A Macotakara blog írt beszállítói láncból érkező pletykákról. Nagyon fontos különbség a mostani jelentés, és a korábbi, Kuo felől érkező pletyka között, hogy előbbi szerint nem lesz jelentős dizájnváltás az iPhone 12-vel, a tavalyi modellekhez képest. Kuo azonban úgy tudja, az iPhone 4-re hajazó, szögletesebb dizájnt készülnek kiadni.

ke_pernyo_foto_2020-01-22_9_07_58.png

Szerintem Kuónak lesz igaza, mindjárt azt is megmondom, miért.

Ez nem annak a kérdése, hogy picit hozzányúl-e az Apple az eddigi dizájnhoz, vagy nem. A keret vonala, lekerekítése gyakorlatilag az UTOLSÓ drasztikus dizájnelem a telefonokon. Mert miben lehet más egy iPhone dizájnja?

  • káva vastagsága - mindig csökken, ahogy a technológia engedi
  • kamera elrendezése - funkcionális kérdés inkább, eddig még sosem oldották meg szépen (mondjuk itt drasztikus változás lehetne, és észre is vennénk)
  • almalogó pozíciója - játszanak is vele
  • színek - itt is van változtatás minden évben
  • notch, vagyis a belógás mértéke - mindig csökken, ahogy a technológia engedi
  • lekerekítés

A lekerekítés egy optikai illúzió. Azt mutatja, hogy a telefon vékonyabb, mint amilyen vékony valójában. A szélek felé vékonyítás a MacBook Air esetében is egy nagyon jó trükk volt, ráadásul a készülék felemelését is elősegítette.

Szükség is volt erre az optikai csalásra. Az iPhone-ok ugyanis az évek alatt nemcsak az x és y tengely mentén nőttek, de egyre vastagabbak is lettek. Az iPhone 7 még csak 7,1 milliméter volt, az iPhone 8 már 7,3 milliméter, az iPhone X 7,7, az iPhone XR 8,3 milliméter, de az iPhone 11-esek is 8,1 milliméteres derékbőséggel rendelkeznek. Ennek megfelelően nőtt a súly: 138 g (7), 148 g (8), 174 g (XR), 177 (XS), 188 g (11 Pro). Most nem emelem be ide, hogy az SE 113 gramm volt csak, más pályán versenyzik.

Az idei iPhone felhozatalnak ugye valami ilyesmit várunk:

  • “iPhone 9”, az iPhone 8 dizájnjával megegyező, Touch ID, Home gomb, olcsó -- tavasszal érkezik, meg is erősítették más pletykák is
  • 5.4 col OLED iPhone, dupla kamera – ősszel
  • 6.1 col OLED iPhone, dupla kamera – ősszel
  • 6.1 col OLED, tripla kamera, ToF kamera technológia – ősszel
  • 6.7 col OLED, tripla kamera, ToF kamera technológia – ősszel

Az 5,4 colos modell a nekem való. Magasságban valahol az SE és a 8-as között lesz a mostani pletyka szerint, ahogy a 6,1 colost valahol az iPhone 11 és a 11 Pro Max közé lövik be. A 6,7 colos iPhone 12-ről azt lehet tudni, hogy mindössze 7,4 milliméteres lesz a vastagsága. Ez óriási vékonyodás a mostani 8 milliméter feletti téglákhoz képest.

A vékonyodás pedig nyilván együtt jár azzal is, hogy az eszköz(ök) könnyebbek lesznek. Különösen, ha hozzávesszük, hogy a legkisebb telefon az iPhone 8-nál is kisebb - noha itt nem szól a pletyka vékonyodásról -, így a súly szükségszerűen csökkenhet itt is.

Az iPhone-ok jelenlegi legnagyobb baja szerintem épphogy ergonómiai. Ennek csak egyik aspektusa, hogy nagyok, és a tenyere pedig sokunknak kicsi. A másik összetevő a súly, ami miatt ínhüvelygyulladást kapunk, ha fél kézzel videózunk rajta (mondjuk az Irishman-t, hogy Scorsese is örüljön, hogy nem SE-n nézem, ahogy egyébként néztem). A harmadik a felület tapadása, ami szintén borzalmas volt egyes iPhone-oknál. A negyedik pedig a szélek kiképzése.

A lekerekített szögletesített szélű iPhone-okat könnyebb kézben tartani. Egyszerűen azért, mert a tenyerünk nagy része a szélekkel érintkezik akár függőlegesen, akár mozi-módban tartjuk, ritkán pihen a tenyerünkben a hátlapjával a telefon teljes terjedelmével. Ha a szélek tapadása nagyobb, a felület érdesebb és egyenesebb, akkor egyszerűen könnyebb tartani a telefont.

Úgy tűnik, az Apple idén erre megy rá. Könnyebb, kicsit kisebb telefon-paletta (oké, lesz egy böhöm, az iPhone 11 Pro Maxnál is nagyobb, de lefelé és felfelé is húzzák szét a kínálatot méretben), amihez nagyon jól illik egy szögletesített szél, ami egy vékonyodás esetén nem is szégyenkezik majd a derékbőség miatt. Ráadásul, mint láttuk, ez az utolsó lehetősége a cégnek, hogy drasztikus dizájnváltást hozzon el, ami igencsak időszerű már.