Kifogástalan megjelenésű férfi száll ki egy Aston Martinból, a pulthoz lépve rendel magának egy… whiskyt?! Az úr ezúttal nem James Bond, és a pohárba sem vodka-martini kerül. Az Aston Martin viszont stimmel, és szó lesz még az alkoholról is.

Egy új és luxustermékhez méltó árszínvonalú skót whisky üvegére kerül rá az autógyártó címkéje. A single maltok készítésében járatos Bowmore főzde a Black Bowmore DB5 1964 nevet adta az üvegenként 65 ezer dollárba, vagyis mintegy 20 millió forintba kerülő különlegességnek.

Nem (csak) a felirat miatt ilyen drága az ital: 1964-ben párolták a whiskyt, ráadásul az akkor üzembe helyezett gőzös lepárló első bevetésének végeredménye kerül a palackokba. Nagyjából 6000 üveget értékesítettek a párlatból 1993 óta.

A csomagolás alapján nem kell italszakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: drága nedű lötyög a dugó alatt. Csak a palackon egy teljes hétig dolgoznak, hiszen egy Aston Martin DB5-ben használt dugattyúból készítik az alját. Az üveget igényes tokba teszik, amiben ráadásul az 1779 óta működő Bowmore (ezzel hivatalosan Skócia második legrégebbi főzdéje) történetét összefoglaló könyv is lapul.

A tétel értékét növeli, hogy mindössze 25 palack Black Bowmore DB5 1964 kerül forgalomba. A vásárlásnak egyébként nincs előfeltétele. Nem kell az Aston Martinunk törzskönyvét felmutatni, a királyi családdal sem kell közeli kapcsolatot ápolnunk. Elég, ha bankkártyánkról le tudják emelni az összeget. Ha belegondolunk, hogy ennyi pénzből akár vadiúj V8-as sportautót is vehetünk… fanatikus és vagyonos italrajongónak kell lenni, hogy ne egy autószalonba vezessen az utunk.