Öngyilkos merénylő robbantot Kabulban egy esküvőn, 63-an meghaltak, rengeteg a sérült

külföld
2019 augusztus 18., 05:47
comments 83

Legalább 63 halottja és több mint 180 sérültje van annak az öngyilkos merényletnek, ami Kabulban történt helyi idő szerint szombat éjszaka, egy jellemzően siíták lakta városrészben. 

Eddig senki nem vállalta a felelősséget a támadásért; a tálibok tagadják, hogy közük lenne a merénylethez, és el is ítélték azt. Szunnita militánsok rendszeresen hajtanak végre támadásokat a siíta kisebbséggel szemben Afganisztánban és Pakisztánban. Az áldozatok és sérültek számát az afgán belügyminisztérium is megerősítette. 

Az esküvőn sok száz ember vett részt, egyes források szerint több mint 1200-an voltak. Az afgán esküvőkön jellemzően külön gyülekeznek a férfiak, illetve a nők és gyerekek. A detonáció az első hírek szerint a férfiak részére elkülönített helyiségben történt, de a beszámolók szerint az áldozatok közt így is sok a nő és a gyerek.

Kabulban a legutóbbi bombamerénylet tíz nappal ezelőtt volt: egy rendőrkapitányság épülete előtt robbantottak, 14 ember meghalt, és mintegy 150 ember megsérült. Azt a támadást a tálibok vállalták magukra. 

Update: Az AP hírügynökség vasárnap délután azt írta, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért. 

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.