze, írja az elnöki alapítvány beszámolója alapján az Mfor

Ugyanakkor az Kék Bolygó eredményként könyvelte el, hogy az állampolgárok jobban ismerjék meg az alapítvány céljait és munkáját, valamint évről-évre jobban magukénak érzik a klíma- és környezetvédelem fontosságát és tevékenységeik, szokásaik változásával tesznek is érte.

Tavaly a központi költségvetésből 234 millió forint támogatás érkezett az alapítványhoz: 2018. október 15-e és 2019. június 30-a közötti időszakra 499 millió forint támogatást kaptak a Miniszterelnökségtől, amiből 234 millió költöttek el.  Ebből 4,5 millió forint ment személyi, 230 millió pedig dologi kiadásra ment.

Ebből jutott az alapítvány új székhelyének bérlésére, üzemeltetési díjak rendezésére, hogy az alapítvány „a közép-kelet európai régió meghatározó klímavédelmi szervezetévé válhasson”, továbbá a felmerülő egyéb működési költségek térítésére fordították a támogatást. Korábban kiderült az is, hogy Áderék havi 2,7 millió forintért bérelnek egy irodát az I. kerületi Döbrentei utcában.

A Kék Bolygó Alapítvány képviselőjének a beszámolóban Csepreghy Nándort, volt parlamenti államtitkárt, Lázár János korábbi helyettesét tüntették fel. Amíg az alapítvány 2017-be még nem fizetett juttatást vezető tisztségviselőnek, ez a tétel tavaly már 1,2 millió forint volt. 

A lap megjegyzi, hogy a Kék Bolygó Alapítvány tavalyi bevétele már 285,94 millió forint volt. Ebből a vállalkozási tevékenység 32 milliót, a közhasznú tevékenység 253 millió forintot jelentett. Ugyanakkor a kiadásaik már 295,68 millióra rúgtak. Vagyis Áderék alapítványa 10,2 millió forint veszteséget hozott össze tavaly az azelőtti -134 ezer forint után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.