Aktuális

Maffia ki kicsoda: nagypályás nehézfiúk A-tól Z-ig - gengszterek a világ minden tájáról!

Bors

Létrehozva: 2018.08.18.

<p>A valóság és a fikció leghíresebb gengsztereit gyűjtöttük csokorba, ez itt a bűn lexikona, nagypályás nehézfiúk A-tól Z-ig.</p>

Al Capone

A chicagói gengszter fektette le a szervezett bűnözés alapjait, a korrupció nagymestereként vonult be a történelembe. A nevéhez kapcsolható töméntelen gyilkosságot sosem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül lecsukták. 

Bene László 

A 90-es évek leghírhedtebb magyar gengsztere elmondása szerint sosem ölt kedvtelésből, de ha a helyzet úgy hozta, nem volt kérdés, hogy ő vagy a bűntársa, Donászi Aladár meghúzza-e a ravaszt. Három gyilkosságért életfogytiglani büntetését tölti. 

Clyde Barrow 

Párjával, Bonnie Parkerrel együtt a nagy gazdasági világválság korszakának leghíresebb bankrablói közé tartoztak Amerikában. Ők voltak a bűnözők világának első médiasztárjai az utánuk folytatott hajtóvadászatról szóló újságcikk és fotó révén. Miután a rendőrök szitává lőtték őket, Bonnie és Clyde-ként váltak halhatatlanná.

Don Vito Corleone

Annak ellenére, hogy A Keresztapa című regény és film kitalált karaktere, ő a maffiafőnökök igazi prototípusa. Családjának fő tevékenysége a szerencsejáték volt, ő maga pedig erősen ellenezte a kábítószerrel való üzletelést. 

Erik és Branislav Adam 

A Szlovákia történetének legkegyetlenebb gyilkosaiként emlegetett testvérpár neve harminc emberölésnél merült fel. A magyar származású páros akkor vált ismertté, amikor egy rendőrtiszt helyett annak élettársát és tíz­éves kisfiát végezték ki. 

Frank Bompensiero 

A Los Angeles-i maffia bérgyilkosáról egyszer azt mondták: több csontot ásott el, mint amennyi egy természettudományi múzeumban látható. Végzete azonban őt is elérte: bérgyilkoshoz méltatlan módon, egy telefonfülkében állt, amikor lelőtték. 

Gertrude Lythgoe

A Bahamák királynőjeként ismert nő volt az egyetlen, aki az 1920-as amerikai szesztilalom életbe lépése után magas pozíciót töltött be a férfiak által uralt csempészetben. Felismerte, hogy a Bahamákról egyszerűen lehet importálni, így gond nélkül vitette át az árut a határon. 

Hadzsi Masztan 

Dokkmunkásként kezdte, majd India leghíresebb csempészévé és szélhámosává vált. Bombay városát szó szerint terrorizálta a 60-as és 70-es években. A világ egyik legszegényebb országának luxusklinikáján érte a halál. 

Ignazio Lupo 

Mint oly sok maffiózó, a századforduló hírhedt gazemberének is voltak legális üzletei. Végül pénzhamisítás miatt tartóztatták le New Yorkban, s hatvan gyilkossággal gyanúsították meg. 

John Dillinger 

A közel tíz év börtönben töltött év után szabaduló gengszterkirály mindössze egy esztendő alatt rabolta végig az Egyesült Államok bankjait. Többször bohócot csinált a rendőrségből, ezért egy különleges alakulatot hoztak létre, és végül lelőtték a népi hőst. 

Kristijan Golubovic 

A magát Robin Hoodhoz hasonlító szerb maffiózó túlélte a balkáni háborút, élve került ki a börtönből, majd nemzeti hős lett. Sokan ismeretlenül is arra kérték: legyen gyermekük keresztapja. 

Leroy „Nicky” Barnes

A 70-es évek talán legnagyobb New York-i drogdílere volt. Birodalmát az olasz maffia ellenében hozta létre a feketék lakta Harlemben. A tanúvédelmi programban tűnt el, a börtönből ugyanis csak úgy engedték ki, hogy egykori üzlettársaira vallott. 

Meyer Lansky

Az amerikai maffiavezérnek hatalmas szerepe volt a gengszterszervezeteket összefogó bizottság létrehozásában. Annak ellenére, hogy bűnöző volt, a második világháború idején – zsidó származása miatt – segített felkutatni a kormánynak a német kémeket és szabotőröket.

Nam Cam

A „vietnami Keresztapaként” emlegetett bűnöző szerencsejátékkal és zsarolásokkal alapozta meg hírnevét. Miután megvesztegette a kormányzati tisztviselőket, így a Vietnami Kommunista Párttal is jó volt a viszonya. Aztán hiba csúszott a gépezetbe, mert kivégezték. 

Owney Madden

Bár a gengszterkedés mellett a híres Cotton Clubot is futtató férfi Amerikában élt, már kinézete alapján is ízég-vérig ír volt a vörös hajával és a szeplőivel. A bokszmenedzserként is sikeres Madden azon kevés gaztevők közé tartozik, aki természetes halált halt. 

Pablo Escobar

A tömeggyilkos kolumbiai drogbáró fénykorában a világ kokainkereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében, évente közel 22 milliárd dollárt keresett. Végül egy elit alakulat lőtte le menekülés közben. Temetésén 20 ezren jelentek meg. 

Reggie és Ronnie Kray

London alvilágát a 60-as években a Kray fivérek irányították. Bár ikrek voltak, személyiségük gyöke­resen eltérő volt. Fegyveres rablás, zsarolás, gyilkosság és gyújtogatás is terhelte a számlájukat. Bártulajdonosként több hírességgel, többek közt Frank Sinatrával is jó kapcsolatot ápoltak. 

Salvatore Riina

A hírhedt Cosa Nostra család vezetője volt, mielőtt 1993-ban több gyilkosságért letartóztatták és életfogytiglani büntetésre ítélték. Ő volt a szicíliai maffia vezetője, amikor meggyilkoltak két olasz bírót. 

Tony Soprano

A legendás Maffiózók című sorozat főszereplője (a filmben James Gandolfini alakította) a New Jersey-i DiMeo maffiacsalád feje volt. Gyermekeiért mindent megtett, de ha az üzlet úgy kívánta, bármikor gyilkolt, még a sa­ját unokaöccsét is átsegítette a másvilágra. 

Whitey Bulger

A legendás bostoni maffiózót 11 gyilkosságban találták bűnösnek. Egy FBI-kapcsolattartónak köszönhetően tizenhat évig nem tudták elkapni, végül saját lakásában kattant a kezén a bilincs. Ellenállást nem tanúsított, pedig köztudott volt róla, hogy mindig van nála kés. 

Zubovics Gyula

A 80-as évek alvilági figurája, aki Los Angelesbe menekült a magyar hatóságok elől. Aztán nem sokkal később visszatért Magyarországra, itt érte a végzete is, 1997-ben robbantották fel saját bárja udvarán.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711638018
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088380_auto_resized.jpg
vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088416_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ezt gondolja Mészöly Géza arról, hogy Marco Rossi beérte az örökranglistán az édesapját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711638018
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059938_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711638018
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei