Újság!
Betöltés...

Emocionális kerttervek

Egy kert, struktúra nélkül mit sem ér.

Ez az egyik legfontosabb gondolat, amit végig kell magunkban pörgetnünk, amikor kerttervezéshez kezdünk. Milyen formákat, design-t vagy stílust szeretnénk adni kertünknek?
Ha ezzel a sarkalatos ponttal megvagyunk, akkor már teljes mértékben ismertek lesznek azok az elemek, amelyek játszani és tervezni engednek minket. Ráadásként így egy egész évre látványos kert összképét biztosíthatunk.



Úgy gondolom, hogy a fentiekben megfogalmazott gondolatok tömörek és egyben lényegesek lehetnek egy jól átgondolt kert létrehozásához. Mégsem egyszerű eljutni és kiválasztani azt, ami hosszú távon a legideálisabb képet tükrözi rólunk.



Sok esetben a kert nem csak a táj és az otthonunk kiterjesztése, hanem egyfajta önkifejezési mód is, ahol kedvünkre alkothatunk egy kis természetet. Ha kell, akkor az egy igazi (tudatos) préri-sztyepp hangulat, egy virág-/ rózsakert, egy önellátó vidéki kert, egy letisztult városi kert, egy státusz szimbolizálása vagy épp egy minden részletében kikapcsolódást biztosító kert, de a sort még folytathatnám...





Ha tisztában vagyunk a kertünk számára kitalált irányzattal, akkor jól haladunk és már csak a funkciók meghatározása van hátra, amelyek innentől kezdve a stílust megragadva karaktert adnak a kertnek.

A tervek papírra rajzolása tisztázni fogja a lehetőségeinket és a korlátainkat. Fölülről nézve ráláthatunk az egészre, amelyek így plusz lehetőségeket biztosíthatnak a számunkra.


Miért írtam most le ezeket?

Amikor beköltöztünk az otthonunkba, rögtön készült egy kertterv, amit azóta már legalább háromszor átgyúrtam. Nem teljes egészében, de mindig módosult egy kicsit, figyelembe véve a plusz igényeket és a velünk változó igényeket.


Saját szemszögemből fontos szempont, hogy egész évben mutasson a kertünk és mindig legyen egy-egy izgalmas / látványos pontja, ahova jó lesz kiülni a barátokkal. Családom tagjai pedig szeretnék használni a saját életritmusuk szerint. Ezt kell úgy összehozni, hogy mindenkinek jó legyen. Plusz mi is szolgáljuk a kertet és a kert is kiszolgáljon minket.






Jelen állapotban azt mondhatom, hogy határozott tervek, formák és szerkezeti elemek állnak a papíromon (természetesen már konkrét növény beültetéseket is jegyzeteltem melléjük), mégis az egész kiinduló pontja egy érzés és egy hangulat volt. És ez az amit nem szabad elfelejteni, egy kertterv papírra vetésénél.
Ha ezek az érzések és szavak megszülettek a fejedben, akkor már nincs visszaút, tudni fogod, hogy milyen kertre van szükséged!!!

Az én szavaim: SZABADSÁG, TÉR, OTTHON

Te tudod a saját érzéseidet és szavaidat, ha a kertedre gondolsz? Sikerül/Sikerült megtalálni ehhez a kertstílusokat és formákat?






Fotók: 2019 Hampton Court Palace Garden Festival fotói
Forrása: RHS 









A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :