Bodolai megakadályozta, hogy egy olvasó a felmondott indexeseknek ajándékozhassa a tavozoindexesek.hu domaint

Média
2020 július 30., 13:11

X. a húszas éveinek vége felé járó informatikus olvasóként nagyon szerette az Indexet, ezért a lap kormányzati felmorzsolását látva tenni akart valamit értük. Miután látta, hogy a szerkesztőség felmondott tagjai “Távozó indexesek” címmel hoztak létre Facebook-csoportot, azt találta ki, hogy lefoglalja a tavozoindexesek.hu domaint, aztán odaadjándékozza nekik.

Csakhogy az akciót nem tudta végrehajtani, hiába jelentkezett be a domainért. A 444 információi szerint ugyanis Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője július 27-én hivatalos tiltakozó levélben fordult a Magyar Telekomhoz mint domainregisztrátorhoz, azt kérve, hogy utasítsák el annak regisztrációját, több más, a napokban kérelmezett domainnévével együtt. Ugyanis nemcsak X-nek jutott eszébe az Indexre utaló domainneveket regisztrálni. A listából kiderül, hogy július 22-e óta 27 különféle, valamilyen fokon az Indexre utaló domainév bejegyzését kérték, döntő részben magánszemélyek.

Bodolai levele szerint a kérelmezett webcímek megtévesztésig hasonlítanak az általuk használt domainnévhez, ezért a felhasználók összetéveszthetik azokat.

A listában szereplő egyes domainnevekkel ellentétben - például inddex.hu, inndex.hu, innddex.hu, 1ndex.hu, index1.hu - a tavozoindexesek.hu első blikkre nem tűnt sem összetéveszthetőnek, sem alkalmas címnek egy elképzelt konkurens újságnak, de Bodolai ezt is felvette a listára.

X. nem sokkal később levelet kapott a regisztrátortól, aki arról informálta, hogy az Index úgynevezett Tanácsadó Testületi (TT) eljárást kezdeményez a név ügyében. Ami azzal jár, hogy ha X. bele akar állni és megkapni a domaint az eljárás végén, 100 ezer forintot kell kifizetnie annak díjaként. "Az index szóra védjegy igazolás van érvényben, a regisztráció indítását az Ön nevére emiatt kifogásolják" - írták a levélben.

A vonatkozó szabályozás szerint

10.3 Az Alternatív Vitarendező Fórum a domain név visszavonását vagy a Kérelmező javára történő átruházását rendeli el,

a) amennyiben:

aa) a domain név azonos egy olyan névvel vagy megtévesztően hasonlít egy olyan névhez, amely a Kérelmező javára valamely hatályos magyar vagy közösségi jog által védett név vagy

ab) amelynek használatára a Kérelmező valamely magyar vagy közösségi jogszabály alapján jogosult,

b) és amennyiben:

ba) a Kérelmezett a domain nevet anélkül igényelte, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne, vagy

bb) a Kérelmezett a nevet rosszhiszeműen igényelte vagy annak felhasználása rosszhiszeműen történik.

Az valószínűleg sosem derül ki, hogy a testület helyt adott volna-e az Index panaszának, X.-nek ugyanis nincs elégethető 100 ezer forintja erre, így nem fog beleállni, hanem hagyja lepörögni azt az 5 napot, ami után a regisztrációs folyamatot automatikusan megszüntetik.