8 sláger, ami remekül edzi az önbizalmunkat

Emlékszel még a TLC-re, a '90-es évek menő R&B/hiphop-lánybandájára? Az egyik daluk sok testképzavarral küzdő lányt megríkatna.

Semmitmondó dalszövegekből Dunát lehetne rekeszteni, ahogy az olyan videoklipekből is, amikben méregdrága sportkocsikkal száguldozó macsó férfiak és bombázó nők a főszereplők. De a pénzszórás örömeiről szóló dalok mellett azért akadnak olyan popslágerek is, amiknek valamilyen fontos és értékes üzenete van a fiatalok számára. Az egyik ilyen komoly téma az önelfogadás, a pozitív énkép, amire szerencsére egyre több énekesnő felhívja a rajongók – nyilván azért, mert egyre több ember küzd önbizalomhiánnyal. Összegyűjtöttünk néhány számot az elmúlt évtizedekből, amiket nap mint nap lejátszanánk azoknak, akik képtelenek jól érezni magukat a bőrükben.

1. TLC: Unpretty

Az 1990-es években alakult lányzenekar több dala is a társadalmi tudatosságot terjesztette, köztük az Unpretty is, aminek fő üzenete, hogy hiába a csinos ruha, a smink és a plasztikai műtétek, ha belül nem tudsz megbékélni önmagaddal.

"Bárcsak tudnád, milyen az én cipőmben járni, a kkor te is csúnyának éreznéd magad."

" Mikor még nem ismertelek, volt önbizalmam, m ost teljesen megőrültem."

" Talán meg kellene szabadulnom tőled, h ogy újra önmagam lehessek."

2. Christina Aguilera: Beautiful

Hasonló a mondanivalója Christina Aguilera dalának is, amivel sokan azonosulhatnak. Rassztól, kortól, nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül mindenki úgy gyönyörű, ahogy megszületett. Testképzavarral küzdők, kisebbségekbe tartozók és bántalmazott személyek – elég beszédes ez a klip is.

“Időről időre bizonytalan leszek a sok fájdalomtól, úgy szégyellem magam.”

“Gyönyörűek vagyunk, nem számít, mit mondanak. A szavak nem tudnak elszomorítani. Gyönyörűek vagyunk mindenféle értelemben.”

3. Lady Gaga: Born this way

Szeret provokatívan megnyilvánulni, feltűnést kelteni, de bevallása szerint azért teszi ezt, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindannyian egyediek és különlegesek vagyunk, nem számít, ki és hogyan ítélkezik felettünk. Legyen szó homoszexualitásról, a faji eltérésekről, fizikai vagy mentális zavarokról, az énekesnő kiáll azok mellett, akiket valamilyen alapon megkülönböztetnek. Mert szerinte mindannyian egyenlőnek, ugyanolyan értékesnek számítunk és okkal születtünk annak, akik vagyunk.

“Nincs azzal semmi baj, ha szereted magad, hiszen tökéletesnek teremtettek.”

“Gyönyörű vagyok a magam módján, mert Isten soha nem hibázik.”

“Minden rendben velem, baby, ilyennek születtem.”

4. Pink: F**kin' perfect

Túl könnyű bántani magunkat azért, amilyenek vagyunk (vagy nem vagyunk); a döntésekért, amiket meghozunk; vagy azokért a dolgokért, amiket nem sikerült elérnünk. Ezek a negatív gondolatok meghatározzák az egész életünket, pedig Pink szerint mindenki tökéletes a maga módján.

"Ha egyszer is úgy érzed, hogy egy senki vagy, tudd, hogy nekem kurvára tökéletes vagy.”

5. Katy Perry: Love me

Aki hagyja, hogy a környezete befolyásolja, mit gondoljon önmagáról, sebezhető lesz és elveszíti identitását. Ha viszont megtanuljuk szeretni magunkat a „hibáinkkal” együtt, ha ki tudunk törni a belső bizonytalanságból, akkor másokat is őszintén fogunk szeretni és a környezetünk is másként fog velünk bánni. Nagyjából erről szól Katy Perry dala.

“Néha azt kívánom, bárcsak jelmez lenne a bőröm, amit bármikor levehetek.”

“Többé már nem foglalkozom a félelmeimmel. Nem állok többé a saját utamba.”

“Rájöttem, hogy magamat is úgy kell szeretnem, ahogy tőled vártam, hogy szeress.”

6. Beyoncé: Pretty hurts

Beyoncé sem csak ebben a számában bírálja a nyugati kultúrát, amiért az leginkább a külsőségekkel és a kinézettel foglalkozik, az igazán fontos értékeket pedig háttérbe szorítja. A Pretty Hurts sorai szerint az elérhetetlen szépségért való küzdelem csak fájdalmakkal jár, hiszen rövid távon fizikai, hosszú távon pedig pszichés károkat okoz bennünk.

“A tökéletesség népbetegség.”

“Egyetlen orvos vagy gyógyszer sem mulasztja el a fájdalmad.”

“A lelkednek lenne szüksége műtétre.”

7. Meghan Trainor: All about that bass 

Íme, egy dal, ami szintén a pozitív testképből indul ki, és amiről a megjelenése után még elég sokáig mondogattuk, hogy “a csapból is ez folyik”. De akinek volt szerencséje rongyosra hallgatni ezt a számot, annak talán feltűnt, mennyire gyenge megnyilvánulásai az önelfogadásnak ezek a sorok: „Elég egyértelmű, hogy nem 36-os a méretem, de attól még én is tudom rázni és pont ezt kell tennem, mert nekem megvannak az idomok, amik lázba hozzák a pasikat” – énekli Trainor, aki bírálja a divatipar szépségideáljait és a Photoshopolt címlapképeket, miközben ő maga arra büszke, hogy formás teste teljesen megfelel a férfiak (azaz mások) elvárásainak, majd többször is leribancozza a vékony lányokat. Nem lehetne szimplán örülni az adottságainknak anélkül, hogy másokat megbántsunk? 

Egyébként meg hogy jön a basszus a témához? „Tudod, a basszus egy dal masszív, tömény alapja, a feneke. Ehhez hasonlítom az emberi testet” – magyarázta az énekesnő egy interjúban. Vagyis a dal a nagy seggekről szól – ahogy Trainor szerint manapság minden. Na jó, a hölgynek talán van még mit tanulnia a kollégáktól.

+1. Mika: Big Girl (You are beautiful)

De hogy happy enddel záruljon a lista, hallgasd meg egy férfi előadó véleményét a „duci" lányokról. Mika állítólag 15 perc alatt írta ezt a dalt, miután megnézte a The Butterfly Lounge című dokumentumfilmet, ami az első, plus-size nőknek nyílt night club életét mutatja be.

Oszd meg másokkal is!
Mustra