NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Haladékot kapott a CEU a magyar kormánytól

Haladékot kapott a CEU a magyar kormánytól
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A Közép-európai Egyetemnek több ideje van megoldani a folytatáshoz szükséges változtatásokat.

HIRDETÉS

Újdonság, hogy a felsőoktatási törvény tavaszi módosításában előírt feltételeknek nem 2018., hanem 2019. január elsejéig kell megfelelniük az érintett intézményeknek. Ha elfogadja az Országgyűlés a most benyújtott módosítást.

A lex CEU-t azért tartják kifejezetten az intézmény ellen hozott szabályozásnak, mert szemben a többi külföldi egyetemmel, melyeknek egy plusz feltételt szab, a CEU-nak kettőt is meg kell oldania záros határidőn belül. Nemcsak azt kell elérniük, hogy szülessen államközi megállapodás a magyarországi tevékenységükről. Emellett külföldön is kell, hogy legyen székhelyük. Ráadáasul olyan, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak. Ezért fontos segítség számukra az egy éves haladék.

A törvénymódosításról korábban Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt mondta, hogy igazságtalan, mert szerinte nincsenek speciális helyzetben (azzal hogy nincs amerikai székhelyük), lévén, hogy a világon több olyan egyetem is kiad amerikai diplomát, amelynek nincs kampusza Amerikában (ez az a feltétel, amit csak a CEU-nak kell megoldania, a többi Magyarországon működő külföldi egyetemnek van kampusza az anyaországban). Példaként a Kairóban és Bejrútban működő Amerikai Egyetemet említette.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy “a minden jogi alapot nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai Central European Universityre is”. Az igazságügyi miniszer szerint a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket határozott meg.

“Magyarország ugyanakkor nem tudja elfogadni, hogy ezeket a szabályokat a már működő felsőoktatási intézményekre ne kelljen alkalmazni, hiszen éppen ez az értelmezés eredményezne diszkriminatív helyzetet” – mondta a miniszter. Közölte: a kormány meggyőződése, hogy a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények, ha akarják, teljesíteni tudják a számukra előírt feltételeket, és bízik abban, hogy a mostani törvényjavaslattal meghatározott új határidő elegendő idő lesz a feltételek teljesítésére valamennyi érintett, még az amerikai CEU számára is. Hozzátette, hogy ezáltal biztosítható a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények átlátható működése – tette hozzá a miniszter.

Trócsányi megjegyezte, hogy a határidő elég volt, az olyan felsőoktatási intézmények számára, melyek “a felesleges politikai vita és konfliktus helyett a megállapodást érdemben keresték”. Azt viszont nem tette hozzá a miniszter, hogy a CEU-n kívül az összes többi intézménynek “csupán” egy plusz feltételt kellett teljesíteniük.

Az egyetem egyébként közelebb került a helyzet megoldásához a múlt héten, mikor a magyar kormány New York állammal tárgyalt egy államközi oktatási megállapodásról – derül ki az Index cikkéből. Amennyiben ez megszületik, a CEU-nak már csak egy kritériumot kell teljesítenie. Emiatt kötött megállapodást a New York államban működő Bard College-dzsel, hogy ott folytathasson oktatási tevékenységet. Így ha életbe lép az államközi megegyezés, megkezdődik az együtműködés is. Ez azonban nem biztos, hogy teljesítehető lett volna 2018- január elsejéig.

Trócsányi kitért arra is, hogy a Velencei Bizottság azt javasolta, hogy a már működő felsőoktatási intézményekre ne vonatkozzon a módosítás. A miniszter szerint azonban “ez az értelmezés diszkriminatív helyzetet eredményezne”.

Forrás: MTI/Index

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei

Orbán Viktor és Polt Péter lemondását követelte a tömeg Magyar Péter tüntetésén

Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából, mondja Varga Judit Magyar Péter hangfelvételén