Címkék: 2018 | Ford Focus | új generáció

Írta: Administrator   
2018. április 11. szerda, 13:42

 

A vállalat mérnökei minden eddiginél elmélyültebben konzultáltak a vásárlókkal, mielőtt teljesen tiszta lappal nekiláttak volna megtervezni a vadonatúj Focust.

 

A Focus a Ford új, emberközpontú formatervezési filozófiája alapján készült, amely hatásosan ötvözi az érzelmeket ébresztő külső stíluselemeket a kategóriaelső aerodinamikával, és amely tágasabb, kiváló minőségű anyagokat és kézműves kidolgozást kínáló utasteret biztosít.

A vadonatúj Focus továbbra is őrzi a típus 20 éve közmondásosnak számító értékeit; ezek egyike a kategóriaelső menetdinamika, amit most még magasabb szintre emel a modell kínálatában először megjelenő, a független első és hátsó futóművekben alkalmazott Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés (CCD) technológia; a kifinomultabb futást biztosító, a rezgéseket csillapító hátsó segédkeret; valamint a Ford által szabadalmaztatott rugótechnológia.



Az utasok még teljesebb komfortjáról olyan megoldások gondoskodnak, mint a menet közben is stabil online kapcsolatot teremtő FordPass Connect beépített modem, vagy a kompatibilis okostelefonok vezeték nélküli töltője.

A választható hajtásláncok közt megtalálható a Ford többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost egységének továbbfejlesztett változata, illetve egy új 1,5 literes EcoBoost benzinmotor is; mindkettőben működik a hengerlekapcsolási technológia, amit a Ford elsőként kínál egy háromhengeres erőforráshoz. Az új 1,5 és 2,0 literes EcoBlue dízelmotorok kimagaslóan takarékosak, és a vállalat bevezeti új, nyolcfokozatú automata sebességváltóját is, amely az autós vezetési stílusához igazítja a fokozatváltásokat. Az új váltómű egy stílusos és ergonomikus forgókapcsolóval kezelhető.

Az ötajtós ferdehátú és kombi karosszériaváltozatban kínált Focus-család most igazán különleges egyéniségekkel gyarapodik, hiszen a stílusos Focus Trend és Titanium, illetve a sportos Focus ST-Line mellett a vásárlók immár az előkelő Focus Vignale változatot és az első Focus Active crossovert is megrendelhetik.

A vadonatúj Focus az első jármű, ami a Ford új C2 padlólemezére épül; ezt a platformot kifejezetten arra tervezték, hogy magasabb szintű törésbiztonságot, a külső méretek növekedése nélkül is tágasabb belső teret, valamint az üzemanyag-fogyasztást kedvezően befolyásoló aerodinamikai kialakítást biztosítson. A Ford németországi Saarlouis üzemében 600 millió dolláros beruházással teremtették meg annak lehetőségét, hogy a Focus gyártása és összeszerelése minden eddiginél jobb minőségben, kézműves szintű kidolgozással történjen.

A Ford közel hétmillió Focust értékesített az európai piacokon, világszerte pedig 16 millió darab talált gazdára azóta, hogy 1998-ban megjelent az első, forradalmian újnak számító modellgeneráció.



A Focus mostanra érettebb járművé vált, amit az autó prémium hatású, sportos sziluettje is jelez, akárcsak az utastér kényelme és térkínálata. A látványosan új sziluett megformálásának egyik legfontosabb eszköze az A-oszlop hátrébb tolása volt; ez szépen kiegyensúlyozott arányokat teremtett, s az oszlop töve így távolabb került az első kerekek középvonalától, míg a C-oszlop erőteljes felülete közvetlenül a hátsó kerék fölött feszül. Ennek köszönhetően hosszabb lett a motorháztető, és lendületesebb formát kapott az első sárvédő, mindehhez pedig az övvonal kevésbé éles kialakítása társul; az egyszerre elegáns és erőteljes összhatás érzékletesen tükrözi az autó prémium és sportos karakterét.

A tengelytávolság 53 mm-rel nőtt, ezért a gumiabroncsok átmérője is nagyobb lehetett, ami vizuálisan rövidebbnek és könnyedebbnek mutatja az új Focust. A kisebb túlnyúlások és a hátrafelé eltolt kabin erőteljes, dinamikus kiállással ruházzák fel a kompakt benyomást keltő járművet.

A formatervezők egyik fontos feladata volt a vadonatúj Focus körül kialakuló légáramlatok kisimítása. Az erőteljes formai elemekkel megalkotott, atlétikus karosszéria alacsonyabb lett, így az autó kategóriaelső aerodinamikával büszkélkedhet, amihez a rövid hátsó túlnyúlás, a lemetszett sarkok és a harmonikusan integrált áramvonal-idomok is hatásosan hozzájárulnak.

A mozgás érzetét keltő, feszes hatású karosszériaelemek atlétikus hatású, egységes formavilágot alkotnak. A széles lemezfelületeken akadály nélkül fut végig a tekintet az autó teljes hosszában, a hosszan elnyújtott első sárvédők pedig izgalmas ellenpontot alkotnak a zömökebb hátsó résszel, így az autó látványa határozott dinamizmust sugall.

