HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Repülő Delorean - egy újabb

2018.01.31. 10:00 :: Sidaries

Néhány évente előjön valaki a repülő Delorean ötletével, itt is volt már róla szó párszor. Ezek miatt én már egy kicsit szkeptikusan állok ezekhez a dolgokhoz, de tavaly nyáron találtam egy cikket, amit most dobott elő a gép, ezért megírom. Szóval repülő Delorean, ismét.

Ezúttal az a különleges dolog benne, hogy ez legalább már valameddig eljutott, valamint az, hogy nem csak véletlenül Delorean a neve, hanem mert a fő tervezője Paul Delorean, John Delorean unokaöccse. Kezdésnek nem is rossz, ami azt illeti.

flyingdelorean1.jpgPaul Delorean a 2012-ben alapított Delorean Aerospace igazgatója és főmérnöke, a célja pedig nem más, mint egy működő repülő autó, a DR-7 megépítése. Számomra örömteli, hogy nem egy meglevő Deloreant alakít át valami szörnyszülötté, hanem nulláról építi a repülőjét, ami a jelenlegi állapotában nekem egész pofásnak tűnik.

A terv egy kétüléses helyből felszálló repülőgépet (Szép angol rövidítéssel VTOL) takar, ami nem is egy valóságtól elrugaszkodott ötlet, mert elég sok nagy név is foglalkozik vele az Ubertől kezdve az Airbuson és Darpán át Larry Pageig. Sok szakértő szerint a fejlődés, ami egyre könnyebb anyagokat, jobb akkumulátorokat és jobb számítógépes vezérlést jelent, egyre valóságosabbá teszi ezeknek a repülő autóknak a megjelenését. Az Uber 2020-ra tervezi az első repülő autó flottájának az üzembe helyezését Dubaiban.

A jármű hat méter hosszú és közel ugyanilyen széles. Két nagy elforgatható turbinája és két pár szárnya van. A turbinák vízszintesen állnak felszálláskor, majd elfordulnak és menet közben már függőleges helyzetben vannak. A meghajtás teljesen elektromos, valamint önvezető, tehát nem kell pilótavizsga a kezeléséhez. 

flyingdelorean2.jpgA gép még mindig fejlesztés alatt áll, de a cég már épített két prototípust. Az első csak 76 centis volt és a repülőképességet tesztelték vele, a második pedig egy 1:3 arányú modell, amin különféle gépészeti megoldásokat teszteltek. Folyamatban van az első teljes méretű prototípus elkészítése, ami még egy pilótával és egy utassal fog repülni, a tervek szerint 120 mérföldes távolságra.

Ez elég optimista becslés, mert a konkurencia inkább 25-50 mérföldes távon gondolkodik. Azonban Paul Delorean ennél többet akar, aki szerint azért van esélyük rá, mert magasabban repülnének, mint a konkurencia, ahol nem olyan nagy a légellenállás, valamint a szárnyak is a segítségükre lesznek, ami egyes konkurens gépekről hiányzik. Vészhelyzet esetén pedig ezek a szárnyak siklórepülésre is alkalmasak.

Pontos megjelenési dátum természetesen még nincsen, de ha minden jól megy, akkor 5 év múlva már utak nélkül közlekedhetünk.

2 komment

Címkék: egyéb autó

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr5913614881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2018.02.01. 12:02:12

6 méter széles? Akkor ez miért repülő autó?

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2018.02.02. 11:44:42

@scuynat: Annak írták, annak írom. Az, hogy úton tud-e közlekedni, ránézésre kétséges, de lehet hogy valamikor azt is megoldják.
süti beállítások módosítása