NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

25 százalékkal kevesebb az uniós átlagnál a magyar kórházakban az ápoló

25 százalékkal kevesebb az uniós átlagnál a magyar kórházakban az ápoló
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A magyar közegészségügyből folyamatosan tűnnek el az alkalmazottak, eközben viszont hihetetlen mértékben fejlődnek a magánpraxisok.

HIRDETÉS

Budapesten és az orvosi egyetemeknek otthont adó megyékben kimagasló az orvosok száma, a megyékben azonban nagyon kevés. Ráadásul az orvosok és ápolónők lassan kiöregednek: a fővárosban például 2000 ápoló áll nyugdíj előtt 1-2 évvel, adta hírül a kormány megrendelésére készült Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelési Jelentése A jelentésről korábban már mi is írtunk, akkor azt vizsgáltuk, mennyi ember életét lehetne megmenteni, ha jobb lenne a magyar egészségügy.

Az index.hu most arról ír, hogy Magyarországon nagyon nagy a lemaradás az ápolók létszámában: az EU átlagától kb. 25 százalékkal kevesebb nővér van. Egyes adatok szerint 16 ezer egészségügyi dolgozó hiányzik. A nővérhiány miatt ma már a legtöbb helyen 12 órás műszakok vannak, a túlórákat sok helyen több hónapos késéssel fizetik ki. Sok ápoló és nővér emellett másodállást vállal, takarít, gyermekekre vigyáz, azaz végletekig leterhelten dolgozik a kórházban.

Az átmeneti vagy tartós munkaerőhiányról az egészségügyben most különösen nehéz adatokat beszerezni, a lap információi szerint azért, mert a propagandaminisztérium utasításba adta, hogy a választásokig hátralévő időben kerülni kell minden, az egészségüggyel kapcsolatos negatív hírt.

A közegészségügy haldoklik, de virágzanak a magánpraxisok

Mindeközben dinamikusan fejlődnek az egészségügyi magánpraxisok: a Praxis Akadémia kutatása alapján a magánorvosok 90 százaléka az egészségügyi magánszektor fejlődését látja. És már messze nem csak a fogorvosok és nőgyógyászok profitálnak ebből. Az akadémia 200 magánvállalkozást kérdezett arról, mit tapasztal, relatív többségük új pacienseket akar találni, és 65 százalékuk arról számolt be, egyre több betegük van.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Talgo-felvásárlás: visszaütött a magyar kormány kétes hírneve

Betiltaná a kormány, hogy a 18 év alattiak energiaitalt vehessenek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei