NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Merényletkísérlet a brüsszeli főpályaudvaron

Merényletkísérlet a brüsszeli főpályaudvaron
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Robbanómellényes támadót ártalmatlanítottak a rendőrök a brüsszeli központi pályaudvaron - helyi média.

HIRDETÉS

Meghiúsítottak egy merényletet a brüsszeli központi pályaudvaron az ottani biztonságiak kedden este.

A támadó súlyosan megsebesült, de rajta kívül senki másnak nem esett baja.

Percek alatt kivonult a rendőrség és a terrorelhárítás, a pályaudvart – két másikkal együtt – kiürítették és lezárták, a környékre sem engednek be senkit.

A sajtó szemtanúk beszámolóit hozza, de ezek többségét egyelőre sem a rendőrség, sem az ügyészség nem erősítette meg.

Azok, akik ott voltak a brüsszeli központi pályaudvaron kedden este, azt mondják, hogy egy dörrenést hallottak, aztán fejvesztve menekült mindenki.

Akik közelebbről látták, mi történt, azt mesélik, hogy a férfin egy robbanószerrel megrakott mellény volt, és a poggyászkocsiján robbantott fel valamit.

A belga szövetségi ügyészség szóvivője annyit mondott, hogy a támadót katonák tették ártalmatlanná, miután a robbanás hírére azonnal kiszálltak. A helyszínelés még tart, az incidenst terrortámadásként kezelik. Szerencsére a gyanúsítotton kívül nincs sebesült. Őt magát még nem sikerült azonosítaniuk – mondta ezt az éjszaka Eric Van Der Sypt.

A szemtanúk hátizsákot is láttak a támadón, azt a kommandósok megvizsgálták, miután leterítették, de még nem derült ki, mi volt benne. Az emberek azt is mondják, hogy az illető olyasmit kiabált, amit az iszlamista merénylők szoktak akció közben, vagyis, hogy “Allahu akbar!”, ami azt jelenti, hogy az isten hatalmas.

A sajtó szerint két embert még keresnek a rendőrök, de ez is olyasmi, amit hivatalosan nem erősítettek meg.

Az egyik szemtanú, egy ottani alkalmazott azt meséli, hogy amikor kiment a vágányokhoz, azt hallotta, hogy egy ember ordít: valami dzsihadfélét emlegetett, meg ilyesmit. Aztán egyszercsak azt kiáltotta, hogy Allahu Akbar, és felrobbantott egy kis bőröndöt maga mellett. Akkor kezdtek menekülni az emberek, ő pedig visszament a kollégáihoz szólni, hogy ki kellene üríteniük a pályaudvart.

Hajnali három körül még nem látszik, hogy csak a helyszínelés folyik, vagy van más is, ami ott tartja a biztonságiakat a központi pályaudvaron és annak környékén Brüsszelben.

A hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy urai a helyzetnek.

Az Euronews tudósítója azt magyarázta, hogy mindez egy olyan negyedben történt, ahol nagyon sok turista megfordul. Ott van ugye a pályaudvar, és az egyik legforgalmasabb tér, a Grand-Place is. Az embereket nem engedték ki az éttermekből. a Grand Place-t kiürítették, ahogy a pélyaudvart, sőt egy másik pályaudvart,a Gare du Nord-t is bezárták. Néhány metróállomáson is megállás nélkül futnak át a szerelvények. Az akció, amely során leterítették a hátizsákos embert, halálra rémisztette az ott lévőket, pánik tört ki. A vasúttársaság szóvivője azt mondta, mindenkit hazajuttatnak annak ellenére, hogy a vonatok most nem járnak. A helyzet az, hogy a központi pályaudvaron legalább hatvanezer ember fordul meg naponta, és hála az égnek, ez a merénylet nem a csúcsforgalomban történt, ami korábban van, délután 5-6 óra körül.

Három napon belül ez a harmadik gyilkos akció Európában.

Hétfőn egy férfi szándékosan nekihajtot egy rendőrautónak Párizsban, a Champs Élysées-n. Vasárnap éjfél körül pedig egy brit férfi gyalogosokat, egészen pontosan muzulmán hívőket gázolt London északi részén, a Seven Sisters Roadon.

A belga főváros akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült 2015 novemberében, hogy az akkori párizsi merényletsorozat elkövetői kivétel nélkül Brüsszel arabok lakta negyedében, Molenbeekben éltek.

Brüsszelben legutóbb tavaly márciusban támadtak a terroristák, akkor 32 ember meghalt, és majdnem háromszáz megsebesült a nemzetközi repülőtéren történt összehangolt támadásban és egy azt követő belvárosi metrórobbantásban.

Kedden este, a központi pályaudvaron nem sebesített meg senkit az a robbanás, amely után egy férfit meglőttek a kommandósok – azt nem tudni, hogy magányos merénylő volt-e, vagy voltak társai.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egy magyar a Top 100-ban: az Európai Parlament legbefolyásosabb tagjai

Az EP védelmi bizottsága két tagjának mobilján is kémprogramot találtak

A NATO tüzérségi lőszereket vásárol Ukrajnának