Nem szóltak az orosz orvosoknak, hogy sugárfertőzést elszenvedett betegeket kell ápolniuk

külföld
2019 augusztus 17., 04:57
comments 379

Augusztus első hetében egy katonai bázison kilövés közben felrobbant egy rakéta Oroszország északi részén. Az orosz hatóságok csak lassan ismerték be, hogy a rakéta hajtóművéhez radioaktív anyagot használtak, és a robbanás után jelentősen megnőtt a sugárzás a környéken. A balesetben a Roszatom öt munkatársa életét vesztette, többen pedig megsérültek. A baleset hátteréről itt írtunk részletesen.  

A Moscow Times most arról számolt be, hogy a sérülteket úgy vitték Arhangelszk közkórházába, hogy az orvosoknak és az ápolóknak nem szóltak arról, hogy sugárfertőzöttek lehetnek a páciensek. Ezért a kórház személyzete megfelelő óvintézkedések nélkül látta el őket. 

Az angol nyelvű orosz lap több, neve elhallgatását kérő kórházi munkatárssal is beszélt, és beszámolóik alapján nagyon feszült a hangulat az intézményben. Az orosz hatóságok vállalták ugyan, hogy Moszkvában a teljes kórházi stábot kivizsgálják, de az első csoport után ezt felfüggesztették, és azt mondták, hogy inkább a tesztlabort viszik majd át Arhangelszkbe. 

Az első körben vizsgált orvosok egyikének izomszövetében radioaktív anyagot, Cézium-137-et mutattak ki. Arról nincs információ, hogy veszélyes mértékű-e fertőzöttsége. 

Az FSZB (az orosz titkosszolgálat) emberei a kórház dolgozóival titoktartási szerződést írattak alá, így csak nagyon óvatosan mernek nyilatkozni.

Az orosz hatóság kezdeti tagadása, és azóta is tartó titkolózása sokaknak a csernobili katasztrófa utáni helyzetet juttatta eszébe Oroszországban. (Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.