A vadonatúj Focus orr-része egyszerű és harmonikus, s ez a letisztult formavilág határozott kiállással ruházza fel az autót. A láthatóan nagyobb Ford-hűtőrács magabiztosan feszül a vízszintesen elnyúló fényszórók között, amelyeket a tervezők a hátsó lámpatestekhez hasonlóan a lehető leginkább kitoltak a karosszéria sarkaiba, hogy ezzel is kihangsúlyozzák a Focus szélességét és stabilitását.

A hátsó lámpatestek két részből állnak, így a csomagtérajtó nyílását még praktikusabban lehetett kialakítani, a világítótestek LED-technológiája pedig nappali fényben és éjszaka egyaránt jobb láthatóságot biztosít. A Focus felirat különálló, selyemfényű betűkkel jelenik meg a két hátsó lámpa között, látványosan ráirányítva a figyelmet a hátsó rész prémium kidolgozására.

A vadonatúj Focus-család tagjai, a Focus Vignale, az ST-Line, az Active és a Titanium kivitelek egymástól eltérő külső megjelenése egyértelműen tükrözi vásárlóik egyedi elvárásait és igényeit.

Az egyes modellváltozatok megkülönböztető jegyei:

    A Focus Vignale teljes szélességben végigfutó alsó légbeömlő nyílása, amely egy műalkotás benyomását kelti; a visszafogottan elegáns Vignale-megoldások, például a tetősínek, az orr-rész és a küszöbidomok selyemfényű alumínium betétei, valamint a hűtőrács jellegzetes Vignale hálómintája
    A Focus ST-Line agresszív hatású hátsó diffúzora és nagyobb, funkcionálisabb tetőlégterelője; a nagyobb nyílású és hatékonyabb első légbeömlők, amelyek látványosan feltárják a mögöttük rejtőző motor-részegységeket; a sárvédők alsó részének jellegzetes és látványos ST-Line kialakítása, amelyek az oldalsó légfüggöny- beömlők felé irányítják a légáramlatot
    A Focus Active emelt hasmagassága és fekete színű védőelemei a sárvédőn és küszöbön; a kontrasztos ezüstszínre fényezett első-hátsó alsó védőlemezek és küszöbbetétek; az egyedi orr- és farkialakítás
    A karosszériaszínek listáján megtalálhatók az Orange Glow és a Desert Island Blue árnyalatok, valamint a kizárólag a Vignale változathoz kínál, négyrétegű Dark Mulberry fényezés.

Az emberközpontú dizájn-szemlélet az utastérben is érvényesül; a hívogatóbb és praktikusabb kialakítású belső tér érzékelhető minőségét hatásosan javítják az egyszerű, letisztult vonalak, a mutatós anyagok és a látható rések nélkül illeszkedő felületek.

Az egyszerűbb, mégis tagolt dizájn kellemesebb atmoszférát teremt. Az első ajtók burkolata szinte egybeolvad a műszerfallal, tágasabb és elegánsabb benyomást keltve, és megnyugtatóan körülölelve a vezetőt és az első utast. A műszerfal és az ajtóburkolat felső része lágyabb tapintású anyagból készül, tovább erősítve az autó prémium karakterét. A kifinomult részletmegoldások a csúcskategóriás termékek hangulatát idézik: polírozott üveg és csiszolt felületek díszítik az utasoldali műszerfalat, az ajtókárpitokat és a szellőzőnyílásokat.

A vadonatúj Focus különféle modellváltozatait nemcsak kívül, hanem belül is egyedi dizájn-megoldások és anyagok különböztetik meg egymástól, például a Vignale változat utasterében látható, finoman erezett fa hatású betétek és prémium bőrkárpitok, az ST-Line sportos karbonszál-hatású betétei és vörös öltésekkel díszített kárpitjai, vagy éppen az Active modellek markánsabb anyagai és felületkidolgozása.


A kifinomult Ford Co-Pilot360 technológiák fokozott védelmet, könnyebb vezetést és parkolást kínálnak, miközben kényelmesebbé, biztonságosabbá és kevésbé fárasztóvá varázsolják az autózást.

A Stop&Go funkcióval kiegészített ACC, a Sebességkorlátozásra Figyelmeztető rendszer és a Sávközép funkció segítségével kényelmesebben tartható a követési távolság, a hosszú utakon kevesebb stresszt jelent az autó sávban tartása, és a sebességkorlátozások betartása sem jelent gondot, mivel a rendszer nemcsak a fedélzeti navigáció tájékoztatásait veszi figyelembe, hanem az út mentén elhelyezett jelzőtáblák és az út fölött látható kijelzők információit is. Az ACC egészen 200 km/órás sebességig működik.

Az ACC új Stop&Go funkciója akár állóra is fékezi az autót a feltorlódott, lassan araszoló forgalomban (amihez akár 50 százalékkal nagyobb fékerőt is használhat), majd automatikusan újra mozgásba hozza az autót, ha a megállás időtartama kevesebb volt, mint 3 másodperc. Ha a jármű ennél hosszabb időn át kényszerült egy helyben állni, a vezető megnyomhat egy gombot a kormánykeréken, vagy finoman ráléphet a gázpedálra, hogy indulási parancsot adjon a Focusnak.

A Sávközép technológia figyeli az útfelületre felfestett vonalakat, és finom, de érezhető kormányzási nyomatékkal segít a vezetőnek a forgalmi sáv közepén tartani az autót, ha az ACC rendszer működik. A 200 km/órás sebességig aktív technológia fény- és hangjelzéssel figyelmeztet, ha nem érzékeli, hogy a vezető ilyenkor kormánymozdulatot tesz.

A prediktív kanyarfény és jelzőtábla-felismerő világítás funkciókkal kiegészített Adaptív Fényszórórendszer immár előre, még egy kanyar, kereszteződés vagy körforgalom előtt beállítja a fénycsóva megfelelő szögét és terítését.

A rendszer egy előre tekintő kamera segítségével 65 méteres távolságig figyeli a felezővonalakat, így a fényszórók időben bevilágíthatják a kanyart; ez a megoldás hatékonyabban javítja a látási viszonyokat, mintha a fénycsóva csak a kormány elfordításakor állna be a megfelelő irányba. A Ford által szabadalmaztatott jelzőtábla-felismerő világítás ugyancsak a látási viszonyok javítását szolgálja, mivel egy kereszteződéshez vagy körforgalomhoz érve szélesebben teríti szét a fénypászmát, jobban megvilágítva azokat a veszélyforrásokat, amelyek nem közvetlenül az autó haladási irányába esnek.

A vadonatúj Ford Focus világítástechnológiájának az Adaptív Fényszórórendszer is része, amely a mindenkori közlekedési viszonyoknak megfelelően szabályozza a fénycsóva szögét és erősségét, valamint a Vakításmentes Távfény, ami megakadályozza a szembejövők véletlen elvakítását, miközben segít, hogy az autós minél nagyobb útszakaszt lásson át éjszaka. A fejlett LED fényszórókban működő rendszer innovatív vezérlése rugalmasabban és finomabban, kevésbé zavaróan szabályozza a világítást.

A Focus az első európai Ford-modell, amelyben megjelenik a Head-up display (HUD), ami a vezető látóterébe vetíti ki a legfontosabb járműinformációkat, hogy az autósnak ritkábban kelljen elfordítania tekintetét a forgalomról. Az európai piacon ez a berendezés számít az egyik legnagyobb képmezejű HUD rendszernek (6 x 2,5 fok). Ugyanakkor ez az egyik legnagyobb fényerejű rendszer is, amely 16 fokozatban állítva elérheti a négyzetméterenként 10.000 kandela fényerőt is.

A kihajtható polikarbonát lemez speciális szűrőinek köszönhetően ez a legelső ilyen jellegű rendszer, amit polarizált lencséjű szemüvegen keresztül is le lehet olvasni. A jármű felszereltségétől függően a kivetített információk különféleképpen konfigurálhatók, így a vezető az állandóan megjelenített sebességadatok mellett láthatja a Közlekedési Tábla Felismerés, az ACC, a navigáció, a Sebességfokozat Kijelzés, a fedélzeti szórakoztató rendszer adatait, illetve a figyelmeztető jelzéseket is.

Az Aktív Parkolóasszisztens2 egyetlen gombnyomásra teljesen automatikusan elvégzi a párhuzamos vagy a merőleges parkolást. A Ford új, nyolcfokozatú automata sebességváltója elektronikusan is vezérelhető, így miután a berendezés megtalálja a megfelelő méretű parkolóhelyet, a vezetőnek nincs más dolga, mint üres állásba tolni a váltókart, és folyamatosan nyomva tartani egy, a középkonzolon elhelyezett gombot.

A jármű ilyenkor önállóan kapcsolja az előre- és hátrameneti sebességfokozatokat, kezeli a gázt és a féket, és önállóan kormányoz. Az Aktív Parkolóasszisztens 2 magabiztosan navigálja be a Focust egy, a karosszériánál mindössze 110 centiméterrel hosszabb, legfeljebb 12 százalékos lejtésű parkolóhelyre. A technológiának a teljesen automata Kiállássegítő rendszer is része, ami a járdaszegéllyel párhuzamos parkolóhely elhagyásában segít.

A Gyalogos- és Kerékpáros-észleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer felfedezi az autó előtti útszakaszon tartózkodó embereket, sőt azokat is, akik keresztezhetik az autó nyomvonalát. A rendszer – amely automatikusan fékez, ha gázolásveszélyt észlel, és a vezető nem reagál a figyelmeztetésre – immár a kerékpárosokat is felismeri, és a fényszórók fényének segítségével éjszaka is működik.

További technológiák, amelyek segítenek a Focus vezetőjének, hogy elkerülje a baleseteket, és jobban összpontosíthasson a forgalomra:

    Kikerülő Kormányzási Asszisztens: A városi és országúti sebességtartományokban egyaránt működő berendezés radarral és kamerával érzékeli a Ford előtt lassan haladó vagy álló járműveket, és kiegészítő kormányzási nyomatékkal segít, hogy a vezető egy elkerülő manőverrel megakadályozza az ütközést
    Keresztirányú Forgalomfigyelővel kiegészített Holttérfigyelő rendszer: a parkolóhelyről történő kitolatás közben figyelmezteti a vezetőt, ha az autó nyomvonalát egy másik jármű keresztezheti; a rendszer most először kínál automatikus fékezés funkciót az ütközés elkerülésére vagy a baleset súlyosságának mérséklésére, ha a vezető nem reagál a jelzésre
    Széles látószögű tolatókamera: közel 180 fokos képet mutat az autó mögötti területről, miközben a vezető kitolat egy parkolóhelyről vagy egy kocsibeállóról
    Rossz Irányra Figyelmeztető rendszer: az először a német, osztrák és svájci piacokon megjelenő rendszer a szélvédő mögé épített kamera és a navigációs rendszer információi alapján fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha áthajt két ‘behajtani tilos’ jelzésen, vagy rossz irányban fordul rá egy autópálya-felhajtóra
    Ford MyKey: a fiatal és tapasztalatlan autósok által is vezetett jármű tulajdonosai beprogramozhatják az indítókulcsot, megakadályozva a bejövő telefonhívások fogadását, korlátozva a végsebességet, letiltva a biztonsági technológiák kikapcsolását és meghatározva a hifi maximális hangerejét, de akár azt is beállíthatják, hogy a hifi mindaddig ne szólaljon meg, amíg a vezető és utasai be nem kötik a biztonsági öveiket.

