Látványsportok

Magyar pénzen hokizhatnak a szlovákok – befizettünk két klubot a szomszéd bajnokságba

A magyar kormány június elején 600 millió forintot adott a Magyar Jégkorong Szövetségnek: sajtóértesülések szerint arra kapták a támogatást, hogy a következő idényben a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék a szlovák bajnokságban játszhasson. Szlovák lapok szerint a két magyar csapat fejenként félmillió eurót fizetett a Tipsport Ligának, és az emiatt fogadta be a két magyar klubot. Az Átlátszó megkeresésére nem mondta meg az MJSZ, hogy mennyit fizettek a Tipsportnak, de hangsúlyozták, hogy nem az állami támogatást használták fel erre a célra. Such György MJSZ-elnök szerint egyéb bevételeikből fedezik a két magyar hokiklub szlovákiai indulásának költségeit, és a szövetség költségvetésében emiatt keletkező hiányt pótolja az államtól kapott pénz.

A Nemzeti Sport 2018. március végén írt arról először, hogy két magyar hokicsapat, a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék kinőtte a magyar bajnokságot, ezért beadta csatlakozási kérelmét a szlovák Tipsport Ligába (régi nevén Extraliga).

Such György, a Magyar Jégkorongszövetség elnöke akkor a lapnak adott interjújában óvatosan fogalmazott, hiszen a két csapat kinti indulása még nem volt biztos. Két dologtól függött: attól, hogy a Tipsport Liga rábólint-e a kérelmekre, és attól, hogy sikerül-e előteremtenie a kluboknak a csatlakozáshoz szükséges pénzt. Az NS újságírójának kérdésére Such elismerte, hogy a szlovákok “indulási díjat” kérnek, de pontos összeget nem árult el. “Konkrét számot egyelőre nem mondanék, de maradjunk annyiban, hogy forintszázmilliókról beszélhetünk.” – mondta.

Június 2-án aztán “Fél lépésre az Extraligától a DVTK és a MAC” című cikkében a szakmai hírekkel foglalkozó Jégkorongblog írt arról, hogy információik szerint a következő hét elején megjelenik a kormányhatározat, ami “elvi és anyagi támogatást biztosít ahhoz, hogy az Erste Liga-címvédő és a megelőző három szezon győztese a szlovák bázisú elitbajnokság résztvevője legyen a 2018/19-es szezonban“. A blognak az MJSZ elnöke is megerősítette a hírt:

“Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke ezt megerősítve elmondta: nem pusztán arról van szó, hogy segítik a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék Extraliga-szereplését, a többletforrások egy részét más területeken – például az Erste Ligában – használják majd fel.”

Két nappal később, június 4-én meg is jelent az a kormányhatározat, ami arról szól, hogy a kormány 2018-ban 600 millió forint (1,88 millió euró) állami támogatást ad a Magyar Jégkorong Szövetségnek. Az MJSZ két részletben kapja meg a pénzt: 360 milliót azonnal, majd az év második felében a maradék 240 millió forintot.

Klubonként évi félmillió euró

A kormányhatározat megjelenésének napján a Nemzeti Sport egyből arról írt, hogy hivatalos bejelentés ugyan még nem volt, de információik szerint csatlakozhat a szlovák ligához a MAC és a DVTK. Ennek apropóján interjút készítettek a két csapat vezetőivel, majd egy kis keretesben röviden bemutatták a Tipsort Ligát, és a magyar csapatok indulásának részleteit. Eszerint a MAC és a DVTK is évente fél-félmillió eurót fizet a szlovákoknak.

Márpedig ha sportügyekben valaki jólértesült lehet, akkor az Orbán Viktor kedvenc újságja, a Nemzeti Sport. A lap kiadója a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mediaworks, főszerkesztője pedig a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, Szöllősi György.

A Nemzeti Sport cikke 2018. június 4-én. (screenshot)

Szintén klubonként évi félmillió euróról írt június 6-án a szlovák Körkép című lap, ami hozzátette azt is, hogy főként a pénz miatt fogadták be a két magyar csapatot a Tipsport Ligába.

“A nehéz anyagi körülmények között létező szlovák jégkorongsport a magyarok által befizetett illetéket szétosztaná a szlovák élvonalbeli klubok között, ami egy klubnak 100 ezer eurót jelentene egy-egy szezonra. Itt megjegyezzük, hogy az élvonalbeli klubok éves költségvetése sok esetben az évi 1 millió eurót sem éri el Szlovákiában.”

A szlovák Denník N úgy fogalmazott, hogy “a magyar kormány fizeti meg a szükséges egymillió euró belépőpénzt, hogy elszegényedett klubjaink egyetértsenek a magyar csapatok befogadásával”.

“A Tipsport liga két érdekes csapattal bővül: a magyarok egymillió eurót adnak a klubjainknak!” – harsogja a Nový Čas szlovák bulvárlap. (screenshot)

A Dennik N Szűcs András sportújságírót, a Nemzeti Sport munkatársát faggatta a megállapodás hátteréről. Szűcs azt mondta, hogy eredetileg fejenként évi félmillió euróval szálltak volna be a magyar klubok a szlovák ligába, de tudomása szerint a MAC és a DVTK három évre tervez.

Szűcs azt is elárulta a Dennik N-nek, hogy a két legjobb magyar csapat érkezik Szlovákiába, de egyik klub költségvetése sem engedi meg, hogy nevezzenek a szlovák első ligába, mert félmillió eurót a szponzoroktól sem tudnak összeszedni.

A szlovák hokicsapatok kapják a pénzt

Az állami támogatást a szlovák sajtónak megerősítette Fodor Ádám, a Magyar Jégkorong Szövetség kommunikációs menedzsere is. „Egy elég komplikált és még le nem zárt ügyről van szó, de a pénz a magyar kormánytól érkezik. A támogatás nagyobb részét a Szlovákiában induló magyar klubok kapják, hogy kifizessék a nevezési díjat, a maradékot pedig a magyar Erste Liga kapja.”

A DVTK és a MAC által befizetett összeget aztán a Tipsport szétosztja a szlovák bajnokság csapatai között, ami szezononként százezer eurót jelentene egy-egy klubnak. Ahogy a Körkép is írta, ennyi pénz a szlovák klubok költségvetésében nem elhanyagolható tétel.

Összehasonlításképp: a szlovák kormány 3,5 millió eurót hagyott jóvá a Pozsonyban és Kassán megrendezésre kerülő  2019-es jégkorong-világbajnokságra. Az összeg fedezi a vb teljes rendezési költségét, illetve a pozsonyi és kassai jéghokistadion teljes felújítását is.

Az MJSZ fizet

A Magyar Jégkorong Szövetség és a Tipsport Liga vezetői június 14-én egy pozsonyi sajtótájékoztatón jelentették be hivatalosan, hogy a DVTK és a MAC a szlovák bajnokságban fog játszani.

Néhány nappal később a helyzet tisztázása érdekében kérdéseket küldtünk az MJSZ-nek. Az iránt érdeklődtünk, hogy

  • mire fordítják a 600 millió forint állami támogatást
  • igaz-e, hogy a pénz nagy része a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék Extraliga-szereplésének fedezetére megy el
  • mennyit fizet(ett) a Magyar Jégkorong Szövetség azért, hogy a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék a szlovák bajnokságban indulhasson

Az MJSZ szűkszavú választ küldött, miszerint nem az állami támogatásból fedezik a DVTK és a MAC szlovák indulását, de nem mondják meg, mennyit fizetnek a Tipsportnak.

„A 2018. június 20-án érkezett kérdéseire az alábbiak szerint válaszolunk:

  1.  Az 1258/2018. (VI. 4.) számú kormányhatározatban szereplő állami támogatást a magyar jégkorongsport eredményességét elősegítő sportszakmai program végrehajtására fogjuk felhasználni.
  2. A vonatkozó EU-s direktívák szerint állami támogatás nem költhető versenysportra, így arra a jelen esetben sem kerül sor.
  3. Tekintve, hogy az  MJSZ és a szlovák partner közötti megállapodás
    – nem állami támogatás felhasználására irányult, és
    – nem közfeladat ellátásával összefüggésben jött létre,
    annak tartalmát az MJSZ nem kívánja nyilvánosságra hozni.”

Mivel a magyar és szlovák sajtóban is az jelent meg, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség az állami támogatásból fedezi a MAC és a DVTK szlovákiai indulásának költségeit, az MJSZ hivatalos válasza szerint viszont nem így van, az ellentmondás tisztázása érdekében telefonon kerestük meg a szövetség elnökét.

Such György MJSZ-elnök elmondta az Átlátszónak, hogy az információk közötti ellentmondás csak látszólagos, ugyanis valóban a szövetség fedezi a DVTK és a MAC költségeit, de nem az állami támogatásból, hanem egyéb bevételeikből. Az MJSZ költségvetésében emiatt keletkező hiányt pótolja az állami támogatás, aminek pontos felhasználásáról még nem született döntés, de olyanok jöhetnek szóba, mint például felnőttválogatott-programok, beruházások önrésze, képzések, és ösztöndíjprogramok.

Such kiemelte, hogy bár valóban jelentős összeget fizet az MJSZ a két magyar klub Tipsport Ligában való szerepléséért, de cserében az összes reklámfelület és közvetítési jog is a magyar szövetséghez kerül a szlovákokkal kötött megállapodás szerint.

Rákérdeztünk, de az MJSZ elnöke nem árulta el, hogy pontosan mennyit fizetnek a Tipsportnak a DVTK és a MAC után. Csak annyit mondott, hogy nagyságrendileg stimmel a magyar és szlovák sajtóban is megjelent fél-félmillió euró, bár annál kevesebb az összeg.

Egyelőre 1 éves szerződést írnak alá, aminek további 2 éves meghosszabbítása csak egy opció, de nem kötelező. Such elmondta, hogy a klubok és az MJSZ is mindent elkövet annak érdekében, hogy szponzorokat találjanak, és az ő támogatásukból könnyebben tudják majd fedezni a felmerülő költségeket, ha esetleg sor kerül a Tipsport Ligával kötött szerződés meghosszabbítására.

A szlovák Tipsport Ligának is elküldtük a két magyar klub befogadásával és annak árával kapcsolatos kérdéseinket, de onnan semmilyen választ nem kaptunk.

A szlovákoknak jól jön a pénz

A szlovák sajtóból viszont az is kiderült, hogy a helyi klubtulajdonosok egy része magasabb nevezési díjat szeretett volna kérni a magyaroktól, de végül alacsonyabb összegben állapodtak meg. Miroslav Kováčik, a nyitrai HK Nitra hokiklub elnöke nem támogatta a magyarok indulását, mivel elmondása szerint az eredetileg kért összeget nem kapták meg. Szerinte a most megkötött megállapodás nem annyira előnyös, de a szlovák klubok képviselőinek többsége végül a magyar csapatok befogadása mellett szavazott.

A döntés hátterében az állt, hogy Szlovákiában nemrég új sporttörvényt vezettek be, ami megnövelheti a klubok kiadásait. A Magyarországról érkező pénz most a szlovák klubok váratlan nehézségein is segíthet.

„Számunkra ez egy hatalmas összeg. Általában elmondható a szlovák sportról, hogy nehéz összeszedni a működést biztosító pénzt. Itt most a kiadások növelése nélküli, mindennapi túlélésről beszélek. A klubok többsége ezért hajlott végül arra, hogy pénzért cserébe bevállaljuk a jelentkezőket”- magyarázta a Dennik N-nek a szlovák klubok helyzetét jól ismerő Kováčik.

A magyarországi hoki általános helyzetéről és klubjáról beszélt a helyi sajtónak a szlovák Tomáš Klempa, aki a szlovákiai Pöstyénből, a helyi klub anyagi összeomlása után igazolt Magyarországra, a MAC-ba. Elmondása szerint a két csapat helyzete összehasonlíthatatlan. A MAC-ban magas szakmai színvonalon folyik a munka, és a klub a játékosait sem hanyagolja el. Mindenkinek biztosítanak lakást, autót, egészségügyi biztosítást, és étkezési utalványokat is. Klempa kiemelte, hogy a magyar klub helyzete anyagilag biztosított. Mint mondta, két éves budapesti tartózkodása idején még egyszer sem késett a fizetése.

Játszhatnak, de nem lehetnek bajnokok

A magyar szándék egyértelmű: magasabb színvonalú bajnokságokban a magyar jégkorong általános színvonala emelkedhet. A Fehérvár 2007-től kezdett el játszani az EBEL osztrák hokiligában, és ez azonnal meghozta eredményét: 2008-ban a magyar válogatott feljutott az A-csoportos világbajnokságba.

A székesfehérvári klubot más magyar egyesületek is követték volna, de az osztrákok elutasították a közeledési szándékot. Az elutasítást az osztrák csapatok és Miskolc, a DVTK Jegesmedvék otthona közötti nagy távolsággal indokolták. A szlovákok több éven át szintén elzárkóztak magyar és lengyel csapatok befogadásától, egészen mostanáig.

A magyar hokiklubok részvétele a szlovák bajnokságban egyelőre ideiglenes jellegű. Igaz, Szlovákiában azt remélik, hogy a kezdeményezés nem áll meg, és további – várhatóan lengyel – csapatokkal bővülhet a helyi liga. Információink szerint a szlovákok jelenleg a GKS Tychy és GKS Katowice lengyel klubokkal állnak tárgyalásban.

Ami biztos: a 2018/19-es szezonban induló Tipsport Liga mezőnye 12 csapatos lesz, és 55 körből fog állni. Lesz egy alapszakasz és rájátszás is, ahol három győztes mérkőzés szükséges a továbbjutáshoz. Érdekesség, hogy a magyar klubok elméletileg megnyerhetik a szlovák jégkorong-bajnokságot, de akkor sem lehetnek szlovák bajnokok. Ezért a versengés végén két külön kupát fognak átadni a szervezők, ha a MAC vagy a DVTK nyeri a szezont.

Mit akar Orbán Szlovákiában?

A DVTK és a MAC indulását tehát elfogadta a Tipsport Liga, mert kapóra jön, hogy magyar pénzből stabilizálják a szlovák jégkorongcsapatok helyzetét. A szlovák lapok azonban csodálkoznak és kicsit aggódnak, hogy Orbán Viktor a focimániája mellett már hokizik is. A Dennik N kommentárja szerint a magyar miniszterelnök nemhogy önti, de egyenesen két kézzel szórja a pénzt a magyar futballba, miközben annak eredményessége szánalmas. „A magyar labdarúgóklubok még rosszabb eredményt érnek el, mint a mieink, a magyar válogatott pedig a szlovákkal van egy szinten” – írják.

A Dennik N kiemeli, hogy Orbán nem csak a saját alattvalóit támogatja anyagilag, de az olyan szlovák klubokat is, mint a Dunaszerdahely (Dunajská streda) vagy a Komárom (KFC Komarno). „A Fidesz főnöke így jelöli ki területét, és fizeti le például kettős állampolgárságú rajongóit. Ez már csak azért is kellemetlen, mert a futball mindig vonzotta a szélsőségeseket, és ez a dunaszerdahelyi klub szurkolóinak egy részére is igaz, akik klubjukban nem csak sportot, de politikát is látnak.”

A kommentár ugyanakkor hozzáteszi, hogy mindezek ellenére „üdvözöljük a magyar klubokat Szlovákiában, és kívánjuk a magyar szurkolóknak, hogy érezzék jól magukat nálunk. Ugyanakkor egy szemmel továbbra is figyelni fogjuk, mit akar elérni Orbán a szlovák sportba tett hatalmas befektetéseivel Szlovákiában.”

Erdélyi Katalin – Bőtös Botond

Címlapkép: DVTK-MAC mérkőzés

Megosztás