Fuss az életedért, megéri!

Kacérkodtál már a futással, de úgy gondoltad, nem éri meg a belefektetett idő és energia? Akkor itt egy ellenérv.

Egy új kutatás szerint nagyon úgy tűnik, hogy heti egy óra futás akár hét órával is meghosszabbíthatja az életünket, és ez az évek alatt szépen összeadódik. 

A Progress in Cardiovascular Disease című folyóiratban jelent meg a tanulmány, ami egy korábbi, a Cooper Institute által végzett kutatás utánlövése. A 2014-es eredmények alapján a kutatók kijelentették, hogy már kevés futással is sokat tehetünk azért, hogy egészségesebbek legyünk, de akkor nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy mennyi is az annyi, ezért volt szükség további vizsgálatokra. 

shutterstock 83598049

Úgy tűnik, ha valaki rendszeresen fut, akár 40 százalékkal is csökkenhet a korai halálozás veszélye, ami önmagában is elég ígéretes, de akkor a Lifehacker tovább számolt. Mondjuk, hogy heti két órát futsz (ez napi kevesebb mint 20 perc). Ha fiatal vagy, és a következő 40 évben tartod ezt a tempót, akkor összesen hat hónapot töltesz majd futással, viszont 3,2 évvel élhetsz tovább, vagyis 2,7 évet nyersz tisztán, ami – ahogyan azt már a bevezetőben is írtuk – annyit jelent, hogy heti egy óra futás akár hét órával is meghosszabbíthatja az életünket.

Persze a futással nem növelhetjük meg a végtelenségig az élettartamunkat, dr. Duck-chul Lee, az Iowai Állami Egyetem oktatója szerint maximum három plusz évet nyerhetünk azzal, ha rendszeresen rójuk a kilométereket, és a kedvező hatások valahol heti négy óránál tetőznek. Aki akar, az nyilván edzhet ennél többet is, ez nem jár több előnnyel, de mondjuk, hátránnyal sem, ami az élettartamot illeti.

Természetesen a többi kardiójellegű mozgás (pl. a biciklizés) is segít abban, hogy tovább éljünk egy kicsivel, de ami a befektetett időt illeti, a futás vezeti a listát. Lee és munkatársai nem tudják pontosan, hogy ennek a kedvező hatásnak pontosan mi is az oka, feltételezéseik szerint ahhoz lehet köze, hogy milyen hatással van a szív- és érrendszer egészségére. És hát ugye tudjuk, hogy ha ez rendben van, akkor csökken a korai elhalálozás esélye.

Persze fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás és a hasonló tanulmányok csak azt bizonyították be, hogy aki fut, az tovább él, de azt nem, hogy ténylegesen ez a fő oka-e ennek. Dr. Lee is hangsúlyozta, hogy akik sportolnak, alapvetően egészségesebb életet élnek, vagyis jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek, mennyit alszanak. A lényeg, egy kis kardió soha nem árt, szóval fel a futócipőkkel, és nyomás!

Oszd meg másokkal is!
Mustra