Újság!
Betöltés...

Kert Trendek - 2018

Minden évben léteznek kiemelt fontosságú témák a kertészeti életben.
2018-as év az örömöt fejezi ki mindannyiunk számára. A kertben eltöltött pillanatok örömét, a kertben leszüretelt saját zöldségek és virágok örömét, a közös étkezések örömét, a szépen kialakított kert örömét és a vadon élő állatok védelmének örömét.

Kép forrása

1. Kiskertek nagy ötletekkel

Napjainkban a ház körüli kert igen nagy kincs. A tervezőknek köszönhetően pedig, az eddig mostohagyerekként kezelt kis méretű kertek olyan értékkel kezdenek bírni, ahol a kreatív ötleteknek köszönhetően különleges pihenő zöld zónákat alakíthat ki minden kerttulajdonos. Ezeken a helyeken a kevesebb sokszor többet jelent.

Kis méretű kertekben a felületeknek érdemes több funkciós használatot biztosítani:
›Ilyen lehet egy tűzrakó, ami széles peremével asztal,
›középső rácsozatával grillező
›és rács nélkül pedig egy nyár esti tűzrakó.

›Komplexebb konténer kombinációk összeállításával is látványos és nagyon mutatós pontokat alakíthatunk ki kis helyen. Ötletek ITT

2. Étkezés a szabadban

Az elmúlt években kényelmesen a ház mellé telepítettük az étkezőinket.
Ám, ha egy kicsivel távolabb  visszük a tányérokat a háztól, már rögtön érzékelni fogjuk a kertet, a teret és a növényeket is. Azaz mindazt, ami élvezetesebb élményt nyújt egy - egy étkezés alkalmával. Ötletek ITT

Három tipp a hangulatos kerti étkező kialakításához:
Forrás
›Vedd körbe a kerti étkeződet konténeres növényekkel is, amelyek azonnal buja látványt és hatást fognak elérni.
›A kültéri étkeződet szinte alakítsd ki úgy, mintha egy szentélyt hoznál létre. Fordíts figyelmet az anyagok kiválasztására, a padló burkolatára, a fényekre, és a bútorokra.
›Legyenek étkezés előtti és étkezés utáni szórakozási pontok a kertedben, amiért érdemes felállni a székből, sétát tenni és élvezni a kert adta lehetőségeket. Ilyen lehet egy tűzrakó, egy kisebb medence vagy vizes blokk, illetve a gyerekek számára bármilyen játszó rész kialakítása. 

3. Készíts a kertben saját alkotásokat

A sok kész termék között, lassan elveszik az igényünk arra, hogy mi saját magunk - vagy egy mesterembert megkérve - valami különlegeset alkossunk a kertünkben. Ezek az alkotások képesek lennének átformálni a teret és egyediséget kölcsönöznének a kertünknek.

Két extravagáns tipp:

4. Élőhelyek a környezetünkben

A méhek és a lepkék számának drasztikus csökkenése komoly változást okozhat a madarak, a békák és a teknősök életében, amely aztán szép lassan hatással lehet a mi életünkre is.

Kép forrása
A városok egyre letisztultabb megjelenése átalakítja, sőt bizonyos helyeken kipusztítja a helyi vadon élő állatok túlélési lehetőségét. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy itt a vég, hanem inkább azt, hogy tudatosabban kell tennünk azért, hogy a környezetünkben élő vadon élő állatoknak menedéket nyújtsunk és gyönyörű (állatok által is lakható) tájakat csempésszük a városi környezet közepére.

Mit tehetünk ezért mi magunk:
›Ha szükséges, akkor gondoljuk át kertünk növényzetét és ültessünk be bogyós és magtermő növényeket.
›Korlátozzuk vagy állítsuk le a növényvédő szerek használatát.
›Fontoljuk meg a zöld gyep szükségességét.
További ötletek ITT

5. Kísérletezz és termessz!

A kertészkedés rajongói szeretnek kísérletezni és mindenféle újdonságokat kipróbálni.

›Termessz szokatlan zöldségeket!
Kertészkedéseink során remek dolog kipróbálni izgalmas és más ízvilágú növényeket, vagy épp csak a színe és a formája különbözik az eredetitől.

›Semmiképpen se feledkezz meg a virágokról!
Ezek azok a növények, amelyek beporzásra csábító felületként tudnak működni a kertben, hogy aztán később a méhek, a virágok mellett található haszonnövények virágait is megtermékenyítsék.

›Legyél kreatív a szobanövényeid kiválasztásakor!
Ne ragadj le a szokásos növényeknél. Egy szobai növény kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy azok ugyanúgy formálják a teret, mint bármilyen más lakberendezési tárgyunk. Fókuszpontok és térhatároló elemek is lehetnek, ezért fontos a textúra, a szín és a forma egységének kiválasztása. Ötletek ITT

›Gyűjts pozsgásokat!
Nem is olyan régen a pozsgásokat az emberek túlságosan szúrósnak, furcsának, és nyálkásnak találták. Ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy ezeket a növényeket akár gyűjteményként kezelhessük, és a beszerzésük sem jelent akkora problémát. Ötletek ITT

6. Alkoss kreatív kerítést

Idehaza nagyon szeretünk kerítéseket építeni. Ám ez nem mindenhol van így, aminek természetesen megvan az előnye és a hátránya is. A kerítésnek megvan az a gyakorlati célja, hogy az állatokat zárt terek között tartja, ám nem mindig nyújt esztétikus látványt.
Egyre elterjedtebb az a tendencia, hogy a kertet egy zöld vegyes társítású sövénnyel veszik körbe, amely nem enged közvetlen betekintést a kertbe, és a házban lakók számára is egy intimebb zónát alakít ki. Ennek a vegyes összeállítású zöld sövénynek nagy haszna lehet, hogy a kevésbé szép kerítést akár el is rejtheti a szemünk elől.

Tippek:
›Változatos levél formájú fákkal és cserjékkel izgalmas sövény alakítható ki.
›Hozz létre egy pihenő sarkot a növények sűrűjében.

7. Válassz évszakhoz illő sövénynövényeket

Jelenleg egyre jobban érzékelhető, hogy a kertészek figyelme a szép téli kertek kialakítása felé kezd fordulni.
Tényleg csodás a téli kert látványa, ha hó borítja, ám ez egyre ritkábban fordul elő, ezért szükséges egy olyan növényösszeállításban gondolkodni, amely télen is mutatós és látványos. A sötét ágak, a világos zöld tűlevelűek, a vöröses árnyalatú kérgek és az örökzöld cserjék kombinációja igazi felüdülés még télen is.

Tipp, mire érdemes figyelni:
›Ültess lombhullató fákat, bokrokat színes vagy hámló kéreggel. Tipp ITT
›Válassz örökzöldeket, amelyek színt visznek a szürke téli hónapokba. 
›Ültess korai virágzókat, amelyek színesebbé teszik a késő téli hónapokat. Tipp ITT

8. Látogass inspiráló kerteket

Ez az egyik legjobb hobbi a világon. Szinte csak javasolni tudom mindenkinek, hogy elutazás előtt nézzen utána, milyen kerteket tud majd meglátogatni, akár idehaza vagy külföldön tesz kirándulást. Sokszor egy kis magánkert is csodákat és remek ötleteket rejt magában, amelyet meglátogatva és onnan hazaérkezve teljesen másképp láthatjuk majd a saját kertünkben megvalósítható ötleteket.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :