Megúszhatnák a büntetést a török gyerekmolesztálók, ha feleségül veszik az áldozatukat

külföld
2020 január 23., 10:46

Január végén tervezik benyújtani azt a törvényjavaslatot Törökországban, amely lehetővé tenné, hogy megússzák a felelősségre vonást a 18 éven aluli lányokkal szexuális kapcsolatot létestő férfiak, ha utána házasságot kötnek velük. 

Az Independent szerint az ötlet óriási felháborodást váltott ki nőjogi aktivisták és az ellenzék körében, hiszen legitimálná a gyermekházasságot, a nemi erőszakot és a gyermekbántalmazást is. 

Egy kormányzati jelentés szerint az előző évtizedben így is több, mint 480 ezer kiskorú lány ment férjhez, az ENSZ adatai alapján pedig a török nők 38 százaléka volt már családon belüli erőszak áldozata. A „We Will Stop Femicide” csoport becslése szerint 2017-ben 409 török nőt ölt meg a partnere vagy valamelyik családtagja úgy, hogy az azt megelőző négy évben összesen „csak” 237-en haltak meg emiatt.

photo_camera Egy decemberi nőjogi tüntetés résztvevői Törökországban Fotó: Marie Tihon/Hans Lucas

Erdogan elnök ráadásul 2014-ben azt mondta, a nők és férfiak közti egyenlőség „természetellenes”, a nők élete pedig akkor számít teljesnek, ha legalább három gyereket szültek. 

2016-ban egyszer már elbukott egy hasonló javaslat Törökországban, akkor azzal a feltétellel tekintettek volna el a büntetéstől, ha a szexuális kapcsolat „erőltetés vagy fenyegetés” nélkül jött létre. 

Korábban több közel-keleti és észak-afrikai országban elfogadtak hasonló törvényeket, igaz, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Tunéziában és Palesztinában már sikerült elérni, hogy visszavonják őket.