A nyár közepe-vége már-már hagyományosan az új android-verzió megjelenését is hozza. Ezúttal a 8.0-s kiadáson a sor, amit korábban csak Android O-ként emlegettek, és - micsoda meglepetés! - végül csak bebizonyosodott, hogy az a bizonyos O betű a népszerű tejkrémes kekszre, az Oreo-ra utalt. Szóval tegnap megjelent az Oreo, ami ezúttal is hoz majd kisebb-nagyobb rendszerszintű változásokat, elsőként a Google Pixel készülékekre, később pedig majd a többi androidos gyártó kurrens termékkínálatába.

Egy BlackBerry biztos frissül majd Android 8.0-ra, ez pedig a nyár elején megjelent, gyárilag 7.1.1-es verzióval érkező KEYone.

A KEYone-hoz érkező Android rendszerfrissítésről egyelőre csak annyit tudni, hogy lesz, legalábbis a BlackBerry Mobile hivatalosan is megerősítette, hogy fejlesztés/tesztelés alatt áll a szoftver. Hogy mikor? Remek kérdés, de szerintem nagyjából az év vége lehet reális forgatókönyv az új update érkezésére -- ennyi idő szinte biztos kell majd, mire az egyéb tekintetben egyébként teljesen szűz, gyári Androidot a BlackBerry átgyúrja úgy, hogy az a lehető legkevesebb támadási felületet nyújtsa.

android_o.jpeg

Az Android 8.0 egyébként semmi bődületesen nagy újdonságot nem hoz majd, a Google már évek óta csak a rendszer megfelelő keretek közti finomhangolását végzi, és ez ezúttal sem lesz másként. Elméletben az Android 8.0 jobb memóriakezelést és akkuidőt kínál majd, lesznek új multitasking-fejlesztések (amivel az Android még mindig a közelébe nem ér a BB10 multitask-képességeinek) és hasonló nyalánkságok.

Végül pedig az új Android egyszerűbbé teszi a gyártóknak a következő főverzióra frissítést a "Project Treble" kezdeményezéssel. Erre egyébként óriási szüksége is van a cégnek, cégeknek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy

az egy éve megjelent Android 7.1 (vagy 7.1.1) a mai napig csak az androidos mobilok 13,3%-án (!) fut.

Az egyik első Android 8.0 tesztet megtaláljátok az Androidcentralon (angol nyelven), akit az újdonságok rövid listája érdekel, olvassa el a HWSW vagy az Index cikkét.

süti beállítások módosítása