A Bentley Bentayga bemutatkozásakor büszkén hirdette, hogy a világ leggyorsabb SUV-ja, ám azóta már a Lamborghini is piacra dobta saját emelt hasmagasságú modelljét az Urus képében, amely ha nem is sokkal, de letaszította a trónról az angol óriást. A Bentley azonban nem hagyta magát, és most bemutatta a Speed változatot, ami bár csak egy hajszállal, de felül tud kerekedni az olaszok modelljén – legalábbis végsebesség tekintetében.

Konkrétan 1 km/h-ról beszélünk, amit akár az adott útviszonyok is semmissé tehetnek, de a katalógusban azért jól mutat. Egyébként az Urus is korábban mindössze 4 km/h-val múlta felül a normál Bentaygát, ami ugyanúgy szinte lehanyagolható különbség. A Speed végsebessége egyébként 306 km/h, míg 0-ról 100 km/h-s tempóra 3,9 szekundum alatt képes felgyorsulni – ebben a versenyszámban azért elmarad 3 tizeddel az Urustól, de a Lamborghinivel ellentétben sokkal inkább a komfortra fókuszál.

Nem vitték túlzásba a sportos részleteket - galéria

A lemezek alatt természetesen ugyanaz a W12-es, hatliteres egység kapott helyet, mint a normál Bentayga esetében, ám a mérnökök találtak benne még 27 lóerőt, így a Speed egészen pontosan 635 tagú ménessel gazdálkodhat, míg a 900 Nm-es csúcsnyomaték maradt. Mindezt természetesen egy nyolcfokozatú automata váltó továbbítja mind a négy kerék felé. A nagyobb teljesítmény és a sportosabb karakter mellé feszesebb futómű, hangosabb kipufogó és a Bentley Dynamic Ride névre keresztelt adaptív felfüggesztés újrahangolt változata is jár.

Ahogyan azt megszokhattuk az angolok korábbi Speed modellváltozatai esetében, úgy a Bentaygánál sem estek túlzásba a tervezők: finom toldatok a lökhárítókon, egyedi 22 colos keréktárcsák és egy hátsó szárny árulkodik csak az oldalsó Speed feliratok mellett. Az utastérben is csak visszafogottan utalnak a fokozott sportosságra: a karbon betétek, az új ülések és az Alcantara bevonatok jelentenek változást, és persze belül sem maradhattak el a Speed jelzések. Ugyanakkor a fokozott személyre szabhatóságnak köszönhetően a vásárlók egy szép fabetéttel és Alcantara helyett bőrrel az elegancia mellett is dönthetnek.

Sportosabb lett, de ha úgy kívánjuk, elegáns is lehet - galéria

A Bentayga Speed a március első hetében nyitó Genfi Autószalonon debütál majd élőben, ahol mi is ott leszünk, hogy első kézből számolhassunk be az újdonságokról Önöknek. A Bentley Bentayga Speed, ha csak egy hajszállal is, de egyelőre visszahódította a legnagyobb végsebességre képes SUV címét, de hamarosan újabb kihívói lehetnek például az Aston Martin vagy a Ferrari újdonságainak képében.