Egészen a mostani macOS frissítésig a Preview, magyar nevén Megtekintő, az egyik leghasznosabb beépített program volt. Ezzel tudtunk megnyitni képeket, dokumentumokat - pdf-eket, vagy akár Office fájlokat is -, sőt ezzel tudtunk pdf-eket létrehozni ezekből a különböző formátumú fájlokból. Majd ezeket a pdf-eket szerkeszteni is tudtuk (tudjuk) a Bélyegképek nézetben, vagy akár aláírni az így megnyitott üres szerződéseket (Korrektúra - Aláírás), tudtunk hozzáírni plusz szövegdobozban, vagy belerajzolni. És ahogy egyszer Csaba ráeszmélt, még intelligens lasszó kijelölés is van benne, tehát profi képszerkesztő híján is körbe tudunk vágni kábéra dolgokat.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_45_50.png

A Preview egy csomó profi képességet importált az egyszerű, habkönnyű kódtestébe, anélkül hogy egy nehézkes szörnnyé nőtt volna.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_28_14.png

És persze a Preview továbbra is elérhető a fenti feladatokra. Csakhogy a macOS Mojave már kiemelt néhány dolgot a programból, és áttette máshova is. Fontos: is, tehát az adott képességek immár több helyen is elérhetően a macOS-en belül.

Az egyik ilyen képesség a pdf-ek létrehozása, Finderben. Eddig ez nem volt annyira egyszerű, megnyitottunk Preview-val egy pdf-et, Bélyegkép nézetre váltottunk, és a bélyegképek közé behúzhattunk máshonnan, másokat. Most azonban a Finderben kijelölünk képeket, pdf-eket, és ezekre egy jobb klikkel nyomhatunk egy PDF létrehozása parancsot. A fájl azonnal létrejön, a kijelölés sorrendjébe rendezve az oldalakat.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_55_37.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_56_47.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_57_11.png

 

A rendszer másik felturbózott része a QuickLook (ez nyílik meg, amikor Space-t nyomsz a fájlon). Ez a lehetőség eddig is iszonyú jól jött, mert változatos fájltípusokat ismert, ezentúl viszont megkapta a Korrektúra lehetőséget. Vagyis pdf-ek esetében alá tudunk írni, szöveget vagy firkát illeszthetünk be.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_56_46.png

Tehát lássunk egy feladatot: szeretnénk egy biankó szerződést létrehozni, a szerződéshez néhány képet mellékelve, és aláírnánk a végén a dokumentumot. Ez esetben Finderben kijelöljük az üres szerződés pdf-jét, majd Cmd-ot nyomva tartva a két képet, és jobb klikkes menüből létrehozzuk a fájlt. Ezután ezen Space-t nyomunk, az utolsó oldalakra felíratozzuk a Korrektúrával a mellékleteket, kitöltjük a cégadatokat szövegdobozokkal, majd a Signature-rel - ugyanitt - aláírjuk a fájlt. Egy percig sem nyitottuk meg a Preview-t.

Persze ős is nagyon hasznos maradt, például ha pfk-eket kombinálnánk, átrendeznénk, vagy mágikus lasszóval jelölnénk ki tárgyakat. De látszik, hogy a habkönnyű programból az Apple még súlytalanabb helyekre szórta szét a lehetőségeket, ez jelentkezik abban is, hogy a QuickLook-ban ezentúl videót is vághatunk (és ez a lehetőség a Finder - jobb klikkel is elérhető).

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_57_44.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_11_06.png

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.