Ha mégis bekövetkezik egy baleset, az Ütközés Utáni Fékezés az első becsapódás észlelése után a féknyomás automatikus csökkentésével mérsékli a lehetséges másodlagos ütközés hatását; az autó lelassítása kisebb sérülési kockázatot jelent az utasok és a jármű számára.

A Ford arra számít, hogy a vadonatúj Focus ötcsillagos értékelést kap a törésteszteken; ezt az eredményt az is valószínűsíti, hogy az új C2 padlólemez 40 százalékkal hatékonyabban nyeli el a frontális ütközés során ébredő erőhatásokat.

A vadonatúj Focus ötajtós és kombi változataiba teljesen új tervezésű futómű került, amely a fejlett vezetősegítő technológiákkal együttműködve kategóriaelső, energikus és élvezetes vezetési élményt kínál – nem is beszélve az autó kényelmesebb rugózásáról.

A vadonatúj Focus továbbviszi és még magasabb szintre emeli a maga idejében forradalminak számító első modellgeneráció élvezetes vezethetőségét; ennek záloga a eltérő hosszúságú lengőkarokkal szerelt (SLA) független hátsó felfüggesztés új, a rezgéseket csillapító segédkerete, ami a komfort növelése mellett azt is biztosítja, hogy az autó készségesebben reagál a vezető utasításaira.

Az SLA rendszer kiváló egyensúlyt teremt az első és a hátsó futómű teljesítménye közt, miközben a kerekek nagyobb úthibákon gördülnek át. A heterogén anyagösszetételű perselyek merevségi karakterisztikája eltérő, amikor más és más irányokból éri őket terhelés, és a karosszériaszerkezettől elválasztott segédkeret hatékonyabban szűri ki a kisebb felütéseket, javítva az NVH (zaj, rezgések és nyersesség) értékeket. A kombi modellváltozatok SLA futóműve egyedi geometriát mutat: a lengéscsillapítók áthelyezésének köszönhetően az autó még teljesen megpakolt csomagtérrel is készségesen reagál a kormánymozdulatokra, ugyanakkor ezzel a megoldással sikerült a lehető legnagyobb csomagteret és szélesebb raktérpadlót kialakítani.

Az, 1,0 literes EcoBoost és 1,5 literes EcoBlue motorokkal hajtott modellek kínálatában egy kis tömegű csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű is szerepel, amit a Ford mérnökei tovább finomítottak, hogy biztosítsák a Focustól elvárt karaktert és menetdinamikát. Ebben a futóműrendszerben a vadonatúj Fiesta ST modellben is alkalmazott, a Ford által szabadalmaztatott erővektor-szabályozású rugók találhatók, amelyek érezhetően javítják az autó kormányreakcióit, még élvezetesebbé varázsolva a vezetést.

A fejlett rugótechnológia szabályozza a hátsó futóműnél ébredő erőhatásokat, így a kanyarodás során jelentkező erők egyenesen a rugókra hatnak, fokozva a futómű oldalirányú merevségét és iránytartását, s ezzel együtt az autó menetstabilitását és fordulékonyságát.

Az ötajtós, SLA futóművel szerelt modellváltozatok az első Focus-variánsok, amelyekben megjelenik a Ford CCD technológiája, amely 2 ezredmásodpercenként ellenőrzi a futómű, a karosszéria, a kormánymű és a fékrendszer adatait, és a lengéscsillapítást ehhez igazítva kiváló rugózási komfortot biztosít.

A technológia akkor is hasznos, amikor az autós mély kátyún hajt át; a rendszer érzékeli az úthiba peremét, és a lengéscsillapítás gyors áthangolásával eléri, hogy a kerék ne hatoljon túlságosan mélyre a kátyúban, s így a gumiabroncs és a keréktárcsa kisebb ütést kapjon, amikor a kátyú túlsó pereméhez ér. A hátsó futómű még gyorsabban reagál, mivel az első kerék már egy előzetes figyelmeztetést küld, még mielőtt a hátsó kerék a kátyúhoz érne.

A CCD rendszer a választható üzemmódok működését is támogatja. A Normal, Sport és Eco beállítások most jelennek meg első ízben a Focusban, lehetővé téve, hogy a vezető egy pillanat alatt átállítsa a gázpedál, a nyolcfokozatú automata sebességváltó, az Elektronikus Szervokormány (EPAS) és az ACC karakterisztikáját, hozzáigazítva az autó működését a pillanatnyi közlekedési helyzethez. A CCD-vel felszerelt Focusban a Comfort és az Eco-Comfort üzemmódok is rendelkezésre állnak, mindig megfelelően beállítva a futómű működését.

