Antikorrupciós program elfogadásával és a klímavészhelyzet kihirdetésével kezdhet Karácsony Budapest élén

POLITIKA
2019 október 16., 14:06
comments 236

Szerda délután tartotta meg első nemzetközi sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely, Budapest frissen megválasztott polgármestere. 

Helyszínen lévő kollégánk tudósítása szerint Karácsony azzal kezdett, hogy óriási siker a budapesti választás, de nem az ő és nem is csak az ellenzék sikere, hanem a budapestieké, akik nem hagyták, hogy a botrányok elfordítsák őket a politikától. Szerinte az elmúlt években az önkormányzatiság csorbítása és a kormányzati politika miatt a budapestiek elkezdtek kiszorulni saját városukból, és erre mondtak most nemet a választáson.

Karácsony Gergely
photo_camera Karácsony Gergely Fotó: Botos Tamás

Karácsony pénteken fogja elfoglalni hivatalát. Mint mondta, nem hibátlan ő sem, de azt ígéri, hogy mindig őszinte lesz. Egy szabadabb és zöldebb Budapestet szeretne létrehozni. Elmondása szerint Tarlós István ebben segítsége és partnere lehet: mint fogalmazott, Tarlós teljesen korrekt volt az átadás-átvételben, méltó ellenfél volt, és szerinte méltó barát is lesz. 

A pénteki alakuló ülés a zöld és szabad Budapest-program végrehajtásáról fog szólni. Első lépésként egy antikorrupciós csomagot fognak elfogadni, melyet civil szervezetek állítottak össze. A második lépés a zöld csomag lesz: várhatóan kihirdetik a klímavészhelyzetet, ami Karácsony szerint egy szimbolikus lépés, de jelzi, hogy ez fontos kérdés az új vezetés számára. 

Ezen kívül Karácsony beszélt arról is, hogy ötletpályázatot írnak ki, hogy mi történjen Budapest egyik legértékesebb telkével, a Városháza melletti résszel, ami jelenleg parkoló, és ahova zöld parkot szeretnének. Ezen kívül a Városligetet és a Római-part sorsát is szeretnék felülvizsgálni, mivel a budapestiek nem akarják azokat a projekteket, miket ezekre a helyekre kitaláltak. 

Továbbá hat éves korról hét éves korra emelik az ingyenes tömegközlekedési korhatárt, és a cél 14 éves kor lesz. Ingyen utazhatnak majd a BKK járatain a regisztrált munkakeresők is. Az alakulóülésen napirend pont lesz a rabszolgatörvény alkalmazása a fővárosi cégeknél. 

Október 23-a után pedig össze fogja hívni az összes ellenzéki polgármestert, hogy létrehozzák a szabad városok szövetségét. Beszélt arról is, hogy az ellenzéki önkormányzatokat nem lehet a kormánnyal szembeni politizálásra felhasználni, de arra jók, hogy a kormányzás más módjait bemutassák az embereknek. 

Karácsony pénteken két levelet is el fog küldeni: egyiket Orbán Viktornak, hogy jelezze, készen áll a partnerségre, és hogy személyes találkozót kérjen, a másodikat pedig a CEU rektorának, kérve, hogy minden tevékenységüket, amely nem ütközik a magyar jogszabályokba, tartsák itt.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.