NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brexit-tárgyalás: Merkel az EU érdekeit félti

Brexit-tárgyalás: Merkel az EU érdekeit félti
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A Brüsszelben hétfőn kezdett brexit-tárgyalások nem nyugtatták meg a kedélyeket a szigetországban, de a kontinensen sem.

HIRDETÉS

A Brüsszelben hétfőn, hivatalosan is elkezdett brexit-tárgyalások nem nyugtatták meg a kedélyeket a szigetországban, de a kontinensen sem. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók egy része aggódik, hogy a kilépéssel Nagy-Britannia a legnagyobb piacához való hozzáférést kockáztatja, hiszen az EU-ba irányul a brit export mintegy 45 százaléka.

A brit pénzügyminiszter egy londoni pénzügyi fórumon azt mondta, biztos abban, hogy jó brexit-megállapodást sikerül majd kötni, ami először munkahelyeket és jólétet teremt, majd megnyugtatja a munkáltatókat is. Nem csökken a tőke szabadsága, illetve szerepük az áruk és szolgáltatások piacán – fogalmazott Philip Hammond.

A német kancellár az unió érdekeit félti, és tartja szem előtt. Angela Merkel erről egy berlini gazdasági fórumon beszélt kedden.

- Egységet kell mutatnunk, nem járhatunk külön utakon. Ez nem csak Nagy-Britannia kilépéséről szól – amellyel baráti viszonyt és jó partnerséget szeretnénk -, de mindez nem sodorhatja veszélybe az egységes piacunk szabadságát, ami kulcsszerepet kap a brexit-tárgyalásokon – hangsúlyozta Merkel.

Őszi kihívója, az Európai Parlament volt elnöke, a szociáldemokrata Martin Schulz ugyanitt azt mondta, a “brexit-tárgyalások legnagyobb eredménye az lenne, ha nem történne meg a kilépés”.

- A folyamat drámai. Nagy-Britannia vétójoggal rendelkező ország, nukleáris fegyverekkel, G7-es állam, a második legerősebb gazdaság az európai piacon.

Schulz szerint a populista kampánnyal megmérgezett brit népszavazás eredményét gyengíti az előrehozott választások végeredménye.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Törvénymódosításra készül London a belfasti parlament visszaállítása érdekében

Két év után újra összeülhet az észak-ír parlament

Új esélyt kaptak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok