Címkék: Toyota | világbajnokság

2019. december 03. kedd, 19:03

 

Ritka és különleges helyzet az, amikor valaminek az aranykoráról jelenidőben, és nem visszatekintve, nosztalgikus múltidézéssel emlékezhetünk meg.

 

 

 Ilyen nem mindennapi helyzetben van most a Toyota, amely minden kétséget kizáróan a vállalat motorsport történetének legsikeresebb időszakát éli. A világ azon legrangosabb szériáit és versenyeit sorra véve, amelyeken a márka képviselteti magát, elképesztő sikersorozatot láthatunk. A Toyota 2018-ban elhódította a Rally Világbajnokság (WRC) konstruktőri világbajnoki címét, és második helyen végzett a Hosszútávú Világbajnokságban (WEC) és a Dakaron.

A Hosszútávú Világbajnokság 2018/2019-es idényében a japán autógyártó már megszerezte a világbajnoki címet, megnyerte a 2019-es Dakart, míg a WRC 2019-es idényében a pilóták versenyében Ott Tanak révén egyéni világbajnoki címet szerzett, és szoros versenyben volt a konstruktőri világbajnoki címért is, amelyért végül az Ausztrál Rally lefújása miatt nem tudott csak megküzdeni. A vállalat versenyistállója, a Toyota Gazoo Racing csapata jelenleg három verseny után élen áll a 2019/2020-as sorozatban is WEC sorozatban is, a 2020-as Dakarra a 2019-es WEC világbajnok Alonsót is nevezi, a WRC 2020-as évadára pedig vadonatúj pilótákkal, köztük a hatszoros világbajnok Ogier-vel készül, akinek sikersorozatát épp a Yaris WRC-vel versenyző Tanak törte meg idén… Mindeközben a maga is mesterpilóta Akio Toyota, a Toyota világszintű versenyzője érzelmes szavakkal búcsúzik az eddigi csapattagoktól, Latvalatól, Meeketől és Tanaktól.

 

 

 

 A Toyota Gazoo Racing World Rally csapata közzétette a 2020-as idényben versenyző, vadonatúj pilóták névsorát. A csapathoz csatlakozik a hatszoros FIA rally-világbajnok Sébastien Ogier, a sokszoros rally-futamgyőzes Elfyn Evans és a friss tehetség, Kalle Rovanperä, akik hozzák magukkal navigátoraikat is. Ők együttesen gondoskodnak majd arról, hogy tökéletes összhangban legyen jelen a gyorsaság, a tapasztalat és a fiatalos lendület a Toyota Yaris WRC legénységében. Ogier a navigátora, Julien Ingrassia segítségével 2013 és 2018 között a pilóták mezőnyében sorozatban hatszor elnyert világbajnoki címével vált domináns szereplővé a WRC-ben. A koronája visszaszerzésén, illetve 47 futamgyőzelmének további gyarapításán dolgozó, 35 éves francia a Toyotához szerződött a 2020-as idényre, mivel bízik az autóban és csapatban, amely a 2019-es évadban diadalra segítette Ott Tänakot a pilóták mezőnyében.

Bár első győzelmét 2017-ben, hazai pályán aratta Walesben, Evans sokféle útburkolaton és útviszony mellett bizonyította már gyorsaságát és kiegyensúlyozottságát a WRC-ben. A következő két idényre a Toyotához szerződő, 30 éves pilóta és navigátora, Scott Martin együtt folytatják a 2019-ben elkezdett közös munkát.
Az alig 19 éves Rovanperä 2020-ban kezdi meg első idényét a Rally Világbajnokság mezőnyében, de már régóta a sportág egyik legnagyobb reménységeként tartják számon. Már 16 évesen megkapta a lehetőséget arra, hogy kipróbálja a Yaris WRC versenygépet, most pedig kétéves szerződést írt alá a csapattal. Navigátorával, Jonne Halttunenel együtt Rovanperä szerezte meg a 2019-es WRC 2 Pro bajnoki címét 11 futamon aratott öt győzelmével – bebizonyítva ezzel, hogy készen áll továbblépni a következő szintre.

