NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

„Példátlan, hogy egy nyugati országban a rendfenntartó erő ne tartsa be a bírói utasítást"

„Példátlan, hogy egy nyugati országban a rendfenntartó erő ne tartsa be a bírói utasítást"
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
HIRDETÉS

A katalán politikai és társadalmi helyzet belső feszültséget keltett a csendőrségen belül – ismerték el a testület egyes tagjai. Ennek elsődleges oka a rendőrfenntartó erők túlzott átpolitizáltsága – vélik.

Az október elsejei katalán népszavazáson történt fellépés pedig további belső vitákat szült. Az Euronews a katalán csendőrség, a Mossos de Esquadra egyik, a neve elhallgatását kérő tagjával beszélgetett, aki úgy véli, a világos, egyértelmű utasítások véget vetnének ennek a helyzetnek.

„Mi sem szeretnének semmi mást jobban, mint minden állampolgárt szolgálni, és nem csak egy, függetlenségpárti csoportot, mint ahogyan eddig tettük, nem teljesen világos utasításokat követve. Nekünk az lenne a legjobb, ha egyértelmű parancsokat követhetnénk, és mindenki tisztában lenne az elvárásokkal” – fogalmazott.

„Igen, sok aggodalom van bennünk a csendőrség vezetői felől érkező nem világos parancsok miatt, és amiatt, ahogyan ezek az utasítások lejutnak hozzánk. Ez a helyzet jogi bizonytalanságot szül” – tette hozzá.

A Mossos de Esquadra tagja szerint általában nagyon jó a kapcsolat a helyi rendőrség, a katalán és a spanyol csendőrség között, mindannyian azt teszik, ami a dolguk, szolgálják az állampolgárokat. A kapcsolat tehát nagyon jó eltekintve egyes alkalmi és elszigetelt esetektől.

A katalán csendőrség szóvivője tagadta a vádakat, hangsúlyozva, hogy a testület tagjai rendelkezésére áll minden belső mechanizmus, ha visszaélést tapasztalnak.

A spanyol rendőrségi szakszervezet szóvivője, Ramón Cosío viszont élesen elítélte a katalán csendőrség fellépését, és sajnálja, hogy a két rendfenntartó erő között megromlott a viszony.

„Példátlan, hogy egy nyugati országban egy rendfenntartó erő ne tartson be egy bírói utasítást, vagy figyelmen kívül hagyja a Belügyminisztérium parancsát. A rendőrség nem állhat egyetlen politikai erő vagy bármilyen ideológia mellé, a mi dolgunk a köz érdekét szolgálni. Ha a katalán csendőrség is ezt a munkát végzi, és a társadalmat szolgálja, akkor szerintem a feszültség is csökkenni fog” – jelentette ki a szóvivő.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Hatalmas ecstasy-gyárat számoltak fel Spanyolországban

Beteg állatokat mentett a spanyol rendőrség

A legnagyobb kokainfogás Spanyolország történetében