Aktuális

A veszprémi várban bakonyi betyárokat tartottak fogva a háromszintes várbörtönben

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.10.18.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából Székesfehérvárra és Veszprémbe hívott tanulmányútra újságírókat a Magyar Turisztikai Ügynökség. A 14. alkalommal megrendezett fesztivál november 10-ig tart.

A székesfehérvári Oskola utcai Heimer-ház két gyűjteményből létrejött állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót. 

Több ezer apró játék

Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18–19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be. A több ezer apró játékeszközt tartalmazó tárgyegyüttesek szinte kivétel nélkül olyan babaszobák, amelyeket eredetileg maguk a gyűjtők rendeztek be és láttak el valamilyen történettel, jelentéssel. A kislányok játékait különféle kirakók és társasjátékok egészítik ki, míg a fiúkat vár, katonák, hajók és mozdonyok várják.

Izgalmas sztorik képekben

Az Év kiállítása díjat elnyert Vonalba zárt történetek Réber László grafikusművészt bemutató állandó tárlat. Réber László elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Rajzai olyan neves szerzők írásaihoz kapcsolódnak, mint Lázár Ervin és Janikovszky Éva, és az ő rajzai kíséretében olvashatjuk Örkény István egyperceseit.

Láthatók a Szegény Dzsoni és Árnika illusztrációi, a Janikovszky-könyvek kedves figurái, a könyvespolcon pedig ott vannak maguk a kötetek is. A kiállításon bemutatják még Réber szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzait is, amelyek a 20. századi magyar grafika műfajának ki­emelkedő jelentőségű darabjai. Réber egy orosz fogolytáborban ismerkedett meg a grafikusművészettel. Kiváló tehetségének köszönhetően hosszabb időre „marasztalták”, hogy minél több portrét készítsen. 

Veszprémnek, a királynék városának egyik nevezetessége a Laczkó Dezső Múzeum tőszomszédságában található, az Év tájháza elismerésben részesült Bakonyi-ház. A szalmatetős, tornácos parasztház 1935-ben épült egy 19. századi lakóház mintájára. A pitvar, a konyha és a szoba berendezése a református kisnemesi lakosság életébe enged bepillantást.

A konyhája szabadkéményes, és ben­ne minden tűzrakó hely ma is használatra alkalmas. Onnan nyílik a sarkos elrendezésű szoba, amelynek bútorai közül legrégebbi az 1704-ből való faragott támlájú szék. A pitvar egy igazi etnobotanikai kert, amely a Bakony és Balaton-felvidék jellegzetes, egykor a paraszti kultúrában is fontos szerepet játszó növényeiből ad válogatást. 

Innen csak pár lépés a szomszédos Laczkó Dezső Múzeum, a Pásztorélet a XXI. században című kiállítása fotókkal és a pásztorélettel kapcsolatos tárgyakkal.  

A megtorlás áldozatai

A veszprémi vár legmélyebb pontja a várbörtön mínusz harmadik szintje. A Vár utca 19. szám alatt található várbör­tön az ország egyik legrégebbi börtönépülete, amelynek története szorosan egybeforrt a magyar igazságszolgáltatás és a Veszprémi Törvényszék múltjával. A fogva tartási funkciója csak 2003-ban, az új büntetés-végrehajtási intézet létrejöttével szűnt meg.

A várbörtön történetét és a fogvatartottak életét bemutató a Bakonyi betyárok a pandúrok kezén című kiállításon megtekinthetők a cellák, a börtönkápolna, az őrtorony, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. A tárlat „1956-tól 1967-ig”, az utolsó kivégzésig bemutatja a megtorlás időszakának egy-egy lényeges, Veszprém megyéhez kötődő momentumát. Az 1956-os kiállítási egység Brusznyai Árpád középiskolai tanárnak, ′56-os mártírnak, valamint a forradalom és a megtorlás áldozatainak állít emléket, és a tárlatban látható a Mindszenty József-emlékszoba is.

A nyomasztó börtönhangulat után felüdülés a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. A páratlan szépségű palotában megtekinthetők a Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada kiállítás gyönyörű festményei és a Kiegyezés és koronázás 1867 c. kiállítás a pazarul berendezett bútorokkal, tárgyakkal és ruhákkal. 

És végül, aki az egész városra annak legmagasabb pontjáról szeretne letekinteni, kissé fáradságos csigalépcsősor-megmászással feljuthat a Tűztorony teraszára, és ha nincs tériszonya, arra kilépve gyönyörködhet Veszprém körpanorámájában.     

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085749_auto_resized.png
origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711695914
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089525_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087454_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088417_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711695914
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711695914
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/F3OgdeP5THs1FGN0dLgE0ZgrEAumFu0hzgOkiKp3jlU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg3YTQ4NGVkZjlkMTRhNGNiYThlMzM0YzE4ZWRjYzNh.jpg
Aktuális

Varga Juditék legnagyobb fiának is elege van a lelki terrorból nem akar Magyar Péternél lakni

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/_BTJW0fSOY89ZQgaCs27P5pL6yQ1MJ1tfUCsg5d5DhY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMzZjY4MDg4NmYxMzQ3ZDU5YzJlYjZkZmY5YTI0ZDE1.jpg
Tűz

Álmukból felriadva menekültek az emberek: drámával indult a húsvét Budapesten