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

“Igazán elégedett vagyok azzal az összeállítással, amit sikerült összehozni a következő idényre. Úgy hiszem, ez nagyszerű egyensúlyt biztosít majd a csapaton belül ahhoz, hogy újabb kupákat vehessünk célba jövőre és azután is. Tudjuk, milyen erős Sébastien, és mindannyian nagyon várjuk, hogy vele és Juliennel dolgozhassunk. Úgy gondolom, az hogy sikerült az ő múltjával bíró pilótát leszerződtetnünk, sokat elmond arról, mennyi mindent sikerült elérnünk ebben a rövid időszakban a csapattal. Elfyn olyan pilóta, akit jó ideje figyelek már. Láttuk, hogy képes olyan sebességre, amivel szinte bármilyen útfelületen győzhet, ugyanakkor nagyon okos is tud lenni, amikor pontokat kell szereznie. Kallét már nagyon fiatal kora óta ismerem, és mindig egyértelmű volt, hogy különleges tehetséggel rendelkezik. Még sokat kell tanulnia, de úgy hiszem, már készen áll megtenni ezt a lépést. Szeretnék köszönetet mondani nektek Ott és Martin, Jari-Matti és Miikka, illetve Kris és Seb mindazért, amit a csapatunkért tettetek. A legjobbakat kívánom nektek!”

Sébastien Ogier

“Nagyon lelkesítő, hogy csatlakozhatok a csapathoz. Ez egy izgalmas kihívás számomra, és már nagyon várom. Már 2016 végén szó volt erről, és bár akkor nem sikerült összehozni, most nagyon örülök, hogy egy ilyen ikonikus márkával dolgozhatok együtt, mint a Toyota, illetve gyerekkori példaképemmel, Tommi Mäkinennel. Az a tervünk, hogy sikereket érünk el együtt, és igyekszünk visszaszerezni a világbajnoki címet. Érdekes az összeállításunk: Elfynt nagyon jól ismerem, mert már dolgoztunk együtt korábban, és biztos vagyok abban, hogy sokat tud majd hozzátenni a csapat munkájához, míg Kalle máris sokat bizonyított a rallyban, és biztos vagyok benne, hogy nagyon gyorsan fejlődik majd. Mindhárman újak vagyunk a csapatban, így nagy feladat lesz megtanulni az autót és minden egyebet, de természetesen mindent megteszünk azért, hogy minél előbb teljesítsük, amit elvárnak tőlünk.”

Elfyn Evans

“Nagyszerű lehetőség számomra, hogy csatlakozhatok a Toyota Gazoo Racing csapatához, és már alig várom az indulást. A Toyota nagyon sikeres, mióta visszatért ebbe a szakágba három éve, és nagyon várom, hogy mindennek én is részese lehessek. Tommi maga is sikeres pilóta volt, így jól tudja, mi kell ahhoz, hogy helyt álljunk ezen a szinten. Egyelőre nagyon jól kijövök vele, és örömmel várom, hogy jobban megismerhessem a csapatot is, ahogyan közeledünk a következő idény kezdetéhez. A 2019-es évad kimenetele elég vegyes lett számunkra – az volt a legmélyebb pont, amikor ki kellett hagyni futamokat sérülés miatt – de voltak jó eredmények és teljesítmények is, miközben versenyben voltunk szakaszgyőzelmekért és dobogós helyezésekért. Most tovább akarok lépni, gyakrabban szeretnék győzni, és szeretném meglátni, hogy mit tudok kihozni ebből az új fejezetből. Jó lesz újra Sébastiennel dolgozni. Az ő tapasztalatával és eredménylistájával igazán nagyszerű, hogy velünk lesz a csapatban.”

Kalle Rovanperä

“Nagyon lelkesítő, hogy csatlakozhatok a csapathoz. Úgy gondolom, minden fiatal rallypilóta számára az a cél, hogy eljusson a World Rally Car versenysorozatba, és most megadatott ez a lehetőség számomra. Nagyszerű érzés tudni, hogy Tommi már akkor is bízott bennem, amikor először teszteltem az autót, és remek dolog lesz a csapat teljes jogú tagjává válni. Biztos vagyok abban, hogy a következő év meglehetősen nehéz lesz. A legnagyobb kihívás az lesz majd, hogy megismerjük az autót, illetve azokat a futamokat, amik újak a versenynaptárban. Biztos, hogy először az autóval, a sebességgel és az ezekből fakadó dolgokkal kapcsolatban kell mindent megtanulni, Úgy gondolom, Seb és Elfyn nagyon jó és értékes csapattársak lesznek számomra; nagyon sokat tudok majd tanulni tőlük, ezért jó, hogy ők is itt vannak a csapatban.”


Akio Toyoda (a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team elnöke) 

„Jari-Matti, köszönöm, hogy három éven át velünk harcoltál. Amikor 2014-ben először jártam Finnországban, a Toyota még nem döntötte el, hogy visszatér a WRC sorozatba. Nagyon izgatott voltam, mert ez volt az első látogatásom a WRC-nél, és ott álltam egy szálloda előterében arra várva, hogy személyesen is találkozhassak a pilótákkal. Te érkeztél meg elsőként; akkor a VW csapatnál voltál pilóta. Amikor üdvözöltelek, te egy barátságos hellóval válaszoltál. Beszélgetés közben leesett neked, hogy én a Toyotától vagyok valaki, és örömmel meséltél a Corolládról és a Celicádról. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy visszatérünk. Vissza kellett térnünk a WRC-be, ha egy ilyen pilóta még emlékezett arra, hogyan szerepelt ott a Toyota. Ha akkor és ott nem egy ilyen barátságos VW-pilótával találkoztam volna, akkor lehet, hogy a Toyota most nem is lenne jelen a WRC-ben! Amikor két évvel később hallottam, hogy leszerződnél hozzánk, nagyon megérintett a sorsnak ez a csodálatos fordulata.

Őszintén szólva az idény elején nem is számítottam arra, hogy az első évadunkban megnyerhetjük a bajnokságot; a cél az volt, hogy egy éven belül dobogós helyezésünk legyen. Csakhogy te már Monte-Carlóban dobogós helyre juttattad a Toyotát – sőt a következő hónapban, Svédországban már a dobogó legfelső fokára is felállhattunk. Olyan volt, mint egy álom. Annyira boldog voltam, amikor tavaly végül együtt állhattunk fel a dobogóra Finnországban... Később, az akkor készült képeket nézegetve feltűnt, hogy az Ottól kapott pezsgővel téged locsoltalak le először. Azt hiszem, ebből is látszik, milyen nagy dolog volt számomra, hogy első alkalommal állhattam fel veled a dobogóra. Tudom, hogy nagyon nagy becsben tartod a Corolládat és a Celicádat, ezért úgy hiszem, továbbra is a Toyotának drukkolsz majd. Maradjunk kapcsolatban! Kris, te keményen dolgoztál a Toyotáért. Mindig maximális erővel támadtál, és a határig hajtottad az autót, miközben mérnökként rengeteg jó tanácsot adtál. Ettől még erősebb lett a Yaris. Köszönöm, amit idén tettél értünk. Végül Ott; örülök, hogy sikerült végre megvalósítani az álmodat, és megszerezni a Rally Világbajnoki címet. Én és a Toyota is nagyon büszkék vagyunk arra, hogy segíthettünk neked ebben.

Tomoyama úrtól, a Gazoo Racing Company elnökétől eltérően én nem tudtam ügyesen felugrani a dobogóra, de te tavaly megmutattad Finnországban, hogyan kell ezt csinálni. Hála neked, láthattam, milyen onnan a kilátás, és azt is megtanultam, mennyire ragacsos dolog a pezsgő. Nagyon köszönöm! Úgy gondolom, a döntésed, hogy ’A cél elérése után új kihívást szeretnék más környezetben’. egyszerűen lenyűgöző. Jövőre a Toyota riválisa leszel. Számunkra egy ilyen erős rivális nagy motivációt jelent a fejlődésre. Mivel megtanítottál arra, hogyan kell felállni a dobogó tetejére, és hogy kell kinyitni a pezsgősüveget, legközelebb már magasabbról tudom locsolni rád a pezsgőt. Viszlát a dobogón!”

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER