Új alkut kötött Boris Johnson az EU-val

külföld
2019 október 17., 10:12
comments 248

Boris Johnson és Jean-Claude Juncker csütörtökön dél körül bejelentették:

van új alku a Brexit feltételeiről.

Ez alapján Nagy-Britannia október 31-én rendezett körülmények között kiléphet az EU-ból. Az ország 2021-ig még az európai vámunió és közös piac része marad, azt követően pedig várhatóan belső vámhatár létesül Észak-Írország és a királyság többi része között. A részletekről itt írtunk. 

Az alkut szombaton még a brit parlamentnek is el kell fogadnia. Egyelőre nem látszik, hogyan lesz többsége az új alkunak, mert azt csütörtök délelőtt a DUP nevű, a konzervatívokkal szövetséges északír párt nem fogadta el. Elvben Johnson próbálkozhat ellenzéki, illetve a pártjából frissen kizárt képviselők meggyőzésével is.

Boris Johnson
photo_camera Boris Johnson Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

A fő kérdés az, hogy mit üzennek az EU-s vezetők a csütörtök éjjeli csúcstalálkozójukon. Ha jelzik, hogy az alku leszavazása esetén belemennének a Brexit határidejének meghosszabbításába, akkor Johnsonnak nagyon nehéz dolga lesz ezt az alkut megszavaztatni a parlament többségével. 

Ha viszont azt jelzik, hogy tényleg ez volt az utolsó alkalom, hogy tárgyaltak a kilépési feltételekről, és ha ez sem megy, akkor október 31-én Nagy-Britannia alku nélkül kiesik az EU-ból, akkor jó esélye van Johnsonnak arra, hogy az alku többséget kapjon. 

Az ellenzéki Munkáspárt dél után néhány perccel bejelentette, hogy szerintük ez az alku rosszabb, mint amit Theresa May tavaly novemberben kötött az EU-val, pedig már azt sem szavazták meg. Úgyhogy ezt sem fogják. Kérdés, hogy a DUP beadja-e a derekét, illetve a konzervatív pártból szeptemberben kizárt, alkut követelő 21 képviselő mit akar, illetve lehet-e a kisebb ellenzéki pártok közül támogatója még Johnson új alkujának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.