Exkluzív: nézd meg elsőként nálunk Szegedi Kata őszi-téli kollekcióját!

Szegedi Katával már régóta szerettünk volna beszélgetni, hisz ő az egyik legtehetségesebb fiatal magyar tervező. Most amellett, hogy nálunk jelennek meg először a képek 2017-18-as őszi-téli kollekciójáról, végre volt időnk is beszélgetni Katával terveiről, álmairól, külföldi jelenlétéről és arról, mivel vesz részt egy nemzetközi „divatolimpián”.

Kezdjük is rögtön a legaktuálisabb dologgal: április 28-án mutatja be Szegedi Kata új, őszi-téli kollekcióját az Elle Fashion Shown, de nálunk már most megnézheted a különleges ruhákat, melyeknek ismét van művészeti inspirációja és fontos érzelmi töltettel is bírnak.

„Ahogy eddig mindegyik kollekciónál az utóbbi pár szezonban, ez esetben is a művészetekből nyertem inspirációt, ez most egy olyan szezon lett, ami még artisztikusabb próbál lenni, mind anyagfelhasználásban, mind textúrákban. A kollekció inkább érzéseknek a kivetülése, mondjuk úgy, hogy egy varázslatos téli estének a lenyomata. Úgy tűnik, mostanában kicsit érzelmes lettem. Mindigis nagyon fontosak voltak számomra a baráti, családi kapcsolataim és hála Istennek olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik nap mint nap motiválnak saját sikereikkel. Most ezekre az emberei értékekre próbálok fókuszálni, persze a nemzetközi trendekhez illeszkedve, de talán jobban követjük megérzéseinket” – mondja Szegedi Kata, akinek őszi-téli kollekciójában hiába keresünk printeket.

A nyomatok vége?

„Pont azért nincsenek most jelen a ránk jellemző nyomatok, mert úgy gondoltuk Benus Danival (munkatársam, egyik legjobb barátom, másfél éve nagyon szorosan dolgozunk együtt), hogy már túl evidens, hogy mindig mintákban gondolkodunk, úgyhogy most kihagyjuk a printeket” – mondja Kata, akit arról is megkérdeztünk, kinek tervez. „Mindenkinek a nagyon fiatal fiúktól-lányoktól elkezdve az idősebb korosztályig. Azt szeretnénk, ha a ruháink a vágy tárgyai lennének, amikre az emberek vágyakoznak, meg akarják őket szerezni, hogy egy esemény legyen, amikor ezeket a ruhákat viselik. Nem az a fontos számomra, hogy mondjuk egy vásárlóm teljes Szegedi Kata öltözékben legyen, hanem vegyen egy-egy olyan darabot, amit akár teljesen egyszerű vintage vagy fast fashion ruhákkal is fel tud venni, de erősíti az egyéniségét” - mondja Kata, akit márkája múltjáról, eddigi legnagyobb sikereiről is kifaggattunk.

Egy híres barátság

„8 éve diplomáztam, nagyon sok sikerben volt részünk a márkával. Biztos lehetne ennél sokkal többet is elérni, de ez egy független cég, nincs mögötte befektetés, és abszolút az én gondolataim elevenednek meg benne: ez a fajta szabadság nekem nagyon fontos, kivételes helyzetben vagyok, hogy azt csinálhatok, amit szeretek. Az elmúlt 1-2 év olyan lehetőségeket hozott, amit érdemes megemlíteni. Például a szuper W Magazine-os megjelenésünk Roisin Murphyvel. Ez számomra azért is irtózatosan nagy boldogság, mert emlékszem, mennyire rajongtunk a Molokóért még a suliban, ő az alternatív Lady Gaga, egy nagy kedvencem: és volt szerencsénk többször is találkozni vele a London Fashion Weeken, sőt, a szigetes fellépése előtt elhívott minket egy ruhapróbára! Nem gondoltuk, hogy az esti fellépésen a mi ruhánkat fogja viselni, de így történt! Azóta baráti viszonyba kerültem vele és amikor Londonban járok, különböző vicces sörözgetésekre invitál, ahol megfejtjük a világot, ez durva érzés, hogy ott ül a múzsád és 5-6 éve csak hallgattad, most meg együtt ebédeltek! Ezek azok az igazán érdekes és izgalmas pillanatok az életemben, amik motiválnak.”

Shooting #brutalism @wmag my coat @kataszegedi *

Roisin Murphy (@roisinmurphyofficial) által megosztott bejegyzés,

Roisin Murphynek köszönhetően több vásárló kereste meg a márkát, közvetve, de ez is közrejátszhatott abban, hogy felkerült a Kata Szegedi márka a Vogue Talents oldalára és a júliusban megrendezésre kerülő Helsinki divathétre is meghívást kapott a tervező, ahol már a 2018-as tavaszi-nyári ruháit fogja bemutatni. És ha már divatbemutató: vajon a tavaszi, egy naposra sikeredett Mercedes Benz Fashion Week Budapesten miért nem vett részt a márka?

Nemzetközi divatolimpia

„Nagyon sok lehetőség adódott épp abban az időszakban és ugyan szerintem fontos, hogy megjelenjünk divatbemutatón, de az már biztos volt akkor is, hogy ott leszünk az Elle Fashion Shown. A következő Fashion Week Budapesten ott leszünk, most nem nem akartam sok lookot összerakni, de egy ilyen bemutató akkor izgalmas, ha sok impulzus ér és nem 5 perc alatt megy le. Ez egy kézművesebb kollekció, amivel sok munka volt, lassabban állt össze, inkább ikondarabok vannak benne, amiket könnyebb mással kombinálni” – mondja Szegedi, akinek az Elle-es megjelenés azért is fontos, mert ő képviseli a magazin nemzetközi versenyében Magyarországot.

Az Elle Fashion Now-n 44 ország Elle magazinjának minden szerkesztője választ egy tervezőt, aki képviseli az országát, a versenyzőkre pedig szavazni lehet (Katára itt!). „Ez egy szuper bemutatkozási lehetőség. A mostani tavaszi-nyári kollekcióból választottunk ki pár hatásos look-ot. A finn divathétre pedig már a 2018-as nyári ruhákkal megyünk, melyek a téli kollekciónál mindenképp színesebbek lesznek, de ez a jövő zenéje, még csak homályos foltok vannak a fejemben. Helsinkiben is jelen lesznek fontos külföldi magazinok divatszerkesztői, így olyan figyelmet kaphat a márka, amire vágytam, és megkaphatjuk a nemzetközi visszajelzést, hogy ennek a brandnek van létjogosultsága” – mondja Szegedi Kata, akinek ruhái külföldi üzletekben nincsenek folyamatosan jelen a mai napig, mert nem tudnak és nem is akarnak olyan mennyiségben gyártani, ami ahhoz szükséges. Sok az egyedi megrendelés, a showroom családias, szalonhangulatát sem biztos, hogy szívesen feladná Szegedi.

Csak pozitívan!

„Mi Danival nem ruhamárka szeretnénk lenni, hanem divatmárka és nem biztos, hogy olyan nagy mennyiségben szeretnénk gyártani. Nem abszolút kézművesek ezek a ruhák, de sok munkaórával készülnek el, magas az anyagköltségük, ilyen szempontból ez egy egészen kísérleti márka még a mai napig. Nem arról van szó, hogy nem tudjuk, mit kéne csinálni, hanem minden egyes szezonban próbálunk valami újat készíteni, ami nem csak az én érzésvilágomat tükrözi, hanem fontos, hogy piacképes legyen, jó minőségű, eladható, hordható. Remélem, mindig tudok újat mutatni, amitől felismerhető, de nem unalmas a márka” – és ha már a szabadság szeretetéről szó esett korábban, nem hagyhatjuk ki az aktuálpolitkát sem:

„Foglalkozom a napok eseményeivel, számomra ez fontos, azt gondolom, a barátaim számára is, abszolút alapjog a szólásszabadság és alapkövetelmény a kultúra védelme egy ország számára. Nem véletlen, hogy egyre több tervezőnél jelenik meg a kifutón egy-egy politikai állásfoglalás. A divat egy olyan művészeti ág, ahol az önkifejezésen van a hangsúly, a legfontosabb, hogy a ruhák viselése pozitív élmény legyen. Remélem, nem történik olyan negatív dolog, mely rányomja a bélyegét munkámra, a többi tervező munkájára, mert az nagyon szomorú lenne.

Oszd meg másokkal is!
Mustra