Ez aztán nem tartott sokáig, a BlackBerry Mobile alig pár órával azután, hogy kiszivárgott a netre a termék neve és az első hivatalosnak tűnő fotó, bejelentette legújabb okostelefonját, a teljes érintőkijelzős Motiont. Az új mobil ahogy az várható volt igyekszik azok kedvében járni, akik nem feltétlenül igénylik a fizikai gombsort, ám a BlackBerry betonbiztos szoftverhátterére és egyéb, elsősorban hatékony munkavégzést támogató funkcióira vágynak. Azaz mégis lesz egy fizikai gomb az előlapon, az a "home" gomb, amit éppen mostanában pucol le egyre több gyártó a készülékről, hogy ezzel is minél nagyobb területet foglalhasson el a kijelző az előlapról.

motion_press_2.jpg

Nos, a Motion egyáltalán nem követi ezt a trendet, mint ahogy egyéb trendeket sem (például maradt a telefonon jack aljzat), amiben én felfedezni vélek némi szándékosságot a gyártó részéről, de legalábbis szembe menni a trendekkel nem csak merész, de valahol szerintem menő dolog is.

A Motion kapcsán végül minden előzetes pletyka beigazolódott, úgyhogy lássuk is a teljes specifikáció-listát, avagy itt van minden, amit kívül-belül el lehet mondani (egyelőre) a BlackBerry Motionről:

Operációs rendszer Android 7.1.2 Nougat
Kijelző 5,5 hüvelyk, 1920x1080 pixel
IPS LCD
403ppi
16:9 képarány
Processzor Qualcomm Snapdragon 625
Nyolcmagos CPU, 2.00GHz-en
Adreno 506 GPU
RAM 4GB
Háttértár 32GB
Bővítési lehetőség microSD kártyával maximum 2TB-ig
Hátlapi kamera 12MP (1.55 mikronos pixelméret) f/2.0, PDAF
kéttónusú LED vaku
HDR, 4K, 30fps
Előlapi kamera 8MP f/2.2
1.12-mikron pixel
Szelfivaku
1080p/30 video
Akkumulátor 4000 mAh
nem eltávolítható
Töltés Quick Charge 3.0
USB-C
Vízállósság Igen, IP67 szintű
Biztonság DTEK app
FIPS 140-2 teljes háttérttár-titkosítás
Android For Work, Google Play for Work
Vezeték nélküli csatlakozások Wi-Fi 802.11ac, 5GHz, Bluetooth 4.2 LE, NFC
GPS, GLONASS
NFC
Hálózati támogatás (Európa) LTE Band 1/2/3/4/5/7/8/13/17/20/28
TD-LTE Band 38,40
Méretek 155,7 mm x 75,4 mm x 8,13 mm
Tömeg ? gramm

Tehát alapvetően egy gombok nélküli KEYone a Motion, plusz vízállóság, illetve még brutálisabb akku, amit valamennyire kompenzálni fog a nagyobb kijelzőméret. A telefon előlapján lévő home gomb lesz az ujjlenyomat-szkenner, illetve újdonság a "Locker", vagy magyarul "szekrény" funkció, amivel a háttértár egy külön, PIN-nel vagy ujjlenyomattal védett részére lehet dokumentumokat, fájlokat, vagy akár fotókat másolni. Az így levédett fotók a hírek szerint nem kerülnek fel automatikusan a Google felhőjébe, amit bizonyos felhasználók azt hiszem különösen értékelni fognak.

motion_press_1.jpg

Mégegy fontos momentumot érdemes kiragadni a tegnapi bejelentésből: bár a közel-keleti, arab piacokra szánt Motion dual SIM-es lesz, az európai változatba legjobb tudomásunk szerint csak egy SIM rakható majd. Cserébe viszont lehet memóriakártyát rakni a telefonba, amire a 32 GB háttértár mellett idővel szükség is lehet.

Jó hír, hogy a készülékre nem kell olyan sokat várni Európában, így itthon sem, úgy tudjuk, hogy a Motion még októberben, de legkésőbb november elején megérkezhet hozzánk, az ára pedig valahol 160 ezer forint környékén áll meg (bruttó, áfás fogyasztói ár).

Címkék: blackberry motion
süti beállítások módosítása