A kormányoszlopra épített EPAS rendszer és az új vezérlő szoftver révén az autó még finomabban, ösztönösebben és élvezetesebben kormányozható, így a Focus ragyogó vezetési élményt kínál, amit még tovább fokoz a Kormányzási Nyomaték Kompenzáció. Ugyancsak a Focusban mutatkozik be a vállalat saját fejlesztésű Ford Stabilitásvezérlési rendszere is, amit a mérnökök úgy hangoltak, hogy – a Nyomatékvektor Szabályozás mellett – még élvezetesebbé tegye az autó menetdinamikáját.

A 100 km/órás sebességről mért féktáv akár 1 méterrel csökken, mivel bizonyos modellváltozatokban új Elektromos Fékrásegítés működik, ami gyorsabban építi fel a féknyomást, és az eddiginél szélesebb működési tartományban biztosít határozottabb, egyenletesebb pedálérzetet.

A Focus az első modell, amely a Ford vadonatúj C2 padlólemezére épül. Az új platform – a vadonatúj karosszériaszerkezettel párosítva – jóval szilárdabb szerkezetet, és ezzel együtt pontosabb és gyorsabb kormányreakciókat eredményez. A kifutó modellhez képest 20 százalékkal nőtt a torziós merevség, a futómű bekötési pontjai pedig 50 százalékkal lettek merevebbek, ami jelentősen mérsékli a nem kívánatos karosszériamozgásokat.



A vadonatúj Focus hátsó karosszériaszerkezetének merevségét innovatív megoldással sikerült növelni, amit eredetileg a népszerű Focus RS modellhez fejlesztettek ki a Ford szakemberei. Az összeszerelés során a padló üregeibe nedves habot injektálnak, ami a fényezéskor a hő hatására megszárad és kitágul, 10 százalékkal nagyobb hosszirányú merevséget biztosítva a szerkezetnek – méghozzá minimális súlytöbblet mellett.

Legyen szó akár a 10 mm-rel leültetett, egyedi rugókkal, lengéscsillapítókkal és stabilizátorrudakkal felszerelt Focus ST-Line modellről, akár a több mint 30 mm-rel megemelt, különleges első és hátsó csuklókkal ellátott Focus Active kivitelről, a mérnökök minden modellváltozat futóművét úgy hangolták, hogy az autósok azonnal felismerjék és élvezzék a jellegzetes Focus-karaktert.

“A Focus neve a kategóriaelső vezetési élmény szinonimája, és nem hagyhattuk, hogy valamelyik vetélytársunk elorozza tőlünk a koronát,” mondta Reder. “A vadonatúj futómű, valamint az olyan kifinomult technológiák, mint a választható üzemmódok és a Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés egy izomautó fordulékonyságával és reakciókészségével ruházzák fel a Focust, s mindehhez egy nagylimuzin kifinomult rugózása társul.”

Tágas, praktikus és állandó összeköttetésben áll a külvilággal; a vadonatúj Focus utastere olyan innovatív mérnöki megoldásokat és kényelmi technológiákat rejt, amelyek révén az autó szinte észrevétlenül az utasok életének szerves részévé válik.

A Focus több európai piacon immár a FordPass Connect fedélzeti modem-technológia is rendelkezésére áll, ami akár 10 készülék csatlakoztatására is alkalmas mobil WiFi-hotspottá alakítja az autót. Amellett, hogy a navigációs rendszer Live Traffic funkciójával a vezető gyorsabb és nyugalmasabb útvonalakat találhat, az utasok pedig menet közben is letölthetnek szórakoztató tartalmakat, a FordPass Connect számos kényelmi szolgáltatást is kínál a FordPass mobil alkalmazáson keresztül:

    A Járműkeresővel könnyen megtalálható az autó a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban
    A Járműállapot funkcióval ellenőrizhető az üzemanyag szintje, a riasztó működése, az olajcsere esedékessége és még sok egyéb
    Az Ajtózárás/nyitás funkcióval a távolból is vezérelhetők a Focus zárjai
    Távindítás funkció a nyolcfokozatú automata sebességváltós Focusokhoz**
    Az eCall funkció egy súlyos baleset után automatikusan vészhelyzeti segélyhívást indít, és lehetővé teszi, hogy az utasok a tetőkonzolon elhelyezett SOS gomb megnyomásával közvetlenül kapcsolatot teremthessenek a vészhelyzeti szolgálatokkal
    ** Magyarországon ez a szolgáltatás várhatóan 2020-ól lesz elérhető

A műszerfal alatt elhelyezett vezeték nélküli töltő révén az autósok nemcsak folyamatosan kapcsolatban maradhatnak a külvilággal, hanem végre a középkonzolt elcsúfító vezetékeknek is búcsút inthetnek. A berendezés automatikusan felismeri a kompatibilis készülékeket, és azonnal tölteni kezdi az akkumulátorukat.

A készülékek természetesen a vezeték nélküli töltés ideje alatt is Bluetooth-kapcsolatban maradnak a SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszerrel. Akétujjas csippentés és végigsimításos mozdulatokkal is használható 8 colos központi érintőképernyőn keresztül – illetve hangutasításokkal – kezelhetők a csatlakoztatott okostelefonok és az audio, a navigáció és a klímaberendezés. A rendszer kompatibilis az Apple CarPlay and Android Auto™ rendszerekkel.

Egy új B&O PLAY hangrendszer gondoskodik arról, hogy az utasok a lehető legjobb minőségben élvezhessék a FordPass Connecten keresztül steamelt vagy okostelefonjaikról lejátszott zenéket. A 675 wattos rendszerben 10 hangszóró található, köztük egy 140 mm-es, a csomagtérben elhelyezett mélynyomó és a műszerfal közepébe épített közepes hangtartományú sugárzó. A hangszórókat kifejezetten a Focus ötajtós és kombi karosszériájának karakterisztikájához hangolták, így a rendszer az autóipar egyik legjobb zenei élményét biztosítja – nem is beszélve a közepes méretű, ötajtós ferdehátúak szegmenséről.



A még kifinomultabb, és magasabb járműkategóriákat idéző új Focus utasélményének egyik kulcsa a kényelem. Az első üléseken utazók bőséges, 1421 mm-es vállteret élvezhetnek, és a műszerfal kialakítása is a térérzet javítását szolgálja. A nyolcfokozatú automata váltóval szerelt modellekhez és a gazdagabb felszereltségű, manuális váltós változatokhoz alapáron kínált elektronikus parkolófék, valamint a Forgótárcsás Váltóvezérlés további helyet szabadít fel a vezető és az első utas között. Mivel a kapcsolók és kezelőszervek jó része immár az érintőképernyőn jelenik meg, a középkonzol is keskenyebb lett, és a térelválasztó elem két oldalára puha térdtámaszok kerültek.

A hosszabb tengelytávolságnak és a sík padlókialakításnak köszönhetően a hátul ülők is tágasabb hellyel gazdálkodhatnak. A térdtávolság több mint 50 mm-rel nőtt a most kifutó Focushoz képest, és a válltér is majdnem 60 mm-rel gyarapodott. A térérzetet tovább javítja, hogy a hátsó ajtók oldalüvege egészen a hátsó oszlopig ér, így az utastér nyitottabbá vált; ezt a benyomást tovább erősíti az opciós listán szereplő, nyitható panorámatető.

A kifejezetten a C2 padlólemezhez tervezett szellőző- és klímarendszer erősebb, 140 köbcentiméteres kompresszora gyorsabban fűti fel és hűti le az utasteret; ebben az is szerepet játszik, hogy a hűtőfolyadék-vezetékek rugalmasabbak, és a légáramlat útja akadálymentesebb. A Focus külső visszapillantó tükrének különleges formája mérsékli azt a lüktető dübörgést, ami akkor érezhető, amikor nagy sebesség mellett kissé leengedik az egyik ablakot; ez igazán jó hír a kutyával utazók számára.

Ha már szóba kerültek a kutyatulajdonosok, ők más dolgoknak is örülhetnek: a kombi változat csomagterét úgy alakították ki a Ford mérnökei, hogy könnyebben beférjen a kutyahordozó. A hátsó traktus belmagassága 43 mm-rel nőtt, és a hátsó ülésig mért padlóhossz is 25 mm-rel nagyobb; sőt a hátsó ülések ledöntésével (ami az új Easy Fold Seats rendszerrel egyetlen gombnyomással megoldható) immár 175 mm-rel hosszabb csomagtér alakítható ki, ami több mint 1650 liternyi poggyászt képes befogadni.

A Ford kézhasználat nélküli csomagtérajtó-technológiájával a kombi hátsó ajtaja úgy is kinyitható, hogy az ember egyszerűen meglendíti a lábát a lökhárító alatt. A mérnökök a használaton kívüli kalaptartó elhelyezésére új megoldást dolgoztak ki: ez az elem ezentúl pontosan befér az új csomagtérpadló alá, és az új, egyszerű gyorsrögzítőnek köszönhetően kiemelni is egyszerűbb a helyéről.

Motorkínálat

A vadonatúj Focus vásárlóinak rendelkezésére áll a Ford EcoBoost benzinmotorok és a Ford EcoBlue dízelek széles választéka; ezek a modern erőforrások nemcsak erősek és finom járásúak, hanem a Világszinten Összehangolt Könnyűgépjármű-Vizsgálati Eljárás (WLTP) alapján is megfelelnek a legújabb, szigorú Euro 6.2-es károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A hajtásláncokhoz alapáron jár az üzemeltetési költséget csökkentő Auto Start-Stop technológia, és a kellemes autózást simán kapcsoló hatfokozatú manuális és új, nyolcfokozatú automata sebességváltók garantálják.

A Ford többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost blokkja 85, 100 és 125 lóerős változatban rendelhető meg, az új 1,5 literes EcoBoost motor pedig 150 és 182 lóerős teljesítménnyel áll rendelkezésre.

Mindkét EcoBoost motor üzemanyag-fogyasztását és CO₂-kibocsátását egy olyan megoldás is csökkenti, amit a Ford az iparágban elsőként alkalmazott egy háromhengeres blokkban. Ez a technológia automatikusan leállítja az egyik henger működését, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel, például amikor az autó egyenletes sebességgel halad. A rendszer 14 ezredmásodperc alatt, vagyis az emberi pislogásnál hússzor gyorsabban képes lekapcsolni vagy visszakapcsolni egy hengert – anélkül, hogy ez érződne a motor teljesítményében vagy kifinomult működésében.

