New York-i segítséggel akarták újjászervezni a maffiát Szicíliában

bűnügy
2019 július 17., 20:29
comments 74

Szerdán az FBI és az olasz rendőrség közös akcióban csapott le egy szicíliai maffiacsaládra, ami több éves amerikai száműzetés után újra otthon próbálta kiépíteni a hatalmát. Az akcióban részt vevő több mint 200 rendőr és FBI-ügynök összesen 18 embert vett őrizetbe a palermói Inzerillo klánból, akik a New York-i Gambino családdal fogtak össze. A 19. gyanúsítottat pedig Egyesült Államokban fogták el.

Tommaso Inzerillo
photo_camera Tommaso Inzerillo Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az Inzerillo családnak azután kellett elmenekülnie Szicíliából, hogy a Cosa Nostrát irányító Salvatore „Toto” Riina az 1980-as évek elején maffiaháborút indított a szigeten, és kiszorította őket Palermo külvárosi részéből, Passo di Riganóból. De a szervezetben változás indult be, miután Riina 2017-ben meghalt a börtönben. Ezután a New York-i szövetségesei segítségével az Inzerillo család nekiállt visszaszerezni a régi területeit Palermóban., ami nem kis feszültségeket szült a városban.

A Gambinók a az öt hagyományos olasz-amerikai maffiacsalád egyike New Yorkban. A család fejét, Francesco „Franky Boy” Calit idén márciusban lőtték le Staten Islandon, ami már nem sok jót vetített előre az Inzerillóknak sem.

Francesco Inzerillo
photo_camera Francesco Inzerillo Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az FBI és az olasz rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján három ingatlanban tartottak házkutatást New Jerseyben, Staten Islandon és Philadelphiában. Az olasz rendőrség közleménye szerint a szerdán elfogott klántagokat maffiatagsággal, zsarolással, csalással és tisztességtelen versennyel vádolják. Az elfogottak között van Salvatore Gambino is, az egyik Palermo melletti falu polgármestere és Francesco Inzerillo is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.