Keményen, de barátságosan mutatkozott be az új Orvosi Kamara elnöksége az egészségügyi államtitkárnál

Tbg
Egészségügy
2019 december 07., 09:36
comments 106

„... alapállásunk, hogy az előző vezetésnél keményebbek leszünk a bértárgyalásban (...), de - amennyiben megfelelően be vagyunk vonva a döntéselőkészítésbe -, együttműködőbbek leszünk a reformokban. Közös érdekünk egy jobban működő, kiszámítható, egyforma eséllyel igénybe vehető, betegbiztonságot garantáló egészségügy kialakítása” - posztolta ki a Magyar Orvosi Kamara új vezetése szombaton, miután először találkozott hivatalosan a kormányzat egészségügyi vezetésével, Horváth Ildikó államtitkárral.

A MOK vezetését 16 év után szinte teljesen lecserélte a tagság: az Éger István kamarai elnök nevével fémjelezte időszakot az Újratervezés csoport zárta le a legutóbbi közgyűlésen, ahol nemcsak az elnököt, de az egész vezetést lecserélte a küldöttgyűlés, majdnem kétharmados arányban.

Égerék - ahogy azt Kunetz Zsombor a Röntgen blogban leírta - végső soron a bérrendezés elmaradásába buktak végül bele.

Az Újratervezés csoport annak ellenére győzte meg a magyar orvosokat a programjáról, hogy a Kamara előző vezetése kvázi teljesen ellehetetlenítette a hivatalos felületeken a kampányolást, Égerék pedig arra számítottak, bevethetik a csodafegyvert, és megérkezik végre az ígéret az Orbán-kormánytól a bérek régóta halogatott rendezésére, ám ez ezúttal sem történt meg.

„... jelezve azt, hogy a megújult Kamara már nem elnöki rendszer, velem tartottak Lénárd Rita és Álmos Péter alelnökök. Államtitkár asszony sem egyedül volt: a beszélgetésen mindhárom helyettes államtitkár (Csányi Péter, Csiki Zoltán, Szigeti Szabolcs) is részt vett. (...) Bár a találkozás formálisan bemutatkozó látogatás volt, a bő egyórás, oldott hangulatú beszélgetés során átbeszéltük az együttműködés lehetséges formáit, és a szerepekből fakadó konzekvenciákat.” - írta az új elnök, Kincses Gyula a találkozóról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.