A legfontosabb EcoBoost technológiák közt szerepel a fejlett turbótöltés, a nagy nyomású közvetlen üzemanyag-befecskendezés és a kettős független változó szelepvezérlés. A koromrészecske-kibocsátást az alapáron adott részecskeszűrő technológia csökkenti.

Az 1,0 literes EcoBoost motort most továbbfejlesztették a Ford mérnökei, így az erőforrás várható legalacsonyabb CO₂-kibocsátása 107 g/km*** lesz az ötajtós modellváltozatban:

    A megfordított irányú hengerfejben a kipufogógáz most hátul távozik, így az emissziócsökkentő technológia gyorsabban éri el üzemi hőmérsékletét
    A nagy nyomású üzemanyagellátó rendszer immár 250 bar nyomással fecskendezi be az üzemanyagot, csökkentve ezzel a koromrészecske-kibocsátást
    Széles tartományú változó szelepvezérlés, optimalizált örvényképzés az égéstérben, megnövelt sűrítési viszony a jobb égési hatásfokért
    A belső olajhűtésű dugattyúk csekély súrlódású dugattyúgyűrűi még tovább csökkentik a motor belső súrlódását, és ezzel az energiaveszteségeket

    Az új 1,5 literes EcoBoost motor várható legalacsonyabb CO₂-kibocsátása 122 g/km lesz az ötajtós modellváltozatban; ezt a kedvező értéket a következő megoldásokkal sikerült elérni:
        A port rendszerű és közvetlen üzemanyag-befecskendezés új kombinációja, amely kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás mellett is nagyobb teljesítményt és élénkebb gázreakciókat eredményez; csekély motorterhelés mellett különösen látványos a fogyasztás csökkenése
        Kis belső súrlódású, háromhengeres felépítés, ami alacsony fordulatszám mellett is magas forgatónyomatékot eredményez
        Az integrált kipufogóleömlő alkalmazásával a motor gyorsabban éri el az optimális üzemi hőmérsékletét, ami jótékony hatással van az üzemanyag-fogyasztásra; e megoldás azzal előnnyel is jár, hogy a kipufogógáz kisebb utat jár be a hengerek és turbótöltő között, így gyorsabban épül fel a motor forgatónyomatéka
        Teljes egészében alumínium konstrukció a tömegcsökkentés érdekében

    A Ford új, fejlett EcoBlue turbódízel motorjait úgy tervezték, hogy magasabb teljesítménnyel, alacsony fordulatszámon is magasabb forgatónyomatékkal, csekélyebb üzemanyag-fogyasztással és finomabb járással segítsék a sokat autózók munkáját. Az új 1,5 literes EcoBlue 95 és 120 lóerős kivitelben rendelhető a Focushoz; mindkét változat 300 Nm forgatónyomatékot kínál, és várható legalacsonyabb CO₂-kibocsátásuk 91 g/km lesz az ötajtós modellváltozatban. A 2,0 literes EcoBlue blokk teljesítménye 150 LE, forgatónyomatéka 370 Nm, és várható legalacsonyabb CO₂-kibocsátása 112 g/km lesz az ötajtós Focusban.

    A vadonatúj 1,5 literes EcoBlue motorban a következő innovatív technológiák találhatók:
        Alacsony nyomású kipufogógáz-visszavezetés víz-levegő töltésű hűtőrendszerrel a hatékonyabb égésért és a csekélyebb károsanyag-kibocsátásért
        Integrált szívórendszer a motor optimális levegőellátása érdekében
        Magas hőmérsékleti tartományokra tervezett rakétahajtóművek anyagából készített, csekély tehetetlenségű turbótöltő a gyorsabb és kontrolláltabb turbó-reakciókért
        Gyorsabb, csendesebb és precízebb üzemanyag-ellátást biztosító nagy nyomású üzemanyag-befecskendezési rendszer

    A tükörszimmetrikus szívónyílás-kialakításnak köszönhetően optimális légszállítást biztosító, integrált szívórendszer, a csekély tehetetlenségű turbófeltöltő, az eddiginél közvetlenebb, csendesebb és precízebb adagolású, nagynyomású üzemanyag-befecskendezési rendszer, valamint az alapkiépítésben alkalmazott, hatékonyabb NOx-csökkentést eredményező SCR emisszió-csökkentő rendszer mellett a 2,0 literes EcoBlue számos súrlódáscsökkentő innovációt is felvonultat, például:

    A henger középvonalától 10 mm-rel eltolt főtengelynek köszönhetően minimális oldalirányú terhelés éri a dugattyúkat, és ezzel csökken a dugattyúk és a hengerfal közötti súrlódás
        A Ford dízelmotorjaiban első alkalommal használt acéldugattyúk optimális méretűek, és felmelegedésük során kisebb mértékben tágulnak
        Kisebb ármérőjű főtengelycsapágyak
        A vezérműszíj és az olajszivattyú ékszíjának olajfürdős kialakítása

    A Ford új, gyorsan kapcsoló nyolcfokozatú automata sebességváltóját úgy tervezték, hogy tovább csökkentse az autó üzemanyag-fogyasztását, és gyors gázreakciókat biztosítson. A 125 lóerős 1,0 literes EcoBoost, a 150 lóerős 1,5 literes EcoBoost, a 120 lóerős 1,5 literes EcoBlue és a 150 lóerős 2,0 literes EcoBlue motorokhoz megrendelhető váltómű legfontosabb jellemzői:
        Adaptív Kapcsolási Ütemezés, ami az egyéni vezetési stílusok felmérésével optimálisan időzíti a sebességfokozatok kapcsolását. A rendszer felismeri, ha az autó hegymenetben, lejtőn vagy éles kanyarban halad, és ennek megfelelően állítja be a megfelelő sebességfokozatot a stabilabb haladás és az élvezetesebb vezetési élmény érdekében
        Adaptív Kapcsolásvezérlés, ami a jármű és környezete információi alapján az éppen megfelelő tengelykapcsoló-nyomást alkalmazza, hogy a fokozatok kapcsolása mindig sima és zökkenőmentes legyen. A technológia az autós vezetési stílusához is képes hozzáigazítani a fokozatváltás simaságát

    A Ford legújabb hatfokozatú manuális sebességváltója szintén érezhetően javítja a vezetés élményét, mivel finomabban kapcsol, kevésbé hallani a fogaskerekek hangját, és kisebb súrlódással működik. Ez utóbbit alacsony viszkozitású olaj használatával, optimalizált súrlódású csapágyazással és egyes helyeken Teflon perselyekkel érték el a mérnökök.

    A vadonatúj Focus modellcsalád üzemanyag-fogyasztása és CO₂-kibocsátása a Ford adatai alapján 10 százalékkal javult, amihez a gondosan megtervezett aerodinamika is hozzájárul; az autó kategóriaelső légellenállási együtthatója 0,250 a négyajtós és 0,273 az ötajtós modellváltozat esetében. A legfontosabb aerodinamikai megoldások:
        Alapáron kínált Aktív Hűtőrács technológia, ami automatikusan zárja a hűtőrács lamelláit (és ezzel csökkenti a légellenállást), amikor nincs szükség arra, hogy a radiátort külső levegő hűtse; a rendszer most új, hatékonyabb szigetelést kapott
        Légfüggöny technológia, ami átvezeti a légáramlatot az első kerékjáraton, csökkentve ezzel a turbulenciát
        Légterelő megoldások a hátsó lökhárítón és lámpatesteken, amelyek a továbbfejlesztett hátsó spoilerrel és a jobban síkba illesztett oldalablakokkal együtt mérséklik az autót fékező légörvények kialakulását
        Kiegészítő burkolatok a középső alagút, az üzemanyagtartály és a hátsó tengely alatt
        Az autó alacsonyabb üzemanyag-fogyasztásához az is hozzájárul, hogy az új modell tömege akár 88 kilogrammal is kisebb a most kifutó Focusénál. Még a fékrendszer is az üzemanyag-fogyasztás csökkentését szolgálja: mivel az Elektromos Fékrásegítés gyorsabban reagál a pedál lenyomására, nagyobb lehet a rés a fékbetétek és a féktárcsák között, ami csökkenti a szerkezet légellenállását.

    Európában készül

    A vadonatúj Ford Focus az iparágban először alkalmazott eljárásokkal készül a Ford németországi Saarlouis üzemében, így az autó minden idők legjobb minőségű Fordja lesz.

    Egy új, 6000 négyzetméteres melegformázó présüzemben munkálják meg az ultranagy szakítószilárdságú bóracél elemeket; ez a létesítmény az iparág első melegformázó gyártósora, ahol a lehető legjobb hatékonyság érdekében teljesen automatizálták a késztermék szedését.

    A negyven méteres kemencék gázzal és mágneses indukcióval izzítják fel a bóracél lemezeket 930 fokra, majd egy 1250 tonnás prés alá kerülnek. Ezután vízzel hűtik le a lemezeket, és precízen végső formára vágják őket egy lézerrel, aminek 3000 fokos hőmérséklete képes elmetszeni a bóracélt.

    A Focus teljes orr-részének pontos illesztéseiről egy új, fejlett formázási és lyukmetszési eljárás gondoskodik, amelynek során kamerák mérik be az illesztőnyílások optimális helyzetét, mindössze 0,1 milliméteres tűréssel. A tökéletes precizitás érdekében egy második kamerarendszer is figyeli a készülék pozícióját, és a már említett 0,1 milliméteres tűréshatárt tovább finomítja, figyelembe véve a hőmérsékleti változásokat és az ezzel járó hőtágulást. Az eljárás eredményeképpen az illesztőnyílások 0,5 milliméteres pontossággal állíthatók be.

    A Ford most alkalmazza először az új lézerhegesztéses technológiát, ami gyorsabban, rugalmasabban és hatékonyabban működik, és erősebb hegesztési varratok létrehozására képes. Ugyancsak a Focus gyártási folyamatában jelenik meg először a trifokális lézerforrasztási eljárás, ami 60 milliméter/másodperc sebességre képes, ezenkívül tisztább, erősebb és precízebb kötéseket hoz létre a tetőidom és az oldalsó karosszériaelemek között.

    “A minden területen megvalósuló innováció segítségével sikerült megalkotnunk a vadonatúj Focust, ami eddig példátlan, kézműves minőségű kidolgozást és páratlan vezetési és utazási élményt kínál,” összegezte Bakaj. “A vadonatúj Focusban minden megvan, amit az emberek egy Focustól elvárnak – és ez az autó a következő modellgenerációk számára is magasra tette a lécet. Hihetetlenül büszke vagyok csapatunkra, amely megalkotta azt a járművet, ami meggyőződésem szerint a legjobb autó, amit valaha készítettünk!”



 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER