Nagy a baj, ha a mozgástól megduzzadnak a végtagjaim?

Az átmeneti vizenyőtől nem kell tartani, de ha a tünetek tartósak, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Szakértő magyarázza el, hogyan alakul ki a nyiroködéma.

Több ismerősöm panaszkodott már, hogy egy kiadós futás vagy egész napos séta után megduzzadt a kézfeje vagy betagadt a lába. Egyikük hozzátette, évek óta szívproblémái vannak, aminek köze lehet a tünetekhez. Prof. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyászt, vastagláb-lymphoedema-nyiroködéma specialistát kérdeztük arról, hogy mi állhat a végtagvizenyő hátterében.

shutterstock 154131419

A vérkeringés szerepe

“Mozgás vagy bármely megerőltető tevékenység következtében felélénkül a vérkeringés, hiszen a szervezetnek több energiára van szüksége. Ezt az energiát a vérerekből (ütőerekből) kiáramló plazmafolyadék a tápanyagokkal, valamint a vörösvérsejtek az oxigénnel a szövetekbe és az izmokba szállítják. Miután szervezetünk felhasználta ezeket, a tápanyagot és oxigént már nem tartalmazó vér visszajut a szívbe, ami végül a vesén keresztül, vizelet formájában távozik szervezetünkből” - mondta a Díványnak Prof. Dr. Daróczy Judit. Ezután a szív „felfrissíti” a vért, így az ismét oxigént és tápanyagokat fog tartalmazni.

Mi köze van ennek a vizenyőhöz?

Amennyiben a visszerek vagy a nyirokerek nem egészségesek (visszértágulat; korábban zajlott trombózis, műtétek után a nyirokerek sérülése, stb.), akkor nem képesek a már felesleges folyadékot megfelelően szállítani, így az a lábakban vagy kezekben, vagy akár az arc területén marad. Ezt nevezzük vizenyőnek, azaz ödémának.

“Azoknak, akiknek ismert a szívbetegsége, tulajdonképpen a vérkeringése károsodott: mivel a szívük nem tudja maradéktalanul visszaszállítani a vérerekből kikerült folyadékot, annak egy része a szövetekben marad. Ez tehát a szívbetegeknél észlelt vizenyő, vagyis a lábdagadás, kézdagadás oka” - magyarázta a szakember.

Átmeneti ödéma egyébként előfordulhat bárkinél, aki melegben vagy hirtelen megerőltető munkát végez, sokat áll, vagy éppen keveset mozog. Egy egészséges embernél ez a vizenyő kis mozgásra vagy éppen pihenésre visszafejlődik kezelés nélkül is.

Mi tegyek, ha nem akar elmúlni?

A végtagok tartós megdagadása utal arra, hogy a vérkeringés nem egészséges, de az ödéma hátterében állhat vese- vagy pajzsmirigyprobléma, cukorbetegség,  valamint reuma és immunbetegség is. Ha a végtagok megdagadása (ödéma) nem múlik el pihenésre, akkor komolyabb betegségre is lehet gyanakodni és ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

shutterstock 463551623

Hogyan kezelik a nyiroködémát?

“Az ödémamentesítő kezelés egy összetett folyamat, aminek elemei a kézi nyirokdrenázs, a kompressziós pólya, a torna, a bőrápolás és a megfelelő cipő használata. A kezelés nemzetközileg kidolgozott és Magyarországon is követett irányelven alapul. Csak azok a nyirokterapeuták végezhetik szakszerűen és sikeresen, akik elsajátították a módszert és orvosi tanácsadás, illetve ellenőrzés mellett folytatják a kezelést, vagyis ismerik a pontos diagnózist és a kezelés ellenjavallatait is" - fűzte hozzá Prof. Dr. Daróczy Judit.

Fontos azonban tudni, hogy bizonyos eljárások, például a gépi kezelés súlyosbíthatja is a nyiroködémát. "A pneumatikus gépi kezelés csak akkor alkalmazható, ha az ujjbenyomatot tartó ödéma már kiürült a kézi nyirokdrenázsnak, kompressziós pólyának és tornának köszönhetően. Az összetett technika hatására a pangó folyadék bejut a nagyobb erekbe, amelyek a szívbe vezetik azt, így az ödéma kiürülhet a vesén keresztül. A helyesen alkalmazott gépi kezelés tehát javítja az előzetesen kezelt végtag állapotát. Amennyiben azonban csak a gép nyomását bocsátjuk a dagadt végtagra, akkor az ödémafolyadék nem képes megtalálni a természetes elvezetés útját. Ilyenkor az ödémafolyadék benyomódik a lábba vagy a kézbe és csak tovább romlik az ödémás állapot" - fejtette ki a szakember. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra