Betiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában

külföld
2019 december 04., 17:43

Megtiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában. A bajor tartományi főváros vezetése várhatóan december 10-én hirdeti ki az új rendeletét, ami szerint december 31. 0 órától január 2. 0 óráig tilos működésbe hozni petárdát a városközpont gyalogos övezetében és a környező utcákban. A tiltás megszegői szabálysértési feljelentésre és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A rendőrség megerősített egységekkel igyekszik majd érvényesíteni az új szabályt.

A környéken élők egyre nagyobb része sürget lépéseket a petárdázással, tűzijátékozással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés miatt, de az önkormányzat csak a petárdázást tilthatja meg, mert a rakéták és egyéb tűzijátékok használatának szabályozása szövetségi hatáskör. Így az idei szilveszter sem lesz teljesen mentes a tűzijátékoktól a müncheni belvárosban, kivéve a Marienplatz és a Karlsplatz közötti gyalogos övezetet, aminek a területén régóta teljes tűzijáték-használati tilalom van érvényben szilveszterkor is.

Németországban az év eleje óta gyakran előkerülő téma a nyilvánosságban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként be kell-e tiltani a jelentős légszennyezéssel járó szilveszteri tűzijátékozást. München az első milliós nagyváros, ahol ha nem is tiltják, de erősen korlátozzák a hagyományos szokás gyakorlását. Több kisebb városban (Bajorország tartományban például Landshutban és Augsburgban) már régóta tilos a szilveszteri petárdázás a belvárosban, elsősorban nem környezetvédelmi, hanem biztonsági okokból. (MTI)