Lassan az ajtóinkban állnak az ünnepek és a gyerekek folyton a szülők körül rohangálnak, pláne anyu körül, ha süt vagy főz valamit. Mindig belepiszkálnak a felnőtt dolgába, hogy márpedig segíteni szeretnének. Hiába mondjuk nekik, hogy ez nem gyereknek való, vagy hogy ebben nem tudsz segíteni, vagy hogy menj inkább játszani, hátráltatsz a munkában… Ők nem igazán értik, hiszen olyan mókásnak tűnik az a sok liszt. Ha már úgyis mindenáron be kell iktassuk a közös sürgés forgást, mi is lehetne jobb választás arra, hogy megengedjük a lurkóknak a konyhai munkát, mint a közös mézeskalács sütés. A boltok polcain már szépen sorjában gyülekeznek a különféle formák a tészta szaggatásához. Lássunk is neki:
Szükségünk lesz
- 33 dkg lisztre
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékre
- 1 teáskanál szódabirkarbónára
- 10 dkg porcukorra
- 1 db tojásra
- 1 dl mézre
- 10 dkg vajra
- néhány boldog gyerkőcre, de igazából az egész család összegyűlhet
- egy gyúródeszkára
- egy nyújtófára
- egy csipet jókedvre
ELKÉSZÍTÉS
- Fogjuk a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a lisztet és a szódabikarbónát, majd egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük.
- Megolvasztjuk a vajat, amit összekeverünk a tojással és a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, alaposan eldolgozva a hozzávalókat.
- Megfogjuk a deszkát és tésztánkat alaposan kinyújtjuk rajta, körülbelül 1 cm vastagságúra.
- Most már jöhetnek a gyerekek kedvenc sütiszaggató formái, jöhetnek a karácsonyfák, a rénszarvasok, a karácsonyi gömbök, a harangok és társaik.
- Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, előmelegítjük, majd 180 fokon, alul-felül hőlégkeveréssel 10-15 perc alatt megsütjük a mézeskalácsokat.
Itt még nem ér véget a történet, mert bár megmaradhatnának eredeti formájukban díszek nélkül, de hát az nem volna igazi móka. Ezért most adunk két tippet, hogy miként készíthettek nagyon ünnepi kalácskákat.
Díszítésként cukormáz
Ehhez kettő nagyon fontos dologra lesz szükség, mégpedig porcukorra és tojásfehérjére. Ezen felül még rum/mandula aroma, vagy sima ételszínezék is jó, ha van otthon, amivel meseszerűvé varázsolhatjuk a fehér mázat, ha szeretnénk színesebbé varázsolni a sütiket.
200 gramm porcukorhoz körülbelül egy tojásfehérjére lesz szükség. Ha hideg a fehérje úgy sokkal keményebb habot tudunk verni belőle.
Fogd a robotgépet alacsony fokozaton bekapcsolva és először magában a tojásfehérjét kezdd el habosra verni, amikor már picit krémesebb, fokozatosan öntsd hozzá a porcukrot. Ha színezni szeretnénk tegyünk bele némi ételfestéket/aromát és állítsuk magasabbra a keverési szintet. Egészen addig dolgozd össze, egy irányba keverve a habot, amíg kemény nem lesz.
Habzsákba, vagy tölcsérre tekert sütőpapírba tudod tölteni a masszát, amennyiben nincs egyik sem már otthon, akár egy zacskó is megfelelhet erre a célra, sarkára akkora lyukat vágva kezdhetjük a díszítést, amennyire vékony/vastag vonalakat szeretnénk húzni.
Csokimázas díszítés
Először is szükségünk lesz egy üveg edényre, amely illeszkedik a lábasunkba, melyben vizet fogunk forralni. Továbbá egy tábla tortabevonóra, vagy étcsokira, vagy amilyet szeretünk. Némi olajra.
A felkockázott csokit a forrósodó üvegre helyezzük, öntünk rá kevés olajat, s addig kavargatjuk, amíg folyékonnyá nem válik. A kész mézeskalácsokat belemártogatjuk, s tehetünk rá ízlés szerint kókuszt, vagy a korábban elkészített cukormázzal is fel tudjuk dobni.
Valószínűleg a folyamat végére a konyha a feje tetején fog állni, de a közös szórakozás hangulata kárpótolni fog benneteket. Hátha rávehető a család az együttes mosogatásra és elpakolásra is! Jó sütés főzést kívánunk!
A mézeskalácshoz való mennyiségek forrása