Fehéroroszország most már terrorizmussal vádolja az orosz zsoldosokat

külföld
2020 július 30., 08:56

Az őrizetbe vett 32 orosz zsoldoskatona terrorcselekményeket akart elkövetni az elnökválasztáshoz közeledve - jelentette ki a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára csütörtökön. Akár 170 további orosz zsoldos is lehet még az országban, a hatóságok keresik őket, de ez olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban - tette hozzá Andrzej Rjaukou.

Az államtitkár azután nyilatkozott, hogy beszélt az elnökjelöltekkel és képviselőikkel, hogy tájékoztassa őket „a veszélyről, amely rájuk leselkedik az augusztus 9-i választás előtt”. Sajtóhírek szerint megszigorítják a biztonsági intézkedéseket minden választási nagygyűlésen az augusztus 9-i elnökválasztás előtt. Az egyik elnökjelölt szerint Rjaukou azt mondta:

ha szükséges, akkor akár az internetszolgáltatást is felfüggesztik az országban.

Egy hónapja még Putyin választási kampányát segítette Lukasenka egy szovjet katonai emlékmű avatásán
photo_camera Egy hónapja még Putyin választási kampányát segítette Lukasenka egy szovjet katonai emlékmű avatásán Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A Kreml-közeli Wagner magánhadsereg tagjainak elfogásából hatalmas nemzetközi botrányt kavart a fehérorosz diktátor, aki a kampányban sokat beszélt róla, hogy külföldi fegyveresek akarnak forradalmat kirobbantani az országban. A történet gyanúsan jól illeszkedik Alekszandr Lukasenka érdekeihez, aki szokatlanul erős belső ellenállással szembesül 26 év teljhatalom után. Szakértők és az elfogásról közzétett videó szerint a Wagner emberei valószínűleg csak átszállásra használták Fehéroroszországot, és Afrikába tartottak. A puccskísérletről szóló sztorival azonban Lukasenka elérheti, hogy ne a saját elnyomó politikája vagy a koronavírus tragikusan rossz kezelése legyen a kampány fő témája, hanem a külső fenyegetés, amitől ő megvédi az országot. Sőt, ezek szerint még a netet is lekapcsolhatja erre hivatkozva, ha szükségét látja.

Bár nem tudjuk, Moszkva miről tudott a háttérben, de a felszínen nagy a feszültség a két hagyományos szövetséges között. Lukasenka elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését és közölte, hogy magyarázatot akar kapni az orosz féltől a történtekre, és ismételten azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megpróbálja függetlensége feladására bírni a volt szovjet köztársaságot, és bele akar avatkozni a választásba. Az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba.

Minszki utcakép választási plakáttal
photo_camera Minszki utcakép választási plakáttal Fotó: Celestino Arce/NurPhoto via AFP

Moszkva kimerítő tájékoztatást vár Minszktől az ügyben - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Tudjuk, hogy 33 orosz állampolgárt őrizetbe vettek Fehéroroszországban és még kétszázat köröznek. Nincs információnk arról, hogy törvénybe ütköző dolgot követtek volna el, ami ennek oka lehetett” - mondta az incidensre adott első hivatalos orosz reagálásban. „Látjuk és halljuk Minszk képviselőinek hivatalos bejelentéseit arról, hogy oroszoknak állítólag közük van olyan tervekhez, amelyek célja a helyzet destabilizálása Fehéroroszország területén az elnökválasztás küszöbén. Semmilyen más információval nem rendelkezünk.”

Fehéroroszország és Ukrajna megállapodott csütörtökön abban, hogy szigorítják közös határuk ellenőrzését mindkét ország destabilizálásának megakadályozása. Kijev ezen felül kezdeményezi a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz zsoldosok közül azoknak kiadatását, akik harcoltak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban az orosz-párti szakadárok oldalán az ukrán erők ellen - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztálya. (Reuters, MTI)