Aktuális

Ha rossz evő a gyerek, ne igya tele magát!

Bors

Létrehozva: 2019.10.17.

Inni vagy nem inni evés közben? A kérdés egy egész országot oszt meg. Rengeteg asztalnál hangzik el a gyerekeknek szóló korholás: ne viritykelj, kisfiam! Igaza van a szülőnek?

Hízni akar? Fogja vissza magát!

A magyarok jó része állítja: étkezés előtt és közben nem szabad vizet inni, mert akkor azzal lesz tele a gyomor, és nem tud annyi táplálékot bevinni az ember, amennyit szeretne. Mások azt mondják, hogy az emésztésnek nem tesz jót, ha a szilárd étel mellett víz is kerül a gyomorba. Az első állítás az igaz, viszont nem minden emberre érvényes:

– Ha valakinek, például egy gyereknek rossz az étvágya, akkor valóban nem jó, ha evés előtt vagy közben túl sok folyadékot iszik – mondja Kovács Judit dietetikus. – A víz vagy egyéb más innivaló eltelíti a gyomrot, így a kalóriadús ételből már kevesebb fog jutni a szervezetbe. A gyerekekre ez hatványozottan igaz, hiszen nekik kisebb a gyomruk, mint egy felnőttnek – magyarázza a szakértő. – Azoknak az embe­reknek, akik szeretnének felszedni néhány kilót, tehát érdemes elhagyni a folyadékot az étkezés alatt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenképp meg kell vonni evés közben az ivást a gyerekektől és magunktól. Ha valaki szomjas, akkor természetesen igyon, de ilyenkor elég pár korty! Az a fontos, hogy nagy mennyiségű folyadék ne kerüljön a gyomorba közvetlenül táplálkozás előtt vagy közben, így több étel fér.

Puffad? Segít a szénsavas

Ha túlette magát, akkor jöhet pár korty szénsavas üdítő! Bár az emésztésre nincs hatása, a feszülő érzést csökkentheti. Ennek ugyanaz a mechanikája, mint a csecsemőknél. Ha az ember túl gyorsan eszik, akkor levegőt nyel, ez pedig feszítheti a gyomrot. A szénsav segít, hogy a felesleges levegő eltávozzon a gyomorból.

Cserélje meg a fogások sorrendjét!

Nem csak az ivás számít folyadékbevitelnek: a leves ugyanúgy eltelíti a gyomrot. Ugyan abban is van kalória, de kevesebb, mint egy főételben. A dietetikus szerint érdemes megcserélni a sorrendet, ha hízni akar az ember:

– Sokkal jobb, ha először a tápláló főfogás fogy el, majd csak ezután jön a folyadékban gazdag leves. Így ugyanis nem telítődik el a gyomor a levessel, csak annyi fogy belőle, amennyi még elfér – adta a tippet Kovács Judit. – A normál testsúlyú embereknek, persze, nem kell ezzel foglalkozniuk, mindegy, hogy a leves van előbb vagy a főétel.

Nem rontja az emésztést

Az igaz, hogy a víz hígítja a gyomorsavat, de ez nem befolyásolja az emésztést, vagy legalábbis nem annyira, hogy problémát jelentene. Leginkább a minőség a fontos, ugyanis sokkal jobb tiszta vizet inni, mint gyümölcslevet vagy cukros üdítőket, az utóbbiak ugyanis ugyanúgy pluszkalóriát jelentenek a szervezet számára.

Ugyanakkor mindez semmiképp sem írja felül azt az alapigazságot, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mindenkinek fontos.

– Tapasztalataim szerint tíz emberből csak egy iszik rendesen. Ez azért is baj, mert a szívbetegségek egy része megelőzhető lenne, ha az emberek odafigyelnének erre. A szervezetbe bevitt folyadék bekerül a vérbe is, így az hígabb lesz, a szívnek pedig könnyebb ezt pumpálnia, mint a sűrű vért – figyelmeztet a szakértő.

Fogyni akar? Igyon bátran!

A kutatók már számokkal is bebizonyították, hogy az evés előtti vízivás, bizony, jól segíti a fogyást. Egy felmérés során két csoportot alakítottak ki fogyózó emberekből. Az egyiknek minden étkezés előtt meg kellett innia öt deci vizet, a másik csoportnak csak a diétát kellett tartania. Tizenkét hét alatt a vízivók 44 százalékkal többet fogytak, mint a másik csoport tagjai. Ez esetben a tény, hogy az étkezés előtt elfogyasztott folyadék eltelíti a gyomrot, direkt jól jön, hiszen emiatt az ember kevesebbet fog enni. Az innivalót, persze, itt is helyettesítheti a leves.

Fontos, hogy közvetlenül az étkezés előtt csússzon le a fél-egy pohár víz, ugyanis a folyadék nagyon gyorsan áthalad a gyomron. Ha már fél órával az étkezés előtt iszik, akkor addigra a víz kiürül a gyomorból, így a gyomor ugyanannyi ételt képes befogadni, mint ivás nélkül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709413
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709413
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709413
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek