Van már parfüm az öregemberszag ellen

Kifejezetten ez ellen a szag ellen létrehozott parfümök is léteznek már, a harc tehát nyerhetőnek tűnik.

Az öregemberszag tagadhatatlanul létezik, és a tudomány szerint a szag megjelenéséért egy „nonenal” névre hallgató vegyület a felelős, ami az öregedéssel járó hormonális változások mellékterméke. Aggodalomra azonban semmi ok, ahogy az a Huffington Post cikkéből is kiderül, Japánban már dolgoznak a megoldáson. 

Nemzeti konzultációt!

A szagra még az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnek is van leírása, ők „kellemetlen, fűre és zsírra emlékeztető szagként” írják le a jelenséget. Az öregemberszag imádja a zárt helyeket, és szívesen tanyázik inggallérokon és párnahuzatokon, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, tulajdonosai számára nem könnyű az azonosítás.

shutterstock 157659536

Persze másoknak sem, érthető módon senki sem akarja megbántani a nagyszüleit. Talán egy jó öreg Nemzeti Konzultáció keretein belül egyezségre lehetne jutni, te elmondod az én nagyszüleimnek, én elmondom a tieidnek. A japánoknak egyébként külön szava is van a könnyen azonosítható aromára, ők „kareishunak” hívják.

Anti-öregszag parfüm

Ahogy öregszünk, a bőr természetes védelmi vonalai egyre kevésbé képesek ellátni feladataikat, ráadásul ezzel párhuzamosan egyre több olyan zsírsav is megjelenik a bőrfelületeken, aminek oxidációja a nonenal vegyület megjelenését okozza. De van megoldás, a japánok ugyanis szívén viselik idős társaik problémáit, és több kifejezetten erre a jelenségre kifejlesztett kozmetikai termékkel is előálltak. Persze kérdés, hol végződik a filantrópia, és hol kezdődi az üzlet, mindenesetre a Shiseido Group már előállt a maga anti-öregemberszag parfümével. Van persze versenytársuk is, a Mirai Clinical terméke például datolyszilva kivonattal veszi fel a harcot a kellemetlen testszag ellen.

Van, aki szereti

Egy 2012-es svéd kutatás során meglepő módon az öregek szagát kevésbé találták kellemetlennek és intenzívnek, mint a felmérésben résztvevő fiatalok és középkorúak testszagát.

A nonenal ellen vívott küzdelem eredményeiből azért mások is előnyt kovácsolhatnak, hisz a sok stressz,  illetve a nők esetében a menopauzával együttjáró fokozott izzadás is hozzájárulhat a kellemetlen szagú vegyület megjelenéséhez. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra