Aktuális

Fiatalabb nálam a szerelmem: nagy korkülönbség mellett működhet-e a kapcsolat?

Bors

Létrehozva: 2017.08.17.

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, néhány sajátos problémára is fel kell készülniük, nem csak a szokásos konfliktusokra.

Forrás: Thinkstock

Elfogadja a páromat a családom?

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, gyakran meg kell küzdeniük az elfogadásért. Az előítéletek miatt sokan rosszallják ezeket a kapcsolatokat, a fiatalabb felet gyakran vádolják azzal, hogy csak anyagi előnyök miatt van a másikkal, míg az idősebb fél retteg az öregedéstől, és így próbálja megőrizni a fiatalságát. Különösen a családtagok viselkedhetnek elutasítóan, sőt rosszindulatúan. Nehéz ugyanis elfogadni, hogy valaki egy olyan személlyel él szerelmi kapcsolatban, aki akár a lánya, a fia is lehetne.

Tegyük egyértelművé! 

Adjunk lehetőséget a családtagjainknak, hogy megismerjék a társunkat, és megértsék, miért ő a választottunk. Ne erőltessük rá a párunkat a családunkra, de ne is titkoljuk, hogy együtt vagyunk! Tegyük egyértelművé, hogy a másik hozzánk tartozik, ezért ne zárják őt ki a családi eseményekről. Az ilyen összejöveteleken ne hagyjuk hosszabb időre egyedül, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. 

Vállaljunk gyermeket?

Fontos kérdés egy párkapcsolatban a gyermekvállalás, ezért érdemes jóelőre tisztázni, hogyan állunk a kérdéshez. Előfordulhat, hogy az idősebb fél már nem szeretne gyermeket vállalni, esetleg már túl van azon az életkoron, hogy nagy kockázatok nélkül belevágjon, de az is előfordulhat, hogy a fiatalabb fél érzi úgy, hogy még nem érett meg a szülői szerepre. Ha az egyik fél szeretne gyermeket, a másik viszont nem, párterapeuta segíthet kompromisszumot kötni, feldolgozni a tényt, hogy a családról alkotott elképzeléseinket meg kell változtatni.

Mi történik, ha beteg lesz? 

Sajnos, minél idősebb valaki, annál több krónikus egészségügyi problémával kell szembenéznie – és ezt a fiatalabb partnernek is el kell fogadnia. A kisebb egészségügyi problémákkal kapcsolatban a legfontosabb az elfogadás és a támogatás, anélkül, hogy bűntudatot keltenénk a másikban vagy hibáztatnánk. Ha az egészségi állapotunk miatt nem tudunk például részt venni egy közös programon, akkor ne rontsuk el a másik szórakozását!

A fiatal, új szerető nem oldja meg a kapuzárási pánikot

A kapuzárási pániktól szenvedő férfi vagy nő gyakran új örömöket és sikerélményeket keres. Sok férfi ilyenkor rászokik a pornófilmek nézésére, és az ezekben látható szex művi tökéletessége még távolabb sodorja őket párjuktól. Mások új, fiatal partnerre tesznek szert. Ezért nem érdemes felrúgni egy házasságot, és új kapcsolatba menekülni, mivel a probléma ettől még nem fog megoldódni.

Beszéljünk róla!

Legyünk kreatívak, és találjunk ki olyan elfoglaltságokat, amelyek mindkettőnk számára ugyanannyi kihívást és élvezetet adnak! A komolyabb, súlyosabb egészségügyi problémákra érdemes legalább egy beszélgetéssel felkészülni: mit várunk, mit várhatunk el a másiktól? Ha pedig gondoskodnunk kell a másikról, ne féljünk segítséget kérni – és ebbe a lelki támogatás is beletartozik.

Milyen lesz a szexuális életünk?

A korosodással a legtöbbször szexuális problémák is együtt járnak: ezeknek az oka többek között a hormonális változásokban vagy a krónikus betegségekben keresendő. A legtöbb problémára meglepően könnyű megoldást találni, ehhez azonban tisztázni kell a gondokat.

Érdemes átgondolni

– Nagy korkülönbség mellett is kiválóan működhet egy párkapcsolat, ha társunkat önmagáért választjuk – mondja Pirchala Berta társkeresési szakértő. – Fontos, hogy tisztában legyünk a saját és partnerünk választásának okával. Ha mindkét fél megtalálja ebben a felállásban azt, amit hosszú távon keres, akkor az életkor önmagában nem lehet akadály. Az elköteleződés előtt azonban érdemes átgondolni, hogy tíz, húsz vagy akár harminc év múlva is megadja-e majd a kapcsolat azokat az előnyöket, amelyek miatt választottuk a partnerünket, és a választás mögött rejlő okok stabil alapot biztosíta­-nak-e egy valóban tartós, boldog párkapcsolatnak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088014_auto_resized.png
origo.hu

A Házasság első látásra sztárja meglepő titkot árult el a férjéről - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711725014
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17072264_auto_resized.jpg
life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076988_auto_resized.png
metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083342_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711725014
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083650_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711725014
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BiLhZoiJLZoecHN2tdARsLp7kgqeN1LbGmGdE8OHAAo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMzk4MGY0Mzk4MzRiYmQ4MzIzYjNhZTFmMTI4OWMz.jpg
Rejtély

Három embert letartóztattak, ám a kétéves Danka még mindig nincs meg

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Segítség

Szijjártó Péter: célba ért a magyar segítség