NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Mérgező bánya Peruban

Mérgező bánya Peruban
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A nehézfémek miatt súlyosan megbetegedett gyermekek szülei segítséget követelnek a kormánytól.

HIRDETÉS

Nyolcadik napja tüntetnek a limai egészségügyi minisztérium előtt azok a szülők, akiknek gyermekei az ország középső részén található bánya miatt szenvedtek egészségkárosodást. Az Andes-ben lévő Cerro de Pasco bányájában ólmot, cinket és ezüstöt bányásztak több mint 400 éven át.

- Ezek a sebek a lányom testén a méreganyagoktól vannak. Nem gyógyulnak, hanem egyre jobban elfertőződnek. Az orvos azt mondta, amíg nem ürül ki a szervezetéből, nem fog javulni. El kell költöznünk – magyarázta egy anya.

De a gyermekek körében gyakori mentális zavarokat és a rákos megbetegedéseket is a talaj és a víz erős szennyezettségének tudják be. A szülők azt követelik, hogy épüljön kórház a lakóhelyükön, ahol megfelelő ellátást kaphatnak a kicsik.

- A fiam az egyik, aki a legalacsonyabb szintű mérgezést szenvedte el, egy deciliter vérében 66 mikrogrammot mutattak ki. A még egészséges határ 10 mikrogramm. A másik fiamnál 100 mikrogramm volt, ő már meghalt. Lassan mindannyian meghalunk – mondta egy apa.

A bányában két éve nincs kitermelés, de tény, hogy a készletek feldolgozása ma is zajlik.

A minisztérium azt ígéri, hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdet Cerro de Pascóban, és mintegy 400 ezer dollárt különít el a betegek ápolására.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Mackónak öltözött rendőr fogott el egy drogdílert Peruban Valentin napon

Füstölőkkel védekeznek Peruban a dengue-láz ellen

Peru külföldi segítséget kér a migrációs válság kezeléséhez