Aktuális

Mexikói kartell területéről hozták haza a szökevényt

Bors

Létrehozva: 2020.01.24.

Elképesztő húzásokkal próbálkoznak a bűnözők, hogy elrejtőzhessenek a zsaruk elől egy-egy bűntény után. Azonban az őket felkutató speciális egység elől nincs menekvés, a különleges magyar csoport a legtrükkösebb bűnözőket is elfogja, legyenek a világ bármely pontján.

Forrás: police.hu

Arcuk és fizimiskájuk megváltoztatása, identitásváltás, évek óta tartó rejtőzködés – ilyen, és ehhez hasonló elképesztő trükköket is bevetnek a bűnözők, ha meg akarnak úszni egy büntetést. Azonban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztály Célkörözési Alosztályának csapata elől nem olyan egyszerű elrejtőzni, a leglehetetlenebb helyen lévő embereket is felkutatják.

Szoros együttműködés

A speciális egység már 20 éve működik, annak idején német mintára alakították ki.

– A fő profilunk a kiemelten körözött bűnözők elfogása, akár külföldön, akár belföldön – mondta Csupor Máté rendőr százados, az alosztály vezetője.

– Legfőképpen a kiemelt ügyekre koncentrálunk, úgy, mint gyilkosságok elkövetői, kábítószeres bűncselekmények, rablások, vagy bűnszervezeti csalók, de ugyanúgy dolgozunk egyéni, bírósági, ügyészi, vagy nemzetközi csoportok felkérésére is – mondta.

A magyar fejvadászok ugyanis nemzetközi csoportokkal dolgoznak együtt, akik elképesztő gyorsasággal kommunikálnak egymással:

– Szoros a külföldi csapatokkal való együttműködés is, szinte percek alatt reagálunk, gyors az információcsere mindkét oldalról – szögezte le.

Fél évig szervezték az akciót

Szükség is van a szoros külföldi kapcsolatra, ugyanis a bűnözők elég gyakran menekülnek külföldre. Nem is sejtik: akárhová is bújnak, sehol nincsenek biztonságban:

– Elterjedt volt Ázsiába, Közép-Amerikába menekülni, pár éve Thaiföld volt a legnépszerűbb menekülési cél, most inkább a karibi térség. Azonban az összes országnak vannak hasonló csapatai, akikkel kapcsolatban állunk – mondta. Pedig a bűnözők mindent megtesznek, hogy elrejtőzzenek: minden kapcsolatot megszakítanak ismerőseikkel, de van, aki a teljes identitásváltástól sem riad vissza:

– Régebben megesett, hogy valaki az arcának megváltoztatását is vállalta annak érdekében, hogy ne kapják el, míg más hamis személyazonossággal menekül tovább. De az is megesett, hogy valakiről csak húsz évvel korábbi fotónk volt. Ebben az esetben próbáljuk rekonstruálni, hogyan nézhet ki – tette hozzá. A magyar csapat elől azonban nincs menekvés, tavaly például Mexikó egyik legeldugottabb zugából is előkerítettek egy veszélyes bűnözőt:

– Fél évig szerveztük az akciót, az FBI-jal dolgoztunk együtt, végül egy kartellterületen lévő helyről hoztuk haza a keresett személyt. Az, hogy egy elfogás mennyi időbe telik, változó, a leghosszabb közel két és fél év volt, míg a legrövidebb az volt, amikor a nemzetközi csapatok reggel telefonáltak, délben pedig már itt kattant a bilincs az illető csuklóján.

Két magyar a toplistán

A rendőrség egy éve indította el a körözési toplistát, ahol az 50 legkeresettebb embe­reket találjuk. Mint azt a százados mondja, az akció sikeresnek bizonyul, D. Csaba bérgyilkos elfogásában is szerepe volt:

– A körözési fotón látott kép alapján, az első információmorzsa egy lakossági bejelentésből jött – árulta el. A bérgyilkos lefülelése olyannyira bravúros munkának bizonyult, hogy a magyar csapat még egy nemzetközi díjat is bezsebelhetett érte. Az európai körözési toplistán jelenleg két magyar bűnöző található: a 2014-es pénzszállító rablás miatt keresett Plank Zoltán és a már 17 éve ismeretlen helyen rejtőzködő Farkas Róbert, akit a 2000-es évek zálogházi rablássorozata miatt keresnek. Az eltelt évek semmit nem jelentenek:

– Volt, akit a csapat 24 év után fogott el, míg legutóbb egy nemzetközi körözés alatt álló ír pedofilra csaptunk le a VI. kerületben – mesélte.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091078_auto_resized.png
origo.hu

Váratlan bejelentés: rengeteg éttermét bezárja a népszerű pizzázó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711711213
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086367_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091339_auto_resized.jpg
ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087208_auto_resized.jpg
vg.hu

Baltimore-i hídomlás: súlyos problémákat találtak a balesetező hajót üzemeltető cég háza táján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711711213
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711